Singuratatea

Imagine preview
(3/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Singuratatea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Singuratatea este in principal legata de varsta, darn u la modul foarte strans sin u intotdeauna in sensul stereotipiilor care circula. Astfel, cercetarile lui Parlee (1979) demonstreaza ca, cel putin in S.U.A, singuratatea este prezenta mai mult in randul tinerilor decat al populatiei varstnice. Intr-o ancheta extinsa, 79% dintre subiectii sub 18 ani au declarat ca s-au simtit uneori sau adesea singuri, 53% dintre cei intre 45 si 54 de ani, si numai 37% dintre cei de cel putin 55 de ani. Ca factori explicativi ai acestor diferente s-au enumerate urmatorii: rupture dintre generatii; faptul ca in perioada adolescentei si tineretii se petrec o serie de mutatii psihosociale (plecarea la alta scoala sau in alt oras, o slujba permanenta); o mai mare labilitate in prietenii si iubiri, de unde deriva singuratatea temporara; pe masura ce indivizii se maturizeaza si imbatranesc, viata lor devine mai stabila, isi imbogatesc abilitatile sociale si sunt mai realisti in asteptarile cu privire la relatiile interpersonale. Un punct nodal si in ceea ce priveste cantitatea si calitatea relatiilor interpersonale este retragerea din activitate (pensionarea), ceea ce inseamna aproape automat si reducerea oportunitatilor de interactiune sociala intense. Apoi, o situatie aparte este data de persoanele care sunt singure si traiesc afectiv intens singuratatea, nu din cauza deficientelor de comunicare, ci a unor infirmitati fizice (vizuale, auditive, locomotorii) sau psihosociale (stigmatizari sexuale, rasiale, entice, conditii socioeconomice ori de alta natura).

Aceste cauze nu trebuie sa induca ideea ca o astfel de singuratate inseamnã numai neimplinire, frustrare, cel putin pentru persoanele care acceptã deliberat si care nu au trait niciodatã experienta unui mariaj, ci doar pe cea a unor relatii mai mult sau mai putin pasagere. Trebuie precizat faptul ca aceastã singuratate are si ea avantajele ei, printre acestea numarandu-se independenta economica, libertatea personala, varietatea si schimbarea, accentul pus pe cariera profesionala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Singuratatea.doc