Raport de cercetare asupra fenomenului de perceptie - atentia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Raport de cercetare asupra fenomenului de perceptie - atentia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asist. Univ. Dr. Dumitru Elena Ioana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

I. Rezumat

Structura raportului de cercetare se compune din:

Variabila independentă - un numar de 4 pagini cu cate 2 imagini pe fiecare intre care exista diferente(2-3)sau la unele imagini4-5stabilite initial de experimentator,Acestea sunt prezentate de către experimentator la un interval de 30 secunde, dându-i posibilitate subiectului să răspundă cerințelor invocate.

Variabila dependentă -gasirea elementelor diferite in fiecare magine..

Ipoteza invocă faptul că atenția voluntară se focalizează timp de 30s pentru finalizarea sau atingerea scopului propus.

În urma calculării mediei, reiese că 60% a fost procentajul maxim de identificare a diferențelor într-un timp limitat iar 100% în faza a doua-a când detaliile au fost definitorii în expunerea întrebărilor.

Interpretarea din punct de vedere psihologic - Atentia este o modalitate deosebita de organizare a activitatii psihice. Ea se exprima in orientarea si concentrarea activitatii psihice asupra obiectelor si fenomenelor ce ne inconjoara.

Este procesul psihic de orientare selectiva, de concentrare a energiei psihonervoase asupra unor obiecte, însusiri sau procese, menite sa conduca la sporirea eficientei activitatii psihice, cu deosebire a proceselor cognitive.

II. Introducere

Atenția

Atentia este un act de selectare psihica activa prin care se realizeaza semnificatia, importanta si ierarhizarea unor evenimente, obiecte si fenomene care ne influenteaza existenta (acordam atentie lucrurilor care ne intereseaza si o mentinem prin scopul urmarit).

Unii autori însa pun sub semnul întrebarii aceste definitii ale atentiei sub aspectul ei selectiv, ca focalizare asupra unei activitati particulare în detrimentul celorlalte, considerând ca atentia este un concept multidimensional.

Cea mai importanta caracteristica a atentiei este, în mod incontestabil în opinia tuturor specialistilor selectivitatea. Daca un fapt, o idee, un stimul verbal prezinta interes pentru o persoana, genereaza trairi afective, aceste stari motivational-afective vor orienta si sustine atentia cu usurinta si pe perioade lungi de timp. Orientarea atentiei spre anumiti stimuli este concomitenta cu inhibarea altor stimuli, realizându-se astfel un fenomen de filtraj senzorial si de organizare, de autoreglare a energiei psihonervoase.

Suntem "bombardati" de milioane de stimuli si totusi, doar unii ne atrag atentia si anume aceia care au legatura cu cele trei întrebari fundamentale din viata noastra, cei care ne agreseaza securiatea, cei care ne stimuleaza sexul sau cei care fac parte din dialogul nostru cu Eternitatea. Dar exista si stimuli neconstienti care ne atrag atentia involuntar. Întrebarea care se pune este urmatoarea "Care dintre aceste stimuli ne vor atrage atentia ?". Raspunsul se poate da cu ajutorul principiului dominatiei lui Uhtonski, care spune ca, daca sunt mai multi stimuli cel mai puternic va focaliza atentia noastra.

Deci atentia asigura o functie de selectie: printre stimulii care ne "bombardeaza" organismul, unii beneficieaza de un tratament prioritar, care se traduce printr-o facilitare a perceptiei lor, de alegerea si de producerea unor raspunsuri adecvate, altii sunt partial sau total ignorati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Raport de cercetare asupra fenomenului de perceptie - atentia.docx

Bibliografie

Cucu-Ciuhan, G. (2003). Introducere în cercetarea psihologică. București: Sylvi.
Golu, P (2003). Fundamentele psihologiei. București: Miron