Trăsături temperamentale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1684
Mărime: 28.66KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Elaborati un eseu în care să prezentați, să exemplificati și să argumentați modul în care diverse profesii practicate de oameni necesită anumite particularități/trăsături temperamentale și nu altele.

Extras din document

Trăsăturile noastre temperamentale ne pot arăta spre ce direcție ne putem orienta în carieră, acest fapt fiind dovedit deja de studii multiple. Temperamentul este o parte importantă din personalitatea nostră, alături de abilitățile noastre, inteligență și aptittudinile dobândite în decursul vieții. Pentru a putea înțelege mai bine relația dintre temperament și profesie, definim temperamentul ca:

- „latura care se manifestă cel mai de timpuriu și se exprimă cel mai pregnant în conduită și comportament”

- „o noțiune psihologică, care privește activitatea psihică și conduita”

- „un corespondent în plan psihocomportamental al tipului de sistem nervos” . Țuțu, (2008)

Astăzi trăsăturile temperamentale sunt încadrate în 4 categorii: flegmatic, sangvinic, coleric și melancolic. Fiecare din aceste trăsături manifestate complet pot aduce plus valoarea dacă sunt corelate și cu profesii compatibile. Deși nici una dintre temperamante nu este mai bună sau mai puțin bună, fie ca vorbim de locul de muncă sau de viața personală, anumite trăsaturi manifestate în extreme pot aduce avantaje sau dezavantaje în funcție de activatea desfășurata și depersoanele cu care interacționăm. Littauer în cartea ei abordează cele patru tipuri de temperamente și vine cu exemple din interacțiunile zilnice, argumentând că avem nevoie de toate cele 4 ca noi să putem funcționa complet și armonios, deoarece fiecare trasatura are misiunea ei. Important este să nu ne așteptăm ca alții să fie la fel ca noi, iar asta putem face cunoscându-ne pe noi și temperamentele noastre predominante, iar ulterior observându-le și înțelegându-le pe ale celorlalți.

Spre exemplu am luat rolul de Manager, activitate pe care am desfășurat-o și o desfășor de 12 ani în companii diferite. Deși am terminat Litere și înainte liceul Pedagogic și urma să fiu învățător/profesor nu am simțit nici un moment - nici măcar în perioadele de ani de practică directă cu copiii - că această activitate mi se potrivește. Totuși acum 20 de ani, fiind la liceu nu conștientizam în ce măsură temperamentul și caracterul meu influenteză această compatibilitate cu o meserie.

După primii mei 3 ani de lucrat în vânzări, un domeniu „agresiv” cum este numit de mulți specialiști, fiind unul dintre cei mai buni vânzători am fost promovată inițial pe poziția de Manager punct de lucru, iar apoi la Manager zona - poziție din care coordonam la rândul meu 12-15 manageri și echipele lor. Pe vremea aceea țin mine că am avut parte de un training - îl credeam fașcinant atunci - care făcea referire la tematica temperamentului: cum le recunoaștem unii la alții și cum se pot manifesta în funcție de rolul nostru profesional. Scopul era să fim conștienți de beneficiile care ni le aduc temperamentele noastre predominante, dar și de momentele când acea caracteristica ne poate aduce dezanvantaje directe nouă, nu doar celor cu care interaționăm în mediul personal/profesional.

Littauer (2004), în cartea ei, subliniază încă de la începutul să ne amintim că suntem unici, pentru că deși există aceste 4 categorii de temperamente: „sangvicic spontan, vivace și voios; un melancolic gânditor, credincios și tenace; un coleric aventuros, persuasiv, încrezător și un flegmatic prietenos, răbdător și mulțumit;” există și o multitudine de combinații ale lor și fiecare suntem responsabili să aducem la suprafață ce avem fiecare mai bun.

În ceea ce privește potențialul unei persoane in rol de Manager este dat de: caracter, temperament; de calitățile intelectuale precum anticiparea, memoria, inteligența; de abilități precum: capacitatea de a conduce pe alții, de comunicare, de modul în care știe să ofere feedback și să se implice în creșterea echipei, dar și de experiența și cunoștințele acumulate pe parcurs. Berciu-Dragicescu, (2003).

Bibliografie

Berciu-Dragicescu, A., (2003). Manual de Secretariat si Asistenta manageriala. Web site: http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/secretariat/12-5.htm, accesat la data 16.01.2021

ScriGroup, Resurse umane: Caracteristicile si competentele managerului. Web site: https://www.scrigroup.com/management/resurse-umane/CARACTERISTICILE-SI-COMPETENTE63942.php, accesat la 16.01.2021

Țutu, M.C., (2007). Psihologia personalități. Ed. a 4-a, BucureștiȘ Editura Fundației România de Mâine

Littauer, F., (2004). Personalitate PLUS. Cum să-i înțelegi pe ceilalți, înțelegându-te pe tine însuți. Bucuresti, Editura: Business Tech, in format online PDF: https://pdfslide.net/documents/florence-littauer-personalitate-plus-cum-sa-i-intelegi-pe-ceilalti-intelegandu-te-pe-tine-insuti.html, accesat la 16.01.2021

Preview document

Trăsături temperamentale - Pagina 1
Trăsături temperamentale - Pagina 2
Trăsături temperamentale - Pagina 3
Trăsături temperamentale - Pagina 4
Trăsături temperamentale - Pagina 5
Trăsături temperamentale - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Trasaturi temperamentale.docx

Ai nevoie de altceva?