Rolul Literaturii pentru Copii in Formarea Personalitatii Prescolarului

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Rolul Literaturii pentru Copii in Formarea Personalitatii Prescolarului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Florica Diaconescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Psihopedagogie, Psihologie

Extras din document

Rolul literaturii pentru copii in formarea prescolarului - concluzii

Literatura pentru copii constituie o sursa inepuizabila de exemple frumoase de comportare oglindite în mici antiteze între personaje, ne ofera consecintele neascultarii sau ascultarii, vredniciei sau lenei, cinstei sau necinstei, adevarului sau minciunii, ne prezinta trasaturi pozitive ale unor eroi: vitejia, curajul, întelepciunea, stapânirea de sine, devotamentul, prietenia sincera, dar si trasaturi nedemne, condamnabile ale unor personaje: viclenia, zgârcenia, lacomia, siretenia, îngâmfarea.

Copiii traiesc cu intensitate alaturi de eroii îndragiti ai operelor literare, se bucura când acestia depasesc obstacolele ivite în cale si se întristeaza când acestia au de suferit.

Este de necrezut cu câta sete si afectiune privesc copiii morala ascunsa în haina basmului, îi vezi tristi si disperati când eroul sau eroina povestirii relatate sunt în impas si îndura suferinte apoi striga de bucurie când vine întorsura fericita si personajele iubite sunt salvate.

În calatoriile provocate de imaginarul din basme si povesti, copilul se simte fericit, participa afectiv si este alaturi de eroii pe care îi însoteste si la bine si la rau imitându-i mai târziu în activitatea lor.

Continutul povestilor si basmelor îl transpune pe copil într-o lume mirifica, îi cultiva fantezia si visarea. Ele au încântat întotdeauna copilaria tuturor generatiilor si, totodata, acestea constituie un mijloc important care contribuie la largirea orizontului copilului.

Literatura pentru copii îsi gaseste un larg auditoriu în rândul tinerilor tocmai pentru ca apeleaza la afectivitatea lor, aceasta contribuie la cunoasterea prin intermediul imaginii artistice a lumii înconjuratoare, largirea sferei de reprezentari despre cele petrecute anterior dar si la formarea unei atitudini corespunzatoare.

Copilul este creatorul propriilor imagini, povestitorul fiind cel ce le sugereaza verbal. Efortul copilului de a-si imagina si întelege nu poate fi conceput în afara unei gimnastici intense a memoriei, a gândirii, a vointei si a limbajului.

Patrunzând într-o lume noua pe care n-o cunoaste, copilul încearca sa si-o imagineze si sa judece dupa propriile idei faptele prezentate.

Basmele au o mare forta de atractie în special asupra vârstelor mici. Ele au fermecat copilaria tuturor generatiilor, i-au alimentat elanurile, imaginatia deschizându-i astfel cai de acces câtre nenumaratele taine ale Universului. Este stiuta marea lor valoare instructiv-educativa si formativa; aceasta în primul rând pentru ca basmele sunt tablouri ale vietii, reflectând în ele problemele majore ale existentei: nasterea, casatoria, calitatea fizica si morala a copiilor, a parintilor buni sau vitregi, ridicarea prin merite a tânarului sarac, originea bogatiei si a saraciei, valoarea conduitei morale, aspiratia si posibilitatea omului de a birui boala si moartea, spatiul si timpul, de a supune fortele ostile ale naturii, de a-si face viata mai usoara si mai frumoasa. Valoarea educativa a basmului consta în reliefarea unor calitati morale cu care sunt înzestrate personajele pozitive: curaj si vitejie, hotarâre si perseverenta în îndeplinirea telului, spirit de sacrificiu, prietenie si umanism, respectarea cuvântului dat si îndeplinirea angajamentului luat, dârzenie si tarie în înfrângerea piedicilor si greutatilor.

Copiii trec prin stari emotive diferite, de la teama pentru raul care ar putea s-o piarda pe eroina îndragita, la bucuria ca a scapat cu bine din toate încercarile pricinuite de personajele negative. Bunatatea, cinstea, curatenia sufleteasca, marinimia sunt rasplatite totdeauna, poate mai târziu, dar nu niciodata. Basmul îi incinta pe copii si datorita frumoaselor imagini vizuale construite prin comparatii cu elemente concrete pe care copiii le retin.

Povestile despre animale îsi au originea în timpurile foarte vechi din istoria oamenilor, când omul era mai slab decât animalele.

Creatorul popular, inspirându-se din lumea animalelor, a creat povesti în care le-a personificat, atribuindu-le însusiri omenesti si darul de a vorbi. Mai târziu, personajele ¬- animale capata trasaturi comico-satirice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Literaturii pentru Copii in Formarea Personalitatii Prescolarului.doc

Alte informatii

Acest referat contine un set de concluzii legate de insusi titlul referatului. In fapt, aceste concluzii personale sunt regasite si in cuprinsul lucrarii mele de licenta pe aceasta tema.