Violența intrafamilială

Referat
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5539
Mărime: 27.83KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Preda
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Conceptul de violenta intrafamiliala (domestica) a aparut în anii '70 pentru a defini violenta barbatilor si abuzul asupra partenerei (femeia adulta). Azi este acceptat faptul ca violenta conjugala implica diferite forme de agresiune: agresiune (fizica si sexuala) si abuz (psihologic si economic).

Violenta domestica este un "stil" de viata bazat pe un tratament violent si pe abuz si niciodata nu implica un incident ocazional.

Potrivit Conferintei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului (Viena, 1993) violenta asupra femeilor cuprinde urmatoarele aspecte (fara a se limita la acestea):

- violenta fizica, sexuala si psihica produsa în cadrul familiei

bataile, violenta legata de diverse forme de exploatare, abuzul sexual asupra copiilor de sex feminin, violul marital, mutilarea genitala a femeii.

- violenta fizica si psihica aparuta în cadrul comunitatii.

violul, abuzul sexual, hartuirea sexuala si intimidarea la locul de munca, in institutiile educative, traficul de femei si prostitutia fortata.

- violenta fizica, sexuala si psihica savârsita sau protejata de institutiile statului.

Violenta impotriva femeii include si violarea drepturilor femeilor ca drepturi ale omului in situatii de conflict armat, in special crimele de razboi, violul, sclavia sexuala si constrangerea de a ramane insarcinata si de a naste copii, precum si sterilizarea fortata, avortul fortat, constrangerea de a folosi pilule contraceptive, uciderea pruncilor de sex femeiesc si selectia sexuala prenatala."

Conform "Declaratiei pentru eliminarea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor" a ONU, adoptata in 1993, violenta domestica este definita ca fiind orice act prin care se produc daune fizice, sexuale, psihice sau suferinte femeilor, incluzand amenintarea cu asemenea acte, coercitia sau privarea de libertate, indiferent daca se produc in spatiul public sau privat. Generic, violenta domestica reprezinta orice manifestare care induce, intr-o relatie, frica de partener, prin care cel violent controleaza comportamentul celui agresat.

Violenta domestica nu depinde de conditia sociala, de educatie, de rasa, religie sau orientare sexuala. Oricine poate deveni victima.

Daca violenta domestica nu a fost mediatizata in Romania nu inseamna ca nu a existat. A existat. Dintotdeauna. Dar nu s-a discutat despre ea sau a fost acceptata ca atare ca ceva normal intr-o casnicie. Asa ca putem vorbi despre violenta intrafamiliala ca mit din mai multe puncte de vedere:

- ca despre o "poveste" cu care s-au intalnit femeile aproape dintotdeauna in relatiile familiale si pe care au acceptat-o vrand-nevrand pentru ca nimeni nu le credeea sau nu le ajuta in vreun fel;

- sau ca despre un lucru acceptat ca "legenda" de o societate care a privit familia ca pe un mediu in care nu poate interveni, privind violenta in familie ca pe un lucru asa zis normal.

Iata 10 mituri despre violenta domestica si reflectarea lor in realitate.

1. Femeile provoaca violenta si o merita! - Violenta nu este o cale de rezolvare a conflictelor. Barbatii nu au nici un drept sa abuzeze in vreun fel o femeie, indiferent de "provocare"!

2. Nu este violenta, ci doar ciondaneala. - Exista o diferenta clara intre cearta si violenta: in timp ce in cearta nivelul puterii este aproximativ egal, in actiunea de violenta raporturile de forta si putere nu sunt la fel, caci unul are categoric mai multa putere decat celalalt.

3. Violenta se intampla numai in familiile sarace sau cu nivel scazut de educatie. - Toate cercetarile arata ca frecventa si gradul de manifestare a violentei nu depind nici de nivelul socio-economic, nici de cel educational, caci violenta apare in toate straturile sociale si la toate nivelele economice si de educatie.

4. Violenta domestica este o problema privata, nimeni nu ar trebui sa se amestece! - Extinderea fenomenului demonstrata statistic si complexitatea consecintelor asupra femeilor, copiilor si relatiilor intre adulti fac din acest fenomen social o problema care ne priveste pe toti, societatea in ansamblul ei.

5.De fapt, femeilor le place sa traiasca in aceste relatii violente, altfel ar pleca. - Sunt foarte multe obstacole datorita carora femeile nu isi parasesc partenerul: lipsa mijloacelor financiare, frica, mentalitatea, lipsa unui adapost ulterior etc.

6. Barbatii violenti sunt asa pentru ca au fost abuzati/maltratati in copilarie sau provin din familii violente. - Desi un procent semnificativ din barbati au suferit abuzuri in copilarie, nu toti, devenind adulti, repeta abuzul in relatiile lor.

7.Barbatii violenti sunt bolnavi psihic. - Realitatea studiilor infirma aceasta credinta.

8.Barbatii abuzeaza femeile deoarece nu cunosc un alt mod de a-si exprima emotiile. - Realitatea infirma aceasta idee, printre altele chiar prin insusi comportamentul abuzatorului din asa-zisa "faza de miere", care urmeaza de obicei episodului de violenta. In aceasta perioada, barbatul pare ca regreta, isi cere iertare, promitand ca nu se va mai repeta.

