Asistența socială a persoanelor cu handicap

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3404
Mărime: 17.62KB (arhivat)
Publicat de: Viorica Leonte
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Olga Moldovan
Referat Asistenta sociala a persoanelor cu handicap, prima pag., referat+ bibliografie

Extras din referat

1). Asistenta sociala-functie si caracteristici

Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, activitati, profesii, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, minoritatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate si care datorita unor cauze de natura economica, socio-culturala, biologica, psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod normal, decent de viata.

Obiectivul interventiei asistentei sociale este de a ii sprijini pe cei aflati in dificultate sa obtina conditiile necesare unei vieti decente, ajutandu-i sa-si dezvolte propriile capacitati si competente.

Aceste persoane sau grupuri, pe o perioada mai scurta sau mai lunga, nu pot duce o viata activa autosuficienta fara un ajutor economic sau fara un suport fizic, moral, social, cultural, ajutor venit din exterior. Acest ajutor are in vedere o perioada limitata de timp, care dureaza pana cand persoana cu nevoi speciale isi gaseste resurse sociale, psihologice, economice pentru a putea duce o viata normala.

Urmatoarele categorii de persoane constituie in mod special obiectul interventiei activitatilor de asistenta sociala:

-familii sarace: familii fara venituri sau cu venituri mici in care unul dintre parinti este somer, familii monoparentale, familii cu multi copii al caror necesar depaseste veniturile parintilor;

-copii care traiesc in mediu familial si social advers, abandonati si institutionalizati;

-minori delincventi, tineri neintegrati;

-persoane dependente de droguri si/sau alcool;

-persoane abuzate fizic si sexual;

-persoane cu handicap fizic si/sau psihic;

-persoane cu boli cronice si degenerative fara sustinatori legali;

-persoane in varsta aflate in incapacitate de autoservire;

-persoane care au suferit in urma calamitatilor naturale, sociale;

-persoane care au suferit discriminari (sociale, fizice, economice, psihologice)-grupari minoritare cu mai putine drepturi fata de populatia majoritara.

Asistenta sociala, ca parte esentiala a protectiei sociale, reprezinta un mod operativ de punere in aplicare a programelor de protectie sociala pentru categoriile sus mentionate. Ea asigura prin serviciile sale specifice atenuarea partiala a inegalitatilor existente.

Sistemul de asistenta sociala se bazeaza pe principiul sprijinirii persoanelor aflate in dificultate la un moment dat in functie de necesitatile lor, sursa financiara fiind reprezentata de fonduri bugetare de stat sau fonduri obtinute de la indivizi sau comunitate; in acest caz, prestatia se face in functie de nevoile existente, conform principiului solidaritatii sociale si nu dependent de contributia personala anterioara.

Sprijinul acordat persoanelor in nevoie prin sistemul de asigurari sociale nu este precizat decat in limite mici prin lege, urmand a fi specificat prin analiza individuala a cazurilor, pentru care este nevoie de anchete sociale efectuate de specialisti.

2). Functii ale asistentei sociale in societatea contemporana:

- Identifica si inregistreaza segmentul populational care face obiectivul activitatii sociale.

- Realizeaza o diagnoza a problemelor socio-umane cu care persoanele vulnerabile sau grupurile cu risc crescut se pot confrunta intr-o anumita perioada si in anumite conditii socio-economice si culturale date.

- Dezvoltarea unui sistem coerent de programe, activitati profesionalizate, de protectie si suport al acestora.

- Identificarea surselor de finantare a programelor de sprijin.

- Constientizarea propriilor probleme de catre cei aflati in situatie de risc.

- Stabilirea drepturilor si modalitatilor concrete de acces la serviciile specializate de asistenta sociala cu ajutorul cadrului legislativ institutional.

- Suportul prin consiliere, terapie individuala sau de grup in vederea refacerii capacitatilor de integrare socio-culturala si economica.

- Promovarea unor strategii de prevenire a situatiilor defavorizante.

- Dezvoltarea unui program de cercetare stiintifica la nivel national si local privind dimensiunea problemelor celor aflati in situatii speciale.

Niveluri de actiune ale mecanismelor de asistenta sociala: aceste mijloace actioneaza la nivel individual prin asistenta economica, psihologica, morala pentru persoanele in nevoi-someri, persoane dependente de droguri si alcool, persoane cu probleme de integrare in munca si victimele a oricarui fel de abuzuri.

Un alt nivel de actiune este cel interpersonal si de grup prin terapiile de familie, de cuplu sau ale grupurilor marginalizate.

Un alt nivel este cel comunitar, in care actiunea se manifesta prin rezolvarea problemelor si conflictelor interetnice, mobilizarea energiilor individuale si colective pentru refacerea resurselor necesare integrarii lor normale.

Un mod de actiune a specialistilor in asistenta sociala este furnizarea de date si cunostiinte grupurilor minoritare din punct de vedere social pentru ca acestia sa se poata constitui in grupuri de presiune sau sa creeze programe tip lobby pe langa forurile de decizie politica si administrativa, facilitand solicitarea unor inlesniri pentru interesele lor.

In ultimul rand, un rol tot mai important pe langa institutiile guvernamentale il au institutiile nonguvernamentale, organizate pe sistem nonprofit, care se bazeaza pe o protectie a statului, devenind o veriga importanta in constitutia societatii civile.

3). Servicii de asitenta sociala

Pe langa institutiile si organizatiile care se ocupa de serviciile de asistenta sociala si de repartizarea fondurilor, in ultimii ani s-au evidentiat tot mai mult organizatiile neguvernamentale. Acestea ar trebui sa dezvolte activitati concrete, dar si sa stimuleze direct politica de creare de locuri de munca si elaborarea si lansarea unor programe sociale de sprijin si dezvoltare a comunitatii.

Se spera ca organizatiile nonguvernamentale vor avea rol important in reconstructia societatii civile. Pornind de la acest rol ar trebui ca statul sa le ofere sprijin financiar, implicandu-se astfel mai mult in controlarea standardelor de controlare a organizatiilor nongivernamentale, iar pe de alta parte in activitati de asistenta sociala.

Din analizele privind dezvoltarea sistemului de asistente sociale reiese necesitatea implicarii asistentului social ca profesionist in conducerea activitatii desfasurate de organizatiile nonguvernamentale in furnizarea efectiva de servicii si in oferirea de servicii de consiliere in mari intreprinderi, scoli, crese, penitenciare, centre de recuperare pentru militari in termen.

Dupa revolutie, problemele sociale ale Romaniei mostenite de la regimul comunist s-au exacerbat; au devenit alarmante procese sociale, ca scaderea rapida a veniturilor sociale, cresterea in masa a saraciei, explozia inegalitatilor sociale, cresterea insecuritatii locurilor de munca, cresterea ratei somajului, alienarea politica a unei largi parti a populatiei, demoralizarea datorata lipsei formelor eficiente de participare la viata social-politica, neincrederea in persoanele si institutiile politice, lipsa de transparenta a conducerii politice, coruptia accentuata datorata lipsei mecanismelor de control, cresterea ratei criminalitatii, a violentei, a abuzurilor de tot felul, accentuarea unor conflicte etnice, marginalizarea unor grupuri sociale, aparitia ca fenomene sociale noi a copiilor strazii, vagabondajului, consumului de droguri, a miscarilor homosexalilor.

Preview document

Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 1
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 2
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 3
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 4
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 5
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 6
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 7
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 8
Asistența socială a persoanelor cu handicap - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Asistenta Sociala a Persoanelor cu Handicap.doc

Alții au mai descărcat și

Consilierea mamei unui copil bolnav de leucemie, decedat

Acest caz este unul imaginar, dar cu inspirație din filmul My Sister`s Keeper, link-ul fiind prezentat la ultima pagină a acestui document, în...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Clasificarea tulburări de limbaj

II.TULBURARILE DE LIMBAJ 2.l. LIMBAJUL 2.l.l. DEFINITII Limbajul este definit cel mai adesea ca fiind activitatea psihica de comunicare intre...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Te-ar putea interesa și

Asistență socială

Introducere Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a...

Strategia de dezvoltare a comunei Bogdan Vodă - Județul Maramureș

INTRODUCERE Prin acest proiect se încearcă elaborarea unui document care să abordeze problemele locale, bazându-se pe potențialul local de...

Monografie GFIP Primăria Iași

CAPITOLUL I ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI IAŞI 1.1. Scurt istoric Actualul sediu al primăriei este fostul Palat Roznovanu,...

Strategia de dezvoltare a județului Bacău

Judetul Bacau, unul dintre cele 41 de judete ale Romaniei, este localizat în zona centrala a Regiunii de Nord-Est a României, la întretaierea...

Asistența socială în România - protecția persoanelor cu handicap

Introducere În această lucrare punem în discuţie una dintre problemele importante ale vieţii sociale româneşti, cea a persoanelor defavorizate şi...

Stategia de dezvoltare durabilă a comunei Bodești

INTRODUCERE : Portretul actual al comunei Dezvoltarea durabilă se realizează atunci când se răspunde nevoilor generaţiei actuale, fără a fi...

Persoane cu Handicap Fizic

MEMORIU EXPLICATIV Pasiunea mea pentru asistenta sociala si in general tot ceea ce tine de acest domeniu este mai intai de toate o vocatie. Exista...

Organizarea și Funcționarea Centrelor pentru Persoane cu Dizabilități

1. Introducere „ în virtutea faptului că definiţia normalităţii implica arbitrar şi inutil dar şi pentru că modalităţile de a se îndepărta de ea...

Ai nevoie de altceva?