Principalele achizitii in primul an de viata

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Principalele achizitii in primul an de viata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

Stadiul de sugar este cuprins inte 0 si 1 an si presupune o serie de modificari datorata treceri din mediul inter in mediul extern.

Intre mediul extern si cel intern exista o multitudine de diferente astfel copilul intampina o serie de dificultati deoarece acesta nu si-a insusit toate caracteristicile biologice si psihologige necesare pentru a-si asigura independenta in mediul extern. Copilul ramanane cu o dependenta fata de mama, tata, si de adulti in general un timp indelungat.

Pentru copil mama reprezinta o necesitate a dezvoltari fizice cat si psihic, aceasta asigurandu-i dezvoltarea planului psihologic, lipsa afectiuni mamei produce efecte negative pentru dezvoltarea normal a acestuia. In conditii favorabile, pe tot parcurusul stadiului de sugar se observa o dezvoltare a vietii psihice si se consolideaza o serie de functii si insusiri observandu-se si progrese evidente de la o perioada de timp la alta.

M. Montessori subliniaza ca multitudinea de stimuli care actioneaza asupra copilului la nastere pot lasa urme adanci in mintea sa, mai ales atunci cand mama nu relationeaza suficient de grijuliu si afectos cu copilul.

Somnul nou-nascutului constituie o manifestare dupa care se diferentiaza copiii.Adaptarea copilului la o forma de somn depinde si de nivelul dezvoltarii neurologice, ca si de calitatea ingrijirii si respectarii de catre adulti a unui program constant de somn.

Dezvoltarea biofizica a sugarului se realizeaza in functie de doua principii:

principiul cefalo-caudal si principiul proximo-distal.

Principiul cefalo-caudal - cresterea se realizeaza de sus in jos, creierul creste inca de la nastere, ceea ce face ca la inceputul capul sa fie disproportional mai mare fata de celalalte parti ale corpului acesta diferenta reducandu-se pe parcursul dezvoltari. Acest principiu influenteaza si dezvoltarea senzoriala si motorie.

Principiul proximo-distal - dezvoltarea se produce de la interior la exterior .Inca din perioada intrauterine, capulsi trunchiul prezita o crestere mai mare fata de brate si de picioare, iar dupa nastere membrele crescmai repede decat mainile si talpile. Cresterea este mai rapida la varstele mici in special in primele luni dupa nastere, cresterea nu este uniforma si depinde de mostenirea genetica.

Imediat dupa nastere copilul este pus in situatia de a se adapta la noile conditii

de viata si de a-si dezvolta un sistem propriu de supravietuire prin crearea unor sisteme organo-functionale.Aceste sisteme sunt:

1. Reglarea aparatului respirator si functionarea sa ritmica, pentru a evita lipsa de adrenalina

2. Modificarea organo-functionale pentru dezvoltarea unei digestii proprii

3. Activarea sistemului circulator

4. Dezvolatarea sistemului imunitar

5. Dezvoltarea sistemului senzorial si cerebral

Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele achizitii in primul an de viata.docx

Bibliografie

Verza, E., și Verza, F.E. (2017). Psihologia copilului. București, Editura TREI