Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3238
Mărime: 20.03KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Dima
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Psihodrama şi treatrul social

Psihodrama reprezintă o formă de utilizare a jocului dramatic în grupele cu probleme. Jocul de rol demorsează tensiunile‚ dezvoltă spontaneitatea‚ cunoaşterea de sine‚ formarea unor abilităţi noi.

Psihodrama solicită respectarea a cinci aspecte esenţiale: platoul care poate să sugereze teatrul‚ mobilierul necesar‚ instruirea protagonistului şi implicarea moderatorului în rol de regizor‚ implicarea unui psihoterapeut auxiliar‚ prezenţa publicului.

Moreno prevede includerea unui personaj suplimentar – Eul auxiliar‚ care este interpretat de un membru al grupului şi prezintă persoane‚ lucruri‚ fenomene etc.‚ importante pentru viaţa protagonistului rolului de bază.

Din psihodrama lui Moreno provine metoda shering: un şir de afirmaţii non-evaluative despre sine sau alţii.

Alte metode‚ utilizate în psihodramă: autoprezentare‚ schimbarea rolurilor‚ dublarea (eul intern)‚ monologul‚ tehnica oglinzii‚ magazinul magic‚ proiectarea viitorului‚ repetarea.

Deşi psihodrama clasică este tradiţional conceptualizată în termenii a trei tehnici principale – încălzirea, dramatizarea propriu-zisă şi internalizarea, studiile din ultimii ani demonstrează ca sunt o serie de alte tehnici care, folosite împreună cu tehnicile psihodramatice, au eficientă crescută (Treadwell, Stein, Kumar, 1990).

Utilitatea psihodramei constă şi în varietatea de tehnici care pot fi împrumutate şi adaptate din tehnici terapeutice de grup sau individuale.

Odată cu creşterea popularităţii tehnicilor de terapie cognitiv-comportamentale (CBT), în special a celor dezvoltate de Beck şi colegii a crescut si aplicarea modelului cognitiv-comportamental în terapia de grup, inclusiv în psihodramă.

În această perioadă, cand se pune accentul pe sănătate şi recuperare, dar există şi un interes pentru managementul resurselor, oamenii se orientează înspre terapii de scurtă durată, noţiunea de “durata limiată” dobândind sensul de mai eficient şi mai ieftin.

Terapia cognitiv – comportamentală are o durată scurtă şi este abordarea cu cele mai multe studii empirice care atestă eficienţa lor (David, 1998). Totuşi, combinarea elementelor de psihodramă şi a tehnicilor cognitiv – comportamentale a dat rezultate mai bune în terapiile de grup care sunt mai greu de abordat ca şi: adolescenti, deţinuţi, persoane cu tulburări de personalitate, persoane cu dizabilitati mintale uşoare sau dizabilitati associate, persoane din grupuri defavorizate ( Doug Sandle, 1998).

Psihologul clinician Lucy L. Griffith, a cercetat interfaţa istorică dintre cele două abordari, şi elementele care le sunt comune sau care pot fi împrumutate pentru a avea o eficienta crescută. Autoarea studiului oferă câteva exemple in acest sens:

- Linehan foloseşte jocul de rol şi exersarea comportamentului care trebuie achiziţionat în Terapia Comportamentală Dialectică pentru persoanele cu tulburare de personalitate de tip borderline ( Linehan, 1993);

- Mahoney vorbeşte de tehnicile psihodramatice şi de jocul de rol folosite în repertoriul terapeutilor cognitivişti (Mahoney, 1991)

- Young sugerează folosirea tehnicii role-reversal în tehnica punct-contrapunct pe care o foloseşte în Terapia centrată pe scheme cognitive.( Young, 1991)

- În Romania, în cadrul unui proiect de terapie socială prin teatru, s-au experimentat tehnici teatrale şi cognitive-comportamentale în reabilitarea persoanelor aflate in detenţie. (Terapie socială prin teatru – Mihaela Sărman, UNITER).

