Studiu de Caz - Autism

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Studiu de Caz - Autism.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rozorea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

B.R.-băiat , născut în Com.Oituz ,23 aprilie ,1996

Diagnosticul:1.Sd.autist prin discontact ; agresivitate psihică asupra propriei persoane , manifestări hiperchinetice.

2..întârziere în dezvoltarea psihică şi de limbaj

Anamneză personală

În cursul sarcinii mama a făcut tratament pentru menţinerea sarcinii şi pentru înlăturarea unor infecţii cu complicaţii(tratament cu litiu).

Naştrea la 9 luni prin cezariană;3 kg.

-gânguritul :normal

-mersul :11 luni

Primele cuvinte: după 3ani

Dezvoltarea somatică ,staturală şi toracală în limitele normalului:aspect atrăgător , corp proporţionat ,expresie inteligentă.

Anmneza familială

Este al doilea din cei doi copii.primul copil este normal fără probleme de dezvoltare.

La naştere mama avea 26 ani şi tatăl 30.

Mama are 8 clase +profesionala (în prezent casnică)tatăl a fost şomer şi în prezent este liber profesionist .

Regimul de viaţă este ordonat,echilibrat .mama este o bună gospodină , devotată copiilor şi interesată de reuşita lor.

în relaţia cu ceilalţi membri evoluţia este bună . de la slabă cooperare şi izolare într-o lume a lui cu dese crize, la relaţii bune cu fratele lui şi dispus să coopereze cu toată lumea.

A fost luat în evidenţă la vârsta de 3ani şi 6 luni la Centrul Logopedic Oneşti.

Copilul este în evidenţa Spitalului Clinic de Psihiatrie şi a Centrului de Neuropsihiatrie infantilă .Staţionar de zi , unde se internează pe perioade scurte pentru investigaţii.

Iniţial inventarul posibilităţilor psihice şi de limbaj (la vârsta de 3 ani ) îl plasa în jurul vârstei de aproximativ 2 ani şi 6 luni .

Examenul neurologic: EEG cu anomalii bioelectrice difuze fără leziuni decelabile cerebrale .

Recomandările

-tratament cu neuroleptice ,Respolept , Encefabol ,Vitamine şi Ritalin ;

-integrarea în colectivitatea preşcolară şi instituirea unui program educaţional recuperatoriu ,cuprinzând stimularea psihică şi tratament logopedic.

De-a lungul internărilor avute până în prezent ,cîte două şi apoi una în fiecare an obsrvaţia clinică şi reevaluările dezvoltării şi comportamentului relevă evoluţia favorabilă a Sindromului autist de la CARS41 puncte la Cars scor total :26,5 corespunzător autismului uşor ,Vs evoluînd de la 2,6 ani -3,1 -4,2-4,5-5,1.

Scurtă caracterizare a modului de manifestare a sindromului autist(la începutul activităţii de terapie)

Prezintă puternice tulburări ale afectivităţii:nu este ataşat de mamă (face confuzii între mamă şi alte femei ;nu reacţionează când mama se îndepărtează .râsul ,plânsul , zâmbetul neadecvate situaţiei în care e pus copilul; reacţii coleroase îndreptate asupra obiectelor şi asupra propriei persoane ;opoziţionism, labilitate , neurovegetativă cu predominarea excitaţiei , atenţie labilă, slabă putere de concentrare .Se constată o mare dexteritate în mişcări , sereotipii (se poate juca la infinit cu acelaşi tip de joc ).Nu suportă să fie atins , nu-l interesează jucăriile care întruchipează oameni , animale ;are mişcări graţioase , manipulează cu uşurinţă obiectele , fascinat de obiectele mecanice.

Vorbirea este aproape inexistentă , fără participarea emoţională . Se remarcă caracterul reproductiv-imitativ (ecolalie) şi nu cel de comunicare al limbajului .ecolaliile sunt imediate sau întârziate ; foloseşte neadecvat pronumele personal (vorbeşte despre sine la persoane a IIIa ). Nu este atent la ce i se spune ; dă impresia că nu aude , nu-şi fixează privirea asupra persoanelor din jur , nu caută contactul vizual cu acestea .Îi place muzica . Manifestă o mare abilitate în a-i manevra pe ceilalţi pentru a-şi satisface necesităţile . evită contactul cu ceilalţi copii.

Limbajul şi posibilităţile de articulare

-cunoaşte mai multe cuvinte în limba engleză decât în română (rezultatul statului îndelungat în faţa televizorului la desene animate);

-nu se constată anomalii buco-linguo-faciale;

-vocea este normală;

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Autism.doc