9. Alcoolul este cauza violentei domestice. - Realitatea arata ca doar in jumatate din cazurile de violenta, barbatul este sub influenta alcoolului.

10. Violenta se va opri odata si-odata! Studiile arata ca, odata ciclul violentei pornit, sunt realmente sanse minime ca violenta sa se opreasca.

Ca si cand miturile n-ar fi fost de ajuns au aparut si prejudecati despre violenta domestica. Prejudecatile transmise cultural sau invatate de mici ne impiedica atat ca cetateni cat si ca profesionisti, uneori, sa realizam faptul ca violenta domestica este un act cu conotatie criminala indreptat impotriva unei persoane si incalcand dreptul sau fundamental la protectie si libertate.

Tipuri de prejudecati (sau conceptii eronate) pe care le transmit oamenii si societatile:

a) Violenta domestica nu este atat de extinsa sau grava. FALS. - Din pacate, studiile realizate in SUA arata ca la fiecare 15 secunde o femeie este batuta. 60 milioane de femei au fost omorate in situatii de violenta a partenerului. 35 % dintre femeile care apeleazala sectiile medicale de urgenta sunt victime ale violentei domestice. Una din 5 femei in Europa este agresata in cadrul familiei. 75% dintre femeile care au rupt o relatie cu partenerul violent, au fost agresate dupa ruperea relatiei, cu consecinte medicale si mai grave. Estimarile arata ca 3,6 milioane de copii sunt agresati in fiecare an, si nu sunt toate raportate, asa ca probabil numarul lor sa fie mai mare decat cel cunoscut. Din pacate, in Romania nu exista statistici clare care sa arate amploarea acestui fenomen, nici obligativitatea raportarii cazurilor.

b) Bataia survine intr-un moment de pierdere a cumpatului. FALS. - De fapt, aceasta survine intr-o relatie in care abuzatorul controleaza deja prin frica si inspaimantare partenera. Una din cinci femei care si-au parasit sotul au raportat abuzuri si hartuiri din partea acestora. Bataia este numai o forma de manifestare agresiva, in fapt este insotita si de intimidare, amenintare, abuz fizic.

Preview document

Violența intrafamilială - Pagina 1
Violența intrafamilială - Pagina 2
Violența intrafamilială - Pagina 3
Violența intrafamilială - Pagina 4
Violența intrafamilială - Pagina 5
Violența intrafamilială - Pagina 6
Violența intrafamilială - Pagina 7
Violența intrafamilială - Pagina 8
Violența intrafamilială - Pagina 9
Violența intrafamilială - Pagina 10
Violența intrafamilială - Pagina 11
Violența intrafamilială - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Violenta Intrafamiliala.doc

Alții au mai descărcat și

Violența în Familie

1. Violenta 1.1 Concepte generale Conceptul acoperă, atât în reglementările juridice, cât şi în practică, grade diferite de vizibilitate şi de...

Violența Domestică

ARGUMENT În societate, omul nu poate trăi singur, izolat. El se raportează permanent la alţii, acţionează împreună cu ei, stabileşte relaţii ;...

Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea

Violenţa domestică Din perspectiva psihologiei sociale, (N. Mitrofan,1996) consideră “agresivitatea ca fiind orice formă de conducta orientată cu...

Violența în familie

“Amploarea fenomenului violenţei în familie reprezintă una dintre cele mai grave probleme sociale cu care trebuie să se confrunte societatea...

Violența împotriva femeii

O definitie a violentei in familie,larg acceptat este aceea formulata de Stark si Flitcraft: ”Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare,...

Violența domestică

ASPECTE TEORETICE „Violența domestica" se defineste ca orice act vătămător, fizic sau emoțional care are loc între membrii unei familii. Aceasta...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Te-ar putea interesa și

Agresivitatea Familială Aspecte medico-legale

INTRODUCERE ŞI MOTIVAREA TEMEI Prin dimensiunile ei problematice, violenţa a devenit o preocupare de mare actualitate teoretică şi practică, atât...

Aspecte criminologice privind delincvența juvenilă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă este un prilej de a evidenţia dimensiunile şi gravitatea pe care a atins-o în ultimii ani o latură a...

Neglijarea Copilului - Considerații Generale

ARGUMENT Dacă eşecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, eşecurile în...

Violența în Familie - Un Fenomen Social

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND VIOLENŢA ÎN FAMILIE I.1. Aspecte generale privind violenţa I.1.1. Definirea violenţei Violenţa...

Violența Împotriva Femeii

INTRODUCERE Violenţa în familie este în general definită ca orice act vătămător, fizic, sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Am...

Violența în rândul adolescenților ca o reacție la problemele sociale

INTRODUCERE Agresiunea sau altfel spus violenţa reprezintă unul din comportamentele sociale extrem de greu de definit. Înţelesul acordat de un...

Violența Domestică

ARGUMENT p. 2 CAPITOLUL I. Definiţii şi teorii asupra violenţei domestice p. 3 I.1. Violenţa domestică- definiţii şi scurt istoric p. 3 I. 2....

Violența Domestică

ARGUMENT În societate, omul nu poate trăi singur, izolat. El se raportează permanent la alţii, acţionează împreună cu ei, stabileşte relaţii ;...

Ai nevoie de altceva?