Studii experimentale care dovedesc eficienţa crescută a folosirii combinate a terapiei cognitive-comportamentale şi a psihodramei

În 2002 numărul 55 al revistei “Internaţional Journal of Action Methods” a fost dedicat studiilor făcute pe combinarea tehnicilor cognitiv – comportamnetale şi a elementelor de psihodramă.

În primul articol T. Treadwell, V. K. Kumar şi J. Wright descriu modul în care tehnicile cognitiv-comportamentale pot fi aplicate in cele trei etape ale unei sesiuni de psihodramă: warm-up, dramatizarea si sharing.

Autorii descriu experimentele pe care le-au făcut cu studenţi şi pacienţi diagnosticat cu abuz de substanţe, anxietate, tulburări de personalitate, tulburări de dispoziţie afectivă. Autorii au folosit în special înregistrarea gândurilor automate şi disfuncţionale, iar pentru a facilita identificarea lor tehnicile psihodramatice:

- Solilocviu dublu, care ajută clientul să conştientizeze mai uşor gândurile sale într-o situaţie specifică.

- Tehnica oglinzii, este utilizată atunci când există relaţii interpersonale disfuncţionale, permite clientului sa vada situaţia din exterior şi să identifice distorsiunile cognitive. Această tehnică facilitează generarea de gânduri alternative cogniţiilor disfuncţionale.

- Inversarea de roluri este una din cele mai folosite tehnici pentru identificarea cogniţiilor disfuncţionale şi inţelegerea mecanismului emoţie-cogniţie-comportament.

- Altă tehnica des utilizată este cea a scaunului liber permite ilustrarea unor concepte cognitive mult mai uşor.

Preview document

Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 1
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 2
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 3
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 4
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 5
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 6
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 7
Tehnici cognitiv-comportamentale și Elemente de Psihodramă - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Tehnici Cognitiv-Comportamentale si Elemente de Psihodrama.doc

Alții au mai descărcat și

Stiluri de Comunicare și Stima de Sine în Cuplu

Introducere Comunicarea reprezintă un foarte mare avantaj de a menţine mult timp intensitatea unei relaţii. În lipsa ei, când in relaţia...

Influențe ale relației terapeut-pacient

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează relaţia dintre terapeut şi pacient, obiectivele terapiei şi face o diferenţiere a relaţiei dintre pacient şi...

Profiluri ale Manipulării Emoționale în Cuplul Marital

INTRODUCERE Actualitatea temei. Diferenţele între bărbaţi şi femei, sau lipsa acestora, în ceea ce priveşte modul în care aceştia interacţionează,...

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala

1.REPERE ISTORICE IN EVOLUTIA PSIHOTERAPIEI COGNITIV- COMPORTAMENTALE Aceste terapii, în mod deosebit cele comportamentale îşi au originea în...

Grup de tratament - reintegrarea socială a consumatorilor de droguri

2. Carei nevoi i se adresează grupul? Care este denumirea grupului? Obiectivul principal al acestui grup este reprezentat de dezvoltarea...

Psihodramă

1. Psihoterapie. Noţiuni introductive Psihoterapia poate fi definită din cel puţin două perspective: - ca o relaţie interpersonală între...

Consilierea psihologică în grup - Tipuri de grupuri psihoterapeutice

Sursele teoretice indică mai multe variante de afirmare a grupului în calitate de mediu de schimbare psihologică. Renumitul cercetător american...

Psihoterapii

Cine sumt eu? Cred că cel mai greu lucru de pe lumea asta este de a te cunoaște pe tine! Aș putea începe prin a spune că sunt o ființă cu...

Te-ar putea interesa și

Psihoterapiile

Autocunoaşterea, o deformare a esenţialului uman: poziţia logoterapiei lui Frankl a). Conform logoterapiei, năzuinţa, aspiraţia primară a omului...

Ai nevoie de altceva?