Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3707
Mărime: 24.53KB (arhivat)
Publicat de: Melinda Scurtu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Consideratii generale

Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sănătatea tinerilor. Consumul tutunului de către tineri este foarte răspândit în toate regiunile din lume si în crestere în tările în curs de dezvoltare; se arată în majoritatea tărilor că tabagismul înregistrează o crestere mai mare la fete decât la băieti, astfel că prevalenta la fete este egală cu cea înregistrată la băieti si chiar o depăseste în unele tări. Tinerii încep să fumeze la o vârstă din ce în ce mai precoce (marea majoritate înainte de vârsta de 19 ani, foarte putini tineri dobândesc acest obicei după această vârstă).

Cauzele fumatului

- Presiunea grupului

Adolescenta este vârsta la care influenta părintilor scade considerabil în detrimentul anturajului (cercul de prieteni, clasa). Pentru a fi acceptat de grupul pe care-l consideră reprezentativ pentru valorile sale, adolescentul face aproape orice. În anumite contexte presiunea grupului se combină cu sentimentul de mândrie masculină, caracterizat printr-un comportament independent si temerar.

- Tranzitia scolară si presiunea socială

Adolescentul trăieste o dramă: nu mai este copil si nu mai beneficiază de privilegiile acestei vârste, dar nici adult, desi doreste mult să se bucure de avantajele acestuia.

- Imitarea modelelor (starurile de cinema, vedetele muzicii moderne, sportivii de performantă)

- Curiozitatea si nevoia de a experimenta ceva nou

Copiii care fumează dovedesc că sunt mult mai putin constienti de efectele nocive ale tutunului decât cei nefumători. Din diferite considerente de ordin sociologic si psihologic este dificil să convingi tinerii de gravitatea problemelor asociate imediat sau pe termen lung cu uzul tigărilor. Această dificultate derivă în parte din faptul că anumite moduri de comportamente sunt endemice în perioada adolescentei (experimentare, răzvrătire etc.)

- Tendinta de "emancipare", de opozitie si protest fată de interdictiile părintilor pentru ca ulterior fumatul să devină o "falsă necesitate"

- Exemplul părintilor

- Publicitatea

Industria tutunului si-a axat campaniile publicitare asupra tinerilor, mai ales prin sponsorizarea manifestărilor sportive. S-a estimat că pentru a-si mentine beneficiile la acelasi nivel, această industrie are nevoie să recruteze anual 2,5 milioane de fumători noi. Cea mai mare parte dintre ei sunt tineri.

Riscuri pentru sănătate

- Nocivitatea fumului de tigară variază în functie de caracteristicile tutunului si ale hârtiei, precum si de lungimea tigaretei (scurtarea acesteia prin fumat creste concentratia gazelor în fază solubilă). Frecventa si gravitatea bolilor produse de fumat este corelată cu numărul tigărilor fumate si cu vârsta la care se începe această activitate.

- Fumatul intensiv si prelungit joacă un rol determinant în aparitia a numeroase afectiuni mortale sau invalidante la adult, ca de exemplu: cancerul pulmonar, emfizemul si bronsita cronică, ateroscleroza, cardiopatia ischemică. Fetele care utilizează anticonceptionale orale au un risc crescut de aparitie a afectiunilor cardio-vasculare mai târziu în viată, dacă fumează.

- Tutunul are efecte nocive asupra fătului la fetele însărcinate fumătoare si creste riscul nasterii premature si insuficientei ponderale la nastere. În tările în curs de dezvoltare, unde statusul nutritional al mamei este adesea nesatisfăcător, riscul este si mai mare.

- Mestecarea tutunului provoacă afectiuni dentare, gingivale si cancerul cavitătii bucale.

- Un comitet OMS a estimat că în lume, folosirea tutunului este responsabilă de peste un milion de decese premature pe an. Cu cât fumatul debutează mai devreme, cu atât este redusă mai mult speranta de viată: cu opt ani dacă fumatul debutează înainte de 15 ani si numai cu patru ani dacă debutează la 25 de ani. Pe de altă parte, persoanele care încep să fumeze de tineri au dificultăti mai mari să renunte.

Măsuri de prevenire si combatere

S-a stabilit că diferite măsuri legislative destinate combaterii fumatului pot, asociate cu activităti energice si sustinute de educatie sanitară, să reducă incidenta tabagismului.

Preview document

Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 1
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 2
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 3
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 4
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 5
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 6
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 7
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 8
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 9
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 10
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 11
Tabagismul, alcoolismul și drogurile - cele mai răspândite toxicomanii - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Tabagismul, Alcoolismul si Drogurile - Cele mai Raspandite Toxicomanii.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte Psihologice ale Superstițiilor Comune Prezente în Cogniția Studenților

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se...

Proiect aplicativ de prevenție a fumatului

1.Motivatie: am optat pentru acest proiect aplicativ de preventie a fumatului datorita faptului ca numarul adolescentilor fumatori este in crestere...

Efectele Motivației Extrinseci asupra Capacității de Rezolvare de Probleme

1. Aspecte teoretice privitoare la motivatie Este bine stiut ca nici un act comportamental nu apare si nu se manifesta în sine, fara o anumita...

Studiu privind influența indicilor de regăsire asupra reproducerii materialului memorat

Rezumat : Lucrarea “ Studiu privind influenta indiciilor de regasire asupra reproducerii materialului memorat” isi propune sa demonstreze ca...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?