Dezvoltarea creativității elevilor prin activități extracuriculare

Referat
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1209
Mărime: 769.82KB (arhivat)
Publicat de: Sodica Teodorescu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: George Marin

Extras din referat

Ca expresie a modernizarii procesului de invatamant, didactica contemporana promoveaza concepte si atitudini educationale noi, o flexibilizare curriculara menita sa promoveze creativitatea educatoarelor sis a perminta oferte educationale cat mai variate.

Formele de organizare a procesului de învăţământ reprezintă modalităţile specifice de proiectare şi de realizare a activităţilor instructiv-educative desfăşurate de agenţii educaţionali. Conceptul de formă de organizare a procesului de învăţământ reflectă conţinuturile angajate şi condiţionează valorificarea acestora conform finalităţilor didactice urmărite.

Şcoala, oricât de bine ar fi organizată, oricât de bogat ar fi conţinutul cunoştinţelor pe care le comunicăm elevului, nu poate da satisfacţie setei de investigare şi cutezanţă creatoare, trăsături specifice copiilor.

Ei au nevoie de acţiuni care să le lărgească lumea lor spirituală, să le împlinească setea lor de cunoaştere, să le ofere prilejul de a se emoţiona puternic, de a fi în stare să iscodească singuri pentru a-şi forma convingeri durabile.

Procesul educaţional din grădiniţă presupune şi forme de muncă didactică complementară activităţilor obligatorii. Acestea sunt activităţi desfăşurate în grădiniţă în afara activităţilor obligatorii sau activităţi desfăşurate în afara grădiniţei. Acestea sunt activităţile extracurriculare şi se desfăşoară sub îndrumarea atentă a educatoarelor.

Activităţile extraşcolare, în general, au cel mai larg caracter interdisciplinar, oferă cele mai eficiente modalităţi de formare a caracterului copiilor încă din clasele primare, deoarece sunt factorii educativi cei mai apreciaţi şi mai accesibili sufletelor acestora. Ele contribuie la adâncirea şi completarea procesului de învăţământ, la dezvoltarea înclinaţiilor şi aptitudinilor elevilor, la organizarea raţională şi plăcută a timpului lor liber prezintă unele particularităţi prin care se deosebesc de activităţile din cadrul lecţiilor.

Ca activităţi complementare, activităţile extradidactice prezintă unele particularităţi. Participarea copiilor este facultativă, educatoarea putând interveni doar prin antrenarea copiilor la unele din aceste activităţi. Conţinutul lor se fixează în funcţie de dorinţele şi interesele copiilor. Formele de organizare ale acestor activităţi sunt mult mai flexibile şi cu caracter recreativ. Evaluarea rezultatelor acestor activităţi se realizează folosind cu precădere aprobarea prin laudă şi evidenţierea participării.

Având un caracter atractiv, elevii participă într-o atmosferă de voie bună şi optimism, cu însufleţire şi dăruire, la astfel de activităţi.

Activităţile extracurriculare pot îmbrăca variante formate: spectacole cultural-artistice, excursii, vizite, cercuri pe discipline sau cercuri literare, întreceri sportive, concursuri etc.

În programul zilnic al grădiniţei sunt cuprinse forme speciale de activitate care au drept scop destinderea copiilor, crearea bunei lor dispoziţii. Un loc aparte în cadrul activităţilor de destindere îl ocupă serbările, realizate cu diferite ocazii. Serbările reprezintă un izvor de satisfacţii, bucurii, creează o bună dispoziţie, favorizează dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic şi psihic, revigorează tonusul vital, metabolismul.

Emoţiile şi bucuriile comune trăite cu prilejul organizării unor astfel de activităţi contribuie la închegarea colectivului, la întărirea relaţiilor de prietenie între copii, ceea ce le demonstrază valoarea educativă. De asemenea, energia nervoasă a copiilor se reface prin buna dispoziţie obtinută în cadrul acestora, prin relaxarea lor, având consecinţe pozitive în disciplinarea copiilor, în adaptarea lor la regimul de grădiniţă.

Creativitatea copiilor este stimulată încă de la vârsta preşcolară şi este continuată la şcoală prin practicarea unor jocuri specifice vârstei acestora.

Se ştie că jocul este esenţa şi raţiunea de a fi a copilăriei. Prin joc, copilul aspiră la condiţia adultului. Jocul socializează, umanizează, prin joc se realizează cunoaşterea realităţii. Se exersează funcţiile psihomotrice şi socioafective, el are rolul de a bucura, destinde, delecta, de a crea confort spiritual, de a compensa terapeutic tensiunea şi neîmplinirile individuale.

Concursurile pe diferite teme sunt, de asemenea, momente deosebit de atractive pentru cei mici. Acestea dau posibilitatea copiilor să demonstreze practic ce au învăţat la şcoală, acasă, ce au văzut în vizite, să deseneze diferite aspecte, să demonteze jucării.

Preview document

Dezvoltarea creativității elevilor prin activități extracuriculare - Pagina 1
Dezvoltarea creativității elevilor prin activități extracuriculare - Pagina 2
Dezvoltarea creativității elevilor prin activități extracuriculare - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Creativitatii Elevilor prin Activitati Extracuriculare.doc

Alții au mai descărcat și

Modificarea Comportamentelor Deviante la Varsta Scolara Mica prin Terapii Educaționale

INTRODUCERE Eforturile ce se depun în perioada actuală pentru perfecţionarea şi modernizarea procesului educaţional constituie pe de o parte un...

Rolul Jocurilor liber-alese în Stimularea Creativității Copilului Preșcolar

MOTTO: „Legenda Meştereului Manole ne dezvăluie esenţa creaţiei. Creaţia este legea însăşi a vieţii spirituale a omului, atacul creaţiei este...

Dezvoltarea personalității copilului de vârstă preșcolară

INTRODUCERE Fiecare perioada de vârsta îsi are însemnatatea ei în evolutia fiintei umane si în conturarea personalitatii, cred ca perioada...

Managementul Proiectelor Educaționale

Revoluţionarea educaţiei, înţeleasă ca fundament al realizării progresive a obiectivelor societăţii cunoaşterii, statuează, in acest context,...

Strategii educative pentru copiii supradotați

Cap1: Conceptul de „copil supradotat” Pentru a putea vorbi de strategii de educatie pentru copii supradotati trebuie, in primul rand, sa cunoastem...

Creativitatea

Rezumat Lucrarea presupune aflarea răspunsului la întrebarea adresată încă din titlu: Ce este creativitatea? Creativitatea este aptitudinea şi...

Complexitatea procesului instructiv - educativ la nivel preșcolar

I.Complexitatea procesului instructiveducativ,la nivel prescolar. In abordarea problematicii complexitatii procesului de invatamant trebuie...

Jocul și Rolul Lui în Dezvoltarea Copilului

Am ales tema proiectului “ JOCUL SI ROLUL LUI IN DEZVOLTAREA COPILULUI”, deoarece este o tema extrem de interesanta. Aceasta tema imi aduce aminte...

Ai nevoie de altceva?