Echitatea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Echitatea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Antal Dorina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

Ce este echitatea?

Echitatea este bazată pe dreptate, egalitate, cinste, omenie. Comportarea bazată pe respectarea riguros reciprocă a drepturilor și a datoriilor, pe satisfacerea în mod egal a intereselor fiecăruia.

Echitatea presupune asigurarea dreptului la educație pentru toți copiii, astfle încât aceștea să își poată realiza potențialul și aspirațiile. De asemenea, ea presupune stabilirea mecanismelor pentru realizarea acestor scopuri.

Ce înseamnă echitatea pentru educație?

Înscriptionat pe trecutul celor ,,7 ani de acasă”, sintagma ,,Omul nu poate deveni om decat prin educație”, m-a format și pot afirma Omul aceasta ființă inteligentă, singura care are posibilitatea de a gândi, și care e capabilă să ridice sau să ingroape o societate, este cel mai neajutorat mamifer în momentul apariției sale pe lume. Fără educație el nu ar fi în stare nici sa supraviețuiască, pentru că nu are instinctele destul de dezvoltate, precum sunt la alte ființe. E adevarat ca pe cale ereditară se transmit un complex de potențialități, dar individul nu se poate folosi de acestea decât prin intermediul educației. Prin educație copilul dobândeste norme, valori, modele care se manifestă apoi ca opțiuni personale în comportamentul sau. Educația descoperă potențialul ereditar al fiecăruia dintre noi, il modifică , il structurează în așa fel încât individul să se poată folosi mult mai ușor de acesta și il înzestrează continu cu alte informații suplimentare. Ea armonizeaza interactiunea ereditate-mediu și creează un climat favorabil dezvoltării potențialităților genetice, fapt pentru care pot afirma că educația este o activitate specializată în dezvoltare.

După cum am văzut, în școlile din întreaga lume există câțiva termeni educaționali comuni, termnei care pot fi definiți în moduri comune; dintre aceștia, primii trei termeni ar putea fi: egalitate, echitate și dreptate. Haideți să discutăm acești termeni și ceea ce înseamnă ei pentru noi și pentru elevii din școlile noastre. În general, termenul ,,dreptate’’ ar putea fi legat foarte frumos de termenul ,,egalitate’’. Din punctul acesta de vedere, noi nu ne-am mai uita la diferențele individuale deoarece se presupune că ar trebui sa tratăm fiecare persoană în mod egal. Dreptatea, din această perspectivă, se presupune că trebuie să fie oarbă. Dacă cineva face ceva pozitiv, atunci acea persoană trebuie să primească rezultate pozitive. Dacă o persoană face ceva negativ, atunci acea peroană primește rezultate negative. Dacă acea persoană nu face nimic, atunci el sau ea nu va obține niciun rezultat. Astfel, într-un tribunal, dacă încalci o lege ești vinovat. Dacă nu încalci o lege ești nevinovat. Nu are nicio importanță culoarea pielii tale, genul tău, orientarea ta sexuală, vârsta ta, religia ta, cantitatea de bani pe care tu sau părinții tăi o au sau locul unde trăiești. Dacă încalci o lege ești vinovat și ar trebui să primești, să suporți consecințele. Toată lumea este tratată în mod egal - prin urmare avem termenul de justiție oarbă. Nu ne pasă de cine ești tu sau care sunt circumstanțele tale, primești ceea ce meriți: dreptate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Echitatea.doc