Handicapul Mintal

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Handicapul Mintal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 90 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

Actualitatea temei este anume problema ce tine de persoana cu handicap mintal care este o categorie a populatiei cu o pozitie evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni, aceasta fiind ca una din problemele majore si ea poate fi solutionata numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din domeniile: politica, social, afaceri, stiinta, cultura.

Gradul de civilizare a societatii în mare masura este determinata de atitudinea fata de aceste persoane ce au un handicap mintal. Crearea conditiilor pentru educatie si învatamînt, adaptare socio-profesionala si integrare sociala a persoanelor respective constituie si un obiectiv principal al oricarui stat si a comunitatii mondiale în general.

Tema mai poate fi actuala si prin stringenta diferentiere a persoanelor cu handicap mintal, care este determinata de particularitatile individual-tipologice a persoanelor anormale si asigura realizarea maximala a posibilitatilor de cunoastere a acestora. Diferentierea persoanelor cu handicap mintal este o problema fundamentala a stiintei defectologice, o actiune complexa care se realizeaza interdisciplinar (medicina, psihologie, pedagogie, etc.) axîndu-se pe particularitatile dezvoltarii psihofizice individuale. Problema handicapului în rîndurile copiilor si tinerilor este una dintre cele mai acute nu numai în domeniul de ocrotire a mamei si a copilului dar si în viata sociala a tarii.

Actualitatea temei mai este determinata si de un numar mare de factori:

a) nivelul înalt al handicapului si tendinta generala de crestere a acestuia cu implicatii asupra starii de sanatate a tinerilor cu handicap mintal si resursele muncitoare ale societatii.

b) aparitia în familie a unui copil ce are un handicap si mai ales cînd are un handicap mintal în 20% din cazuri afecteaza planurile profesionale a parintilor dar mai ales a mamelor, în 80% din cazuri mamele ce cresc si educa copii cu handicap neuro-psihic renunta la activitatea lor de munca.

c) se deregleaza climatul psihologic în familie: 3% din familii se destrama, 9,2% din tati încep sa faca abuz de alcool.

d) se maresc cheltuielile statului pe contul pensiilor, subventiilor, serviiciilor medicale acordate copiilor ce au un handicap mintal mai ales.

e) într-o masura oarecare persoanele ce au un handicap mintal cît si celelalte categorii de persoane ce au alte tipuri de handicap influienteaza situatia demografica în republica.

Scopul lucrarii consta în studierea problemei legata de protectia persoanelor cu handicap mintal atît în plan social cît si în plan legislativ la fel si determinarea particularitatilor specifice de dezvoltare a psihomotricitatii, a integrarii lor sociale si profesionale si a capacitatilor de munca a acestor persoane ce au un handicap mintal.

Obiectivele lucrarii sunt:

- pentru a studia mai aprofundat problema ce tine de protectia persoanelor cu handicap mintal ar fi bine daca se va studia si se va face cunostinta cu un anumit numar de literatura si monografii referitoare la acest domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Handicapul Mintal.doc