Despre Inviere si Cruce

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Despre Inviere si Cruce.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Religie, Crestinism

Cuprins

CUPRINS 1. Introducere 3
2. Raportul Cruce – Înviere 4
3. Crucea – obiect de cult 5
4. Temeiuri ale cinstirii Sfintei Cruci 6
5. Cinstirea crucii în cultul divin 7
6. Note bibliografice 10
7. Bibliografie 11

Extras din document

Crucea reprezinta unul din cele dintâi simboluri crestine reprezentând patima si moartea prin rastignire a lui Iisus Hristