Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1714
Mărime: 9.86KB (arhivat)
Publicat de: Cezar Burcea
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC

Extras din referat

Inteligenta emotionala include autocontrolul, zelul, perseverenta si capacitatea de automotivare. Toate aceste aptitudini le pot fi insuflate copiilor, fapt care le va acorda o sansa mai mare, independent de potentialul intelectual primit pe linie genetica.

Cartea ne explica ceea ce inseamna si cum sa dam inteligenta emotiilor noastre.

In prima parte autorul ne informeaza cu privire la creierul uman, oferindu-ne date din anatomie pentru a intelege felul cum functioneaza acesta. Aflam astfel ca sufletul inteligentei emotionale consta in modul in care functioneaza nucleul amigdalian si cum interactioneaza cu neocortexul. Hipocampul si nucleul amigdalian erau cele doua zone cheie ale primitivului « creier al nasului » si care, pe masura ce evoluat, au dat nastere cortexului si apoi neocortexului (creierul care gandeste). Aceste structuri periferice stau la baza invatarii si a memoriei.

Studiul lui LeDoux a aratat ca semnalele senzoriale de la ochi sau de la ureche merg mai intai in creier la talamus si apoi –printr-o unica sinapsa- la nucleul amigdalian; un al doilea semnal de la talamus este indreptat spre neocortex. Astfel nucleul amigdalian incepe sa reactioneze inaintea neocortexului. Cercetarile lui LeDoux sunt revolutionare in ceea ce priveste intelegerea vietii emotionale, fiind primele care pun in evidenta caile neurale ale sentimentelor. Acest circuit exprima puterea emotiei de a coplesi rationalul.

Asadar, oamenii au doua creiere, doua minti si doua feluri diferite de inteligenta: cea rationala si cea emotionala. Intre ele exista un echilibru: sentimentele sunt esentiale pentru gandire, iar gandirea pentru sentimente. Cand intervine pasiunea, balanta se inclina in favoarea mintii emotionale.

In cea de-a doua parte Goleman sustine ca persoanele care se descurca mai bine din punct de vedere emotional, care isi cunosc si isi stapanesc bine sentimentele si care deslusesc si abordeaza eficient sentimentele celorlalti sunt in avantaj in orice domeniu al vietii. In lumea reala nu exista o inteligenta mai importanta decat cea interpersonala. Daca nu o ai, nu vei sti cu cine sa te casatoresti, ce job sa-ti iei etc.

In ultimii ani, numerosi psihologi considera ca inteligenta personala are la baza cinci domenii principale :

- Cunoasterea emotiilor personale- presupune identificarea şi exprimarea lor coerentă, într-un context dat. În orice relaţie exprimăm informaţii, sentimente, fapte, amintiri. Uneori însă, ne este greu să exprimăm clar ceea ce vrem să spunem sau simţim - nu suntem coerenţi, iar alteori ne este greu să înţelegem ceea ce ni se spune - intenţia care se ascunde în spatele cuvintelor. Aceste situaţii sunt generatoare de conflict. Pentru a le evita este important să putem codifica şi decodifica mesajele transmise la nivelul verbal sau non-verbal, astfel încât să transmitem şi să înţelegem corect sensul mesajelor.

- Gestionarea emotiilor- se referă la capacitatea noastră de a alege modalitatea prin care ne vom exprima într-o anumită situaţie. Pentru a ne gestiona emoţiile este important să ţinem cont de:

- Ce exprimăm-

- Cum exprimăm-

- Când exprimăm-

- Unde exprimăm-

- Cui exprimăm-

- Motivarea de sine- punerea emotiilor in serviciul unui scop ; Scopul este criteriul după care ne gestionăm emoţiile. Este important să ţinem cont de ceea ce vrem să facem sau să obţinem, în mod concret:

- durata în timp - când vrem să atingem scopul

- participanţi - de cine avem nevoie

- strategie - ce paşi trebuie urmaţi

- resurse - de ce avem nevoie

- Recunoasterea emotiilor in ceilalti (de ex: empatia)- conştienţă organizaţională şi o orientare către servicii; este capacitatea de a intui sau de a recunoaşte emoţiile celorlalţi. Empatia nu înseamnă să trăim emoţiile altor persoane, ci să le înţelegem pornind de la experienţele noastre.

- Manevrearea relatiilor- Arta inteligenţei emoţionale se rezumă în cadrul acestei componente. Astfel, avem posibilitatea de a ne crea propriile relaţii folosind elementele menţionate până acum: ne fixăm scopurile, ne canalizam energia şi emoţiile în funcţie de scop (folosind empatia ca instrument), ne exprimam şi identificăm emoţiile într-un mod coerent. Vom fi conştienţi de responsabilitatea noastră şi a celorlalţi în relaţiile interpersonale. Acest lucru ne va ajuta să reducem conflictele şi să comunicăm eficient.

Indemnul lui Socrate, « Cunoaste-te pe tine insuti » reprezinta constientizarea propriilor emotii atunci cand ele apar. Pentru unii, constientizarea emotiilor e coplesitoare, in timp ce pentru altii abia daca exista. In general, femeile traiesc atat emotiile pozitive cat si pe cele negative mai intens decat barbatii. Constientizarea de sine devine piatra de temelie a stratului urmator de inteligenta emotionala : capacitatea de a scapa de o proasta dispozitie.Oamenii au mai multe moduri de a-si stapani emotiile :

- Autoconstientizarea-inteligenta ii ajuta sa-si stapaneasca emotiile;

- Inchiderea in sine-au impresia ca un detin controlul asupra vietii lor emotionale, ca au scapat emotiile de sub control.

