Fisa Psihopedagogica
5. Date asupra structurii psihologice Atentie – stabilitate în concentrarea atentiei, nivelul...
Acest referat descrie Metodologia si tehnologia instruirii. Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).
Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .
Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.
Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!
Domenii: Psihopedagogie, Pedagogie, Psihologie
Metodologia didactica : în 1982, R. Mucchielli definea conceptul de metodologie ca totalitatea metodelor utilizate de o stiinta.
„Metodologia didactica semnifica ansamblul metodelor si procedeelor utilizate în procesul de instruire av-nd la baza o conceptie unitara cu privire la actul de predare-învatare, principiile si legile care-l guverneaza.”
Cu alte cuvinte, ea pune la dispozitia celui interesat precizari cu privire la natura, functiile si clasificarile metodelor.
1.2. Tehnologia didactica : desemneaza demersul întreprins de profesor în vederea aplicarii principiilor învatarii într-o situatie practica de instruire. Conceptul de tehnologie este explicat în doua feluri :
-sens restrâns-ansamblul mijloacelor audio-vizuale utilizate în practica educativa.
-sens larg-ansamblul structurat al metodelor, mijloacelor de învatamânt, a strategiilor de organizare a predarii.
Tehnologia didactica vizeaza si aspecte ale mass-mediei si aparatura tehnica adecvata. Însa, nu se refera doar la utilizarea în transmiterea informatiilor a unor mijloace tehnice, ci va include toate componentele procesului de învatamânt.
1.3. Metoda : derivat etimologic din grecescul „methodos-(odos-cale, drum, metha-spre), cuvântul metoda semnifica drumul spre, calea de urmat pentru atingerea unui scop, modul de cautare, de descoperire a adevarului sau „ drum care conduce la cunoasterea realitatii si la transformarea acesteia pe baza cunoasterii”. Ioan Cerghit considera ca metoda este „ o cale eficienta de organizare si conducere a învatarii, un mod comun de a proceda care reuneste într-un tot familiar eforturile profesorului si ale elevului.”
Gaston Mialaret considera ca orice metoda pedagogica rezulta din întâlnirea mai multor factori si din acest punct de vedere, educatia va ramâne mereu o arta : arta de a adapta la o situatie precisa, indicatiile generale date de cartile de metodologie.