Schimbarea atitudinii negative a elevilor fata de orele online

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1255
Mărime: 25.74KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

În contextul actual al pandemiei, care a adus schimbări majore în viața de zi cu zi a populației, un grup afectat considerabil este cel al liceenilor. Autoizolarea impusă de autorități a dus la găsirea de alternative pentru activitățile zilnice, pentru a se păstra un anumit grad de „normalitate” în viața elevilor. O activitate pentru care s-au găsit alternative este participarea la orele de la școală. Aceste modalități includ: teleșcoala, studiul individual și cursurile online (video sau în scris). În cadrul acestei lucrări am optat pentru creare unui afiș infografic care să încerce să influențeze pozitiv atitudinea negativă a liceenilor față de orele online.

Prin atitudine negativă înțelegem, în general, lipsa de interes, motivația scăzută de participare, dezaprobarea acestei metode de predare. Aceste atitudini negative rezultă din percepții eronate ale situației, concretizându-se în comportamente precum: utilizarea telefonului în timpul orelor, neparticiparea la ore, lipsa implicării la activitățile din timpul orelor, procesarea superficială a informației transmisă de către profesor. Aceste comportamente au la bază cogniții legate de ineficiența percepută a acestor ore online. Liceenii se gândesc la această autoizolare ca la o mini-vacanță, ca la o oportunitate de a învăța pe cont propriu sau, pur și simplu, consideră că orele online nu au aceeași eficiență ca și cele față în față și că nu merită efortul.

Variabilele care influențează procesarea mesajului persuasiv pe care îl vom prezenta sunt:

1. Relevanța personală mare pentru elevi a mesajului transmis: cunoașterea aspectelor pozitive ale predării online este necesară pentru elevii care își doresc să nu rămână în urmă cu materia și, în special, pentru elevii de clasa a XII-a, care anul acesta trebuie să susțină examenele de Bacalaureat și de admitere. Cu cât elevii sunt mai interesați de aceste aspecte, cu atât sunt mai motivați să elaboreze temeinic mesajul primit.

2. Distragerea atenției: elaborarea mesajului citit este mai scăzută dacă elevii sunt distrași constant de stimuli externi, informația fiind procesată pe ruta periferică.

3. Disonanța cognitivă: dat fiind faptul că situația actuală legată de pandemie este foarte mediatizată și toată lumea are acces la aceste informații, elevii sunt mai predispuși să acorde atenție infograficului fiindcă s-au angajat anterior în documentarea pe aceasta tema. Astfel, dorind să își pastreze consistența, vor acorda mai multă atenție mesajului.

4. Timpul pe care îl au la dispoziție: în general tinerii petrec foarte mult timp în mediul online. Dată fiind situația de autoizolare s-a remarcat o creștere semnificativă a timpului alocat pe internet, astfel că are mai multe șanse de a fi văzut și revăzut de un număr mare de persoane.

5. Numărul de oportunități: luand in considerare numărul mare de device-uri la care elevii au acces( telefon mobil, laptop, pc, tabletă) pe care le utilizează în mod constant, șansele ca infograficul sa se repete cresc considerabil.

6. Cunoștințele persoanei despre tematică mesajului: existența cursurilor online este deja cunoscută de toți elevii, așa că prin mesajul transmis de noi sunt oferite informații suplimentare legate de acest subiect.

- Placut vizual: culori imagini slogan

- Majoritatea dintre elevi aleg continuarea studiile online. Fă parte dintre aceștia! ( dovada sociala)

- Să nu uităm că e datoria noastră ca elevi să ne continuăm studiile prin orice metode, fiindcă educația e cheia spre succes. Împreuna am parcurs mare parte din anul școlar și tot împreuna îl vom termina cu brio! (Consistenta si angajament)

- Si central si periferic

- Mesaj scris in limbaj accesibil, ca sa poata fi usor de inteles, adica de elaborat

- Si argumente calitative si destul de multe: 4 din studii si 2 care apeleaza la euristici

Preview document

Schimbarea atitudinii negative a elevilor fata de orele online - Pagina 1
Schimbarea atitudinii negative a elevilor fata de orele online - Pagina 2
Schimbarea atitudinii negative a elevilor fata de orele online - Pagina 3
Schimbarea atitudinii negative a elevilor fata de orele online - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Schimbarea atitudinii negative a elevilor fata de orele online.docx

Alții au mai descărcat și

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Ai nevoie de altceva?