Secretele nonverbale și viziunea celor răi

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1347
Mărime: 2.15MB (arhivat)
Publicat de: Florin P.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. univ. dr. Oprea Valentin Bușu
Facultatea de Litere
Universitatea din Craiova, Craiova
Materie: Psihologia Educației

Extras din referat

Rezumat

Joe Navarro explică în lucrarea sa, ,,Secretele Comunicării Nonverbale”, că, deși obsevarea elementelor nonverbale ne permite sa interpretăm corect multe comportamente, utilizarea limbajului corpului pentru a detecta minciuna este o sarcină dificilă și provocatoare. Lucrarea acestuia ne servește ca un semnal de alarmă pentru a fi extrem de atenți atunci cand incercam sa distingem minciuna de adevăr, doar pe baza comportamentului nonverbal.

În ,,Psihologia minciunii", Scott Peck combină concluzii din practica psihiatrică, cu experinața sa religioasă de creștin practicant. Adept al misticicsmului și budismului dar și islamist în cele din urmă și-a luat un angajament creștin la vârsta de 43 de ani. Ideea lui Peck este că răul ar trebui să aibă un diagnostic științific. Răul nu este, se pare, legat de chimia creierului sau de mediu. Ține de o problematică spirituală pe care știința pur și simplu nu o poate combate. Știința nu este dispusă să considere că există unele lucruri dincolo de aparențe. Supranaturalul, unde sălășluiește răul, nu poate fi considerat un subiect de studiu doar științific. Mai mult, știința se schimbă în permanență și așa și trebuie. Răul este real și obiectiv, dar înțelegerea lui vine din credință, nu din știință.

Cuvinte cheie: ,,nonverbale” ; „alarmă”; „răul”

1. Introducere

Limbajul nonverbal stă la baza comunicării dintre oameni, fiind unul universal și general-valabi. Joe Navarro mărturisește în lucrarea sa că studierea comportamentului nonverbal a fost mai mult o necesitate și nu o dorinta. Această necesitate a apărut in lipsa cunoașterii limbii engleze și din dorința de anu fii marginalizat și respins de ceilalți colegi.

,,Incapabil pe atunci să vorbesc limba engleză, am făcut ceea ce mii de emigranți fac când ajung în America. Am învățat rapid că, pentru a mă integra alături de noii mei colegi la școală, trebuia să fiu atent și sensibil la un alt „limbaj" care se vorbea în jurul meu, acela al comunicării nonverbale." (Navarro , 2008, p 17)

Studiind reacțiile fizice ale persoanelor cu care intra in contact, Joe iși putea da seama cine îl place cu adevărat,acest lucru aplicându-se și în cazul persoanelor care nu îl plăceau.

În viziunea lui Joe comunicarea nonverbală, deseori numită și comportament nonverbal sau limbajul corpului, este o modalitate de a transmite informații - la fel ca și cuvintele -, doar că se realizează prin intermediul expresiilor faciale, gesturilor, atingerii, mișcărilor, posturii corpului, accesoriilor personale (haine, bijuterii, stilul părului, tatuaje etc.) și chiar prin tonul, timbrul și volumul vocii fiecăruia (mai degrabă decât prin conținutul vorbelor).

În „Psihologia Miciunii”, Scott Peck vorbește despre părțile neplăcute ale oamenilor, in special ale celor mai întunecați membri ai comunității omenești. Acesta pune relele societății nu pe seama religiei, ci a Bisericii, susținandu-si argumentele cu citate din biblie care arata adevarata natură a originii religiei. Acesta sustinea că marile crize create de Biserica nu au avut legatură cu religia.

,,Binecuvântați fie cei săraci cu duhul, nu cei aroganti" ; ,,Cruciadele și Inchiziția nu au nimic de-a face cu Cristos. Aroganța si răzbunarea nu au nimic de-a face cu Cristos." (Peck, 2004, p 30)

Bibliografie

1. Scott Peck (2004) , ,,Psihologia Minciunii” , București: Editura Curtea Veche

2. Joe Navarro (2008), „Secretele Comunicării Nonverbale” , București : Meteor Press

Preview document

Secretele nonverbale și viziunea celor răi - Pagina 1
Secretele nonverbale și viziunea celor răi - Pagina 2
Secretele nonverbale și viziunea celor răi - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Secretele nonverbale si viziunea celor rai.doc

Ai nevoie de altceva?