Contraceptia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contraceptia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Religie

Extras din document

Ce este contraceptia?

Dreptul la sanatate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Acest drept se refera si la sanatatea reproducerii. Planificarea familiala inseamna sa alegi momentul potrivit pentru a avea copii precum si numarul lor. Folosirea unei metode contraceptive va da aceasta libertate. Asigurandu-va ca folositi o metoda contraceptiva convenabila si eficienta, veti fi relaxati si mai fericiti in relatiile sexuale. Cand va veti hotari sa aveti un copil, acel copil va fi dorit, asteptat si iubit.

Mijloacele contraceptive nu urmaresc altceva decat sa impiedice intalnirea dintre spermatozoid si ovul sau sa determine modificari ale invelisului uterului pentru a nu fixa sarcina. Acest lucru se poate face in mai multe moduri. Indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie folosita corect si cu regularitate. Sarcina apare daca, in urma unui contact sexual, un spermatozoid eliberat prin ejaculare fecundeaza un ovul.

Metodele contraceptive impiedica aparitia sau dezvoltarea unei sarcini. Alegerea unei metode trebuie sa se faca cu ajutorul informatiilor corecte si nu pe baza zvonurilor. La Cabinetele de Planificare Familiala veti obtine sprijinul necesar.

Care sunt metodele contraceptive?

Informatiile despre metodele contraceptive la care se poate recurge pentru evitarea unei sarcini nedorite sunt gratuite in toate cabinetele de planing familial. Cu toate acestea, foarte multe femei recurg, inca, la avort.

-Metode de bariera

-Prezervativul

-Diafragma

-Metode chimice

-Spermicidele (geluri, foite)

-Metode hormonale

-Pilula monohormonala

-Pilula combinata

-Contraceptive injectabile

-Metode chirurgicale

-Steriletul

-Legarea trompelor

-Vasectomia

-Metode naturale

-Coitus interruptus

-Metoda calendarului

-Metoda simpto-termala

Probleme etice generale

Toate metodele de contracepţie reprezintă eforturi de a separa actul sexual de procreaţie. Această separare vine în sprijinul unor relaţii infinit mai slabe decât căsătoria tradiţională, cum sunt sexul ocazional, coabitarea, adulterul şi monogamia în serie. Atare relaţii erodează societatea, ducând la divorţ, sarcini neaşteptate, avort, monoparentalitate, abuz şi sărăcie. Consecinţele contracepţiei au un impact nesănătos asupra culturii, asupra vieţii şi ridică semne de intrebare majore de natură etică. Utilizarea contracepţiei hormonale este ca si cum ai manca intenţionat nesănătos o mâncare nenutritivă, doar pentru plăcerea de a mânca. O dietă severă te poate omorî, la fel cum consumul regulat de contraceptive omoară relaţiile într-un cuplu.

Pilula hormonală

Astăzi, în SUA, peste 10 milioane de femei iau contraceptive, iar dintre ele, aproximativ 4 milioane au sub 25 de ani. Aceste pilule au in compozitie 2 tipuri de hormoni artificiali: estrogen şi progestin. Pilula acţionează prin inhibarea ovulaţiei, prin modificarea transportului spermatozoizilor (îngroaşă mucusul cervical) şi prin modificarea învelişului uterului (endometrului). În ultimul caz, dacă concepţia a avut loc, oul fertilizat nu se poate implanta în învelişul uterin, iar femeia sufera un avort precoce.

Urmări etice

După cum s-a estimat, femeile care iau pilule în decursul unui an, au cel puţin un avort precoce anual. Atât organizaţiile pro-avort, cât şi cele pentru viaţă recunosc că pilula contraceptivă provoacă avortul timpuriu.

Efecte medicale colaterale

Pilulele contraceptive cresc riscul apariţiei cancerului mamar cu peste 40% , dacă femeia ia aceste tablete înainte de naşterea primului copil. Acest risc creşte cu peste 70%, dacă femeia ia pilula în decurs de 4 ani sau mai mult înainte de naşterea primului său copil. Alte efecte colaterale, suferite de femei, includ: creşterea tensiunii, cheaguri de sânge, congestie cerebrală, depresie, creşterea în greutate, migrenă, apariţia de pete de culoare închisă pe piele şi dificultăţi de alăptare. Femeile care suferă de diabet şi care iau aceste contraceptive, pot observa creşterea nivelului de zahăr in sange. La unele femei, care încetează să mai ia pilula, ciclul menstrual normal le poate reveni doar după un an sau mai mult. Deşi pilula contraceptivă reduce riscul cancerului uterin şi ovarian, ea creşte riscul cancerului de ficat şi cervical. Cel puţin trei studii au arătat că virusul SIDA se transmite mai uşor femeilor care iau pilule contraceptive, daca partenerii lor sunt infectaţi cu HIV. Utilizarea acestor tablete pe parcursul a cinci ani costă o femeie, în SUA, peste 1.000 de dolari.

Contraceptivele injectabile şi Norplant

Cunoscute de obicei sub denumirea de „injectabile”, contraceptivele Depo-Provera reprezintă un hormon cu progestin de lungă acţiune, injectat în braţul femeii la fiecare 3 luni. El acţionează prin inhibarea ovulaţiei, inhibarea transportului spermatozoizilor şi prin schimbarea învelişului uterin al femeii. Norplant este un alt progestin în mici tuburi de silastic (un tip de cauciuc), ce sunt injectate sub pielea femeii şi lăsate acolo timp de 5 ani.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contraceptia.docx