Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2837
Mărime: 15.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din referat

PROMOVAREA UNOR STRATEGII ŞI PROCEDURI

DE PREVENIRE ŞI DIMINUARE A VIOLENŢEI ÎN ŞCOLI-

FACTOR DETERMINANT ÎN SCĂDEREA RATEI DE ABANDON

ŞI EŞEC ŞCOLAR

„ Educaţia prin exemple se dovedeşte a fi unul din cele mai importante mijloace pentru formarea caracterului moral al copiilor noştri .”

N.I.Boldîrev –„ Rolul exemplului în educaţia copilului „

Violenţa în şcoală nu este un subiect nou , deşi în ultimii ani acte individuale de violenţă săvârşite de elevi au şocat opinia publică şi , ca urmare , violenţa în şcoli a început să capete o tot mai mare atenţie . Conflictele nu s-au schimbat prea mult . Problema este că în zilele noastre ele se rezolvă diferit . Astăzi ,posibilitatea ca o ceartă între elevi să se termine printr-o bătaie a crescut semnificativ . Aceste nefericite incidente au loc pentru că societatea noastră tradiţională şi tinerimea , ca o parte integrantă a acesteia , văd în violenţă un mod legitim de a-şi rezolva problemele şi nu a învăţat să le rezolve printr-o modalitate paşnică . Pe de altă parte , şcolile sunt mai sigure decât comunităţile în care majoritatea elevilor locuiesc . În şcoli sunt reguli împotriva violenţei şi adulţi care să aplice aceste reguli . Uneori cei însărcinaţi cu asigurarea disciplinei nu au credibilitate în ochii elevilor . Există şi cazuri în care veţi găsi copii ( împingîndu-se sau bătându-se pe hol sau ) având un comportament inadecvat şi pe care profesorii se fac că nu-i văd pentru că le este frică să le spună elevilor să înceteze . Frica se adaugă la inabilitatea profesorilor de a răspunde adecvat cauzelor violenţei în şcoală .

Problema violenţei fizice sau psihice instituţionale , colective sau individuale se dovedeşte a fi una extrem de complexă , un factor marcant al comportamentului uman. Rezultat al tendinţelor biologice instinctive necontrolate , violenţa se manifestă ca o izbucnire temporară sau o acţiune brutală de durată, fie sub formă verbală , fie factuală , antrenând forţa fizică sau constrângerea brutală , implicând violarea principiilor morale sau a legilor juridice .

În ceea ce priveşte violenţa manifestată în şcoală se pot detecta forme de violenţă chiar în învăţămîntul primar , însă lipsite , fără îndoială de consecinţe grave , cum este cazul rezolvării unui conflict minor prin recurgerea la agresiune .

La nivelul şcolii generale lucurile se complică , iar pentru a lua măsuri eficiente pentru prevenirea violenţei , trebuie să fim conşienţi de cauzele şi situaţiile ce generează acest fenomen .

Au fost identificaţi următorii factori ce contribuie la manifestarea violenţei :

1-Violenţa în familie .

Extinderea alarmantă a violenţei în familie afectează copiii care sunt fie martori ai acestei violenţe , fie sunt ei înşişi victimele ei . Copiii cărora nu le este satisfăcută la vârsta copilăriei nevoia de un mediu stabil şi călduros , prezintă riscul de a fi lipsiţi ulterior de empatie şi ataşament faţă de ceilalţi . Un copil martor al conflictelor şi agresărilor fizice se simte dezamăgit , trădat de adulţi şi nu va putea cunoaşte încrederea şi fericirea deplină . De-a lungul timpului el se va retrage într-o lume a indiferenţei , va evita să-şi dezvăluie suferinţele şi va deveni agresiv , chiar violent .

2-Dezinteresul părinţilor pentru evoluţia şi educarea propriului copil .

Preview document

Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 1
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 2
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 3
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 4
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 5
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 6
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 7
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 8
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 9
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 10
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 11
Promovarea unor strategii și proceduri de eliminare a violenței în școli - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Promovarea unor Strategii si Proceduri de Eliminare a Violentei in Scoli.doc

Alții au mai descărcat și

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Clasificarea tulburări de limbaj

II.TULBURARILE DE LIMBAJ 2.l. LIMBAJUL 2.l.l. DEFINITII Limbajul este definit cel mai adesea ca fiind activitatea psihica de comunicare intre...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?