- Acceptarea-persoanele au tendinta sa accepte cu usurinta dispozitiile prin care trec, fara a incerca sa le schimbe.

Logica mintii emotionale este asociativa; ea presupune elementele care simbolizeaza realitatea, sau declanseaza o amintire care sa corespunda acestei realitati. De aceea zambetele, metaforele si imaginile se adreseaza direct mintii emotionale, ca si artele plastice, romanele, filmul, poezia, muzica teatrul, opera.

Exista mai multe feluri in care mintea emotionala este precum cea a unui copil. Cu cat este mai mult asa, cu atat emotiile devin mai puternice. O cale ar fi gandirea transanta, in care fiecare lucru este alb sau negru, fara umbre de gri: o persoana ingrozita sa nu faca o gafa, va gandi imediat:”

Intotdeauna spun ce nu trebuie.” Un alt semn al acestui mod copilaresc este gandirea personalizata prin care evenimentele sunt percepute prin prisma inclinatiei de a fi centrate pe propria persoana, ca de exemplu soferul care, dupa un accident explica faptul ca:”Stalpul de telefon, pur si simplu a intrat in mine.” Acest mod copilaresc se autoconfirma, ignorand amintirile care ar putea sa submineze anumite convingeri si rezumandu-se doar la cele care le intaresc.

Din carte aflam ca IQ si inteligenta emotionala nu sunt competente contradictorii, ci mai degraba separate. Spre deosebire de testele IQ familiare nu exista deocamdata niciun test care sa stabileasca scorul inteligentei emotionale.

Tipul pur de IQ mare (lasarea deoparte a inteligentei emotionale) este o caricatura a intelectualului care se poate adapta la nivel mintal, dar este incapabil sa se adapteze la lumea personala. Prin contrast, cei care au o inteligenta emotionala ridicata, sunt echilibrati din punct de vedere social, simpatici si veseli, nu cad prada temerilor si ingrijorarilor care sa-i macine.

Cercetătorii au demonstrat că elevii care au un sistem emoţional stabil la vârsta de 4 ani au rezultate mult mai bune la diversele examinări de admitere la facultate. Capacitatea de a recunoaşte şi de a face faţă emoţiilor duce la performanţe mai mari la şcoală, în muncă şi în relatiile interumane.

Temperamentul nu este un destin. Adolescenta si copilaria sunt ferestre de oportunitate pentru a forma obiceiurile emotionale esentiale care ne vor domina existenta. Lucrul cel mai tulburator din intreaga carte il reprezinta tendinta mondiala a generatiei de copii de a avea mai multe probleme emotionale decat in trecut: sunt mai sunt singuri si mai deprimati, mai furiosi si mai nestapaniti, mai emotivi si mai inclinati sa se ingrijoreze din orice, mai impulsivi si mai agresivi.

S-a constatat că persoanele care au un cotient intelectual (QI – indice al nivelului de dezvoltare al inteligenţei, stabilit prin raportarea vârstei mentale la vârsta cronologică) înalt sau o inteligenţă academică foarte bine dezvoltată se descurcă mult mai puţin în viaţa de zi cu zi, în timp ce altă categorie de subiecţi, deşi au un QI mai redus în comparaţie cu primii, au rezultate deosebite în practică.

Preview document

Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman - Pagina 1
Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman - Pagina 2
Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman - Pagina 3
Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Recenzie Inteligenta Emotionala de Daniel Goleman.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Competențelor de Comunicare a Școlarilor Mici prin Intermediul Lecturii

Introducere ,,Cultura unui om se formează, în primul rând, prin lectură. De aceea, din frageda copilărie, e bine să iubim cartea, să o citim,...

Alegerea carierei de către adolescenți

Introducere „ Adolescența este pasărea care zboară uneori cu capul în nori și uneori prea aproape de pământ ” (Victoria Morozan) Am optat pentru...

Profesorul Ideal - O Abordare Interdisciplinară

ARGUMENT Modul de transmitere a informaţiei şi, în mod deosebit, formatorii, care asigură circulaţia ei, constituie pilonii esenţiali ai...

Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar

1 INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ 1.1 Conceptul de inteligenţă emoţională Spre deosebire de inteligenţa academică care a fost studiată de peste o sută de...

Recenzie carte - Psihologia educației de Gabriela Cristea

Dezvoltarea psihica este conditionata de o multitudine de actiuni si influente care intervin la nivelul contactelor extrem de variate pe care le...

Recenzie Spune pot și vei putea

1.Rezumatul cărții Cartea intitulată Spune ”pot” si vei putea aparține autorului Norman Vincent Peale (1898-1993) autorul a treizeci și patru de...

Recenzie - psihologie școlară

Cartea, “ Psihologie scolara” de Filimon Turcu este o analiza a unor probleme si aspecte psihologice fundamentale ale invatamantului, precum si...

Recenzie - cum să-i asculți pe adolescenți și cum să te faci ascultat

1. Recenzia propriu-zisă Cartea „Cum să-i asculţi pe adolescenţi şi cum să te faci ascultat”, scrisă de Adele Faber & Elaine Mazlish, este de fapt...

Te-ar putea interesa și

Recenzie - Daniel Goleman - Inteligență emoțională

“Bine nu poţi vedea decât cu sufletul; ceea ce este esenţial este invizibil pentru ochi.” Antoine de Saint Exupéry, Micul Prinţ Autor al...

Ai nevoie de altceva?