Empatia

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 965
Mărime: 25.24KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

1. Ce este Empatia?

Empatia se referă la capacitatea de a înțelege sau de a simți sentimentele altora din propria perspectivă. Poate fi dificil să te pui pe pantofii altora, mai ales atunci când suferă, dar este foarte util pentru că îți permite să înțelegi momentele prin care trec alte persoane. Empatia este un sentiment care produce tendințe comportamentale, care sunt naturale și spontane pentru a-i ajuta pe ceilalți și a exprima compasiunea.

Empatia pare să aibă rădăcini adânci în creierele și corpurile noastre și în istoria noastră evolutivă. Formele elementare de empatie au fost observate la rudele noastre primate, la câini și chiar la șobolani. Empatia a fost asociată cu două căi diferite în creier, oamenii de știință au speculat că anumite aspecte ale empatie pot fi urmărite la „neuroni si oglinda“, celulele din creier care este activat atunci când observăm altcineva care desfășoară o acțiune, iar noi vom acționa într - un mod similar cu felul în care am fi noi protagoniști.

Empatia nu trebuie confundată cu empirismul sau simpatia . Experiența se bazează pe experiență și sentimente. Compasiunea este un fenomen psihologic prin care oamenii pot atenua interlocutori sau inspiratoare lucruri plăcute, fermecătoare, plăcute și disconfort oameni.

2. Tipuri de empatie

- Empatie afectivă sau emoțională

Este capacitatea de a înțelege emoțiile celorlalți și de a reacționa corespunzător; înțelegerea oamenilor începe să acorde atenție fericirii altora, ceea ce poate duce la suferința personală. O astfel de înțelegere emoțională poate duce la simțirea

- Empatia cognitivă

Aceasta se referă la cât de bine un individ poate percepe și înțelege emoțiile altuia. Empatia cognitivă, cunoscută și sub numele de acuratețe empatică, implică:„a avea cunoștințe mai complete și corecte despre conținutul minții unei alte persoane, inclusiv modul în care se simte persoana respectivă”( Hodges și Myers).

Empatia cognitivă seamănă mai mult cu o abilitate: oamenii învață să recunoască și să înțeleagă starea emoțională a altora ca o modalitate de a procesa emoțiile și comportamentul. Deși nu este clar cum oamenii experimentează empatia, există un corp tot mai mare de cercetări pe această temă.

- Empatia somatică

Implică o reacție fizică la situația cu care se confruntă o altă persoană - experiența persoanei empatice în oglinda sentimentelor persoanei din fața sa.

Bibliografie

1. S., Marcus , T., David, A., Predescu , „Empatia și relația dintre profesor și elev”, Ed. Al Academiei Republicii Socialiste Române, București , 1987

2. R., Gherghinescu , „Anotimpurile empatiei-psihologiei sociale cognitive ”, Ed. Atos, București , 2001

3. Chițu , S. (2005). Un model de formare și de evaluare a cadrelor didactice " empatie . În : DidacticaPro . 1, (29), 56-57. Chișinău : Centrul Educațional PRO DIDACTICA .

4. Pintea , C. (2018). Empatia profesorului, cheia succesului elevilor săi. În: Revista Didactica Genesis . https: //www.g e nesis.ro/revista-didactica-genesis/empatia-profesorului-cheia-reusitei-elevilor-sai-1-1

Preview document

Empatia - Pagina 1
Empatia - Pagina 2
Empatia - Pagina 3
Empatia - Pagina 4

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?