Evolutia Desenului la Copil

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Evolutia Desenului la Copil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Speranta Farca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Psihopedagogie, Arta

Cuprins

1. Etape in evolutia desenului copilului.
1.1. Teoria lui G.H.Luquet
1.2. Teoria lui R.Davido
1.3. Teoria evolutiei desenului in raport cu evolutia schemei corporale la copil
2.Principalele caracteristici ale desenelor copiilor
2.1. Desenul si mediul inconjurator
2.2. Desenul si figura umana
3. Importanta desenului in viata copilului si in scoala

Extras din document

Evolutia desenului la copil

Student

Legatura dintre evolutia schemei corporale la copil si desenul.

Desenul ajuta la dezvoltarea si cunoasterea copilului intr-un mod armonios inca din primii ani de viata.

Copilul alege desenul ca mod de exprimare, spontan si nu este impus de catre adult.

Necesitatea situarii desenului pe un loc mult mai important in scoala.

Asemeni muzicii şi dansului, desenul permite omului să se exprime fără cuvinte, să dea sens lumii sale interioare, îi permite să vorbească lumii, existenţei, celuilalt şi sieşi.

Este definit ca o activitate grafica sau picturala prin care copilul incearca sa reproduca imagini ale unor obiecte sau situatii pe o suprafata, cu ajutorul unui mijloc grafic. Desenul este un mijloc relevant de exprimare a copilului oferind importante informatii despre nivelul maturitatii intelectuale sau emotionale , dar si despre imaginatia copilului. Desenul a fost considerat “ al doilea grai” fiind o buna metoada de comunicare a copilului, dezvoltand un limbaj ce simbolizeaza la inceput ceea ce stie copilul despre lume si mai apoi ceea ce vede.

Desenul este o modalitate placuta de a se juca, de a se exprima si de a-si petrece timpul, pe care copilul o alege singur, spontan. Rezultatul eforturilor sale ne poate da macar cateva indicii despre cum se simte, ce emotii a dorit sa exprime, ce il preocupa. Desenul este unul dintre cele mai bune mijloace de a-l cunoaste pe copil, de a pasi in universul sau si de a-i da ocazia sa-si impartaseasca trairile, povestile, conflictele.

Copilul foloseste desenul ca mijloc de descriere a experientelor pe care le traieste, dar si un bun prilej de a crea o lume plina cu simboluri.

Am ales sa abordez aceasta tema , in prima faza pentru ca am vrut sa aflu mai multe informatii despre desenul la copii si am constientizat cat de important este in dezvoltarea copilului exprimarea grafica, inca de la cateva luni, dar un capitol important din aceasta lucrare se refera si la importanta desenului in primii ani de scoala. Probabil opinia mea vis a vis de aceasta tema este mult prea subiectiva avand in vedere domeniul meu de activitate, dar imi sustin ideea ca ar trebui sa se puna accentul mai mult in scoala pe desen si sa nu mai fie data la o parte, sa nu i se acorde atentia cuvenita.

Din documentarea pe care am facut-o am observant ca aceasta tema a fost abordata cu multa vreme in urma. Astfel H. Gardner , intr-o lucrare a sa numita “Artful Scribbles” descrie un tablou al unui pictor renascentist, Caroto,in care observam un personaj care tine in mana dreapta un desen de copil (desenul” omuletului”). Un alt exemplu vine din secolul al XVII-lea in care medicul lui Ludovic al XIII- lea, Jean Heroard a realizat un jurnal al printului, in care apar desene, plus comentariile printului asupra a ceea ce a vrut sa deseneze. Deci , problematica privind evolutia desenului la copil a interesat cu multi ani inainte.

1.Etape in evolutia desenului copilului

Evolutia desenului este in stransa legatura cu dezvoltarea copilului si independenta de calitatile sale artistice.

Figurile cele mai importante în acest domeniu, în ceea ce priveste reprezentarile grafice la copil, sunt G.H. Luquet _i L.Lurçat, D. Widlöcher, H. Wallon, V. Lowenfeld, P.Osterrieth. R.Davido.

1.1. Teoria lui G.H.Luquet

G.H.Luquet a realizat mai multe studii asupra evolutiei desenului la copil, urmarind-o timp de 5 ani pe fiica sa ( 3-8 ani). Specialist în istorie si filozofie, el s-a îndreaptat catre psihologia copilului, în mod specific spre desenul infantile. Astfel el a constatat existenta urmatoarelor etape:

1. Faza realismului fortuit, adica faza mazgalelilor care apare in jurul varstei de 18 luni. Copilul traseaza linii in toate directiile, avand placerea de a-si misca bratele constant. Creionul devine o prelungire a mainii sale, iar liniile rezultate sunt in relatie directa cu “eul” copilului. In aceasta perioada copilul nu este constient de valoarea reprezentativa a desenului si activitatea sa nu implica niciun factor intelectual. Conform psihanalistilor, mazgalitul este expresia placerii de a murdari. In literatura de specialitate s-au stabilit anumite corespondente intre felul cum copilul mazgaleste si trairile sale. Copilul instabil lucreaza discontinuu si abandoneaza repede activitatea, copilul fericit traseaza linii apasate, iar cel care umple toata pagina este expansiv si dornic de a capta toata atentia si dragostea mamei.

2. Faza realismului neizbutit. Acum copilul controleaza mazgaliturile incercand sa gaseasca corespondente intre obiectele din realitate si formele pe care le creioneaza el.

3. Faza realismului intelectual (4-9 ani). Desenul copilului este schematic, stereotipic, dar cu posibilitatea identificarii obiectelor desenate.

4. Faza realismului vizual(9-10 ani). Deja in aceasta etapa copilul reda in imaginea grafica aspecte vizibile ale lucrurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Desenului la Copil.doc

Alte informatii

Universitatea Naţională de Arte