Brainstorming

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 23 în total
Mărime: 9.30MB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: - - -

Cuprins

Introducere

Reguli și etape

Avantajele și dezavantajele metodei Brainstorming

Concluzii

Bibliografie

Extras din document

1. Introducere

Definiție

BRAINSTORMING-Tehnică pentru stimularea în grup a gândirii creatoare a indivizilor, bazată pe emiterea liberă de idei pentru rezolvarea unei probleme. [Pr.: bréĭnstorming] - Cuv. engl -

-Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), Academia Română, Institutul de Lingvistică, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2009-

Brainstormingul este o metodă de stimulare a creativității tehnice de grup preluată din filosofia orientală și dezvoltată de psihologul american A. Osborn, în 1938. Din punct de vedere etimologic, brainstorming înseamnă furtună în creier, asalt de idei.

Acest tip de adunare nu este nou; un mod similar a fost identificat în India, folosit de profesorii indieni care lucrează cu grupuri religioase, fiind utilizat chiar de mai bine de 400 de ani.

Pedagogia experimentală pune în evidență un principiu nou al educației -activismul elevului- principiu care va conduce la conturarea unui curent pedagogic numit Școala activă. Aceasta susținea valorificarea în educație a tendinței spre activitate și efort propriu al copilului, utilizând diferite metode.

2. Reguli și etape

Această metodă se aplică mai ales în liceu, oferind elevilor posibilitatea să se exprime liber, contribuind la formarea și dezvoltarea imaginației, creativității, limbajului științific, a unor trăsături de personalitate (spontaneitate, curajul de a exprima un punct de vedere, etc.) și a relațiilor interpersonale, prin valorizarea ideilor fiecăruia. Numărul participanților nu trebuie sa fie foarte mare (20-30 de elevi), iar rolul cadrului didactic este de a superviza activitatea, fără să intervină în discuții.

Practicarea metodei impune respectarea următoarelor reguli/cerințe:

-selectarea problemei: aceasta trebuie să fie rezolvabilă și să prezinte interes pentru copii;

-selecționarea grupului de participanți;

-crearea unui mediu corespunzător stimulării creativității;

-admiterea de idei în lanț: dezvoltarea ideilor prin combinații, analogii, asociații, pornind de la una;

-înregistrarea ideilor în ordinea prezentată;

-aprecierea și evaluarea ideilor emise

Bibliografie

Metode de învățământ, Ioan Cerghit, Ed. a 4-a rev. Și ad., Iași:Polirom, 2006.

Teoria și metodologia instruirii. Teoria și metodologia evaluării, Elena Tiron, Tudor Stanciu, EDP, 2019.

Brainstorming, Brain storming Rules and Decision Making, Vicky L. Putman, Paul B. Paulus, The Journal of Creative Behavior (JCB), 2009.

Effective Brainstorming in Teaching Social Studies for Elementary School, Dr. Mohammed Khzaiyem Alshammari, American International Journal of Contemporary Research, Vol. 5, No. 2, 2015.

Conținut arhivă zip

  • Brainstorming.pptx

Alții au mai descărcat și

Strategii de disciplinare pozitivă și asertivă în relația profesor-elev

Printr-un management al comportamentului, profesorul poate preveni dezvoltarea unor situații conflictuale în clasa în care există elevi cu...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?

''