Jocul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Jocul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere docx de 16 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

Jocul

Jocul ocupa locul preferat in activitatea cotidiana a copilului.

Putem defini jocul ca o activitate modelatoare caracteristica omului, o inventie culturalainstaurata pe baza unui acord socio-comunicativ.

Jocul este un mijloc foarte important de dezvoltare psihică multilaterală a copilului,devenind pe parcurs o formă de activitate tot mai complexă.

Pentru copil aproape orice activitate este joc, prin joc el anticipează conduitele superioare. Pentru copil jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieții.

Reprezintă un mijloc de instruire și educare a copiilor, ca procedeu metodic de realizare optimă a sarcinilor concrete pe care și le propune procesul de învațamânt și ca formă de organizare a activității de cunoaștere și de dezvoltare a capacităților psihofizice pe toate planurile.

Jocul este un proces interdisciplinar, el încurajează toate tipurile de inteligență, conform teoriei inteligențelor multiple a lui H. Gardner (1983): lingvistică, muzicală, logico-matematică, spațială, corporal-chinestezică, personală și socială.

Jocul este activitatea care conduce la cele mai importante modificări psihice ale copilului. Este o activitate de pregătire pentru viață, de exersare a analizatorilor, a capacităților cognitive, de stimulare afectiv-atitudinală și volitivă, de dezvoltare a unor trăsături de caracter.

De-a lungul anilor au fost evidentiate valentele multiple ale jocului. Latinii numeaucompetitiile sacrale jocuri. Pentru ei simtul ludic insemna demnitate, superioritate , frumusete,aspiratie spre libertate si voiosie.Caracterul de joc era specific celor mai elevate actiuni.Jocul are,la copil,rolul pe care munca il are la adult.

Dintre funcțiile pe care le îndeplinește jocul, mai importante sunt:

- funcția de cunoaștere

- formativ-educativă - jocul educă atenția, abilitățile și capacitățile fizice, trăsăturile de caracterului, atitudinea față de colectiv;

- de stimulare a mișcărilor - jocul contribuie la creșterea și dezvoltarea complexă a motricității;

- distractivă - asigură relaxarea și petrecerea timpului liber în mod plăcut.

În funcție de inițiatorul jocului acestea se impart în două categorii: joc liber și joc didactic.

Jocul liber - este tipul de joc pe care copilul îl utilizează tot timpul pe parcursul zilei îmbrăcând diferite forme.

Jocul didactic - un mijloc de facilitare a trecerii copilului de la activitatea dominanta de joc la cea de invatare ce este inițiat numai de către adult, scopul fiind acela de a urmări atingerea unor obiective educaționale.

Atât jocurile libere, cât și cele didactice, în funcție de deprinderile, capacitățile pe care le dezvoltă prin forma instrinsecă a jocului (tipul de activitate de bază a jocului) pot fi de mai multe feluri.

Jocuri senzoriale

Jocul senzorial - Reprezintă un set de jocuri ce stimulează atenția copiilor, spiritul de observație și inteligența motorie și cel mai important aspect anticiparea. Jocul senzorial este o modalitate prin care copilul isi exerseaza simturile, exploreaza, dar in acelasi timp, dezvolta o personalitate sanatoasa, neconstransa sau incorsetata intre anumite reguli care din acest punct de vedere sunt absolut nejustificate.

Jocurile senzoriale conduc la:

- dezvoltarea sensibilitatii auditive;

- dezvoltarea sensibilitatii tactile si chinestezice;

- dezvoltarea sensibilitatii vizuale;

- dezvoltarea sensibilitatii gustativ - olfactive.

Fisiere in arhiva (2):

  • Jocul.docx
  • JOCURI-SENZORIALE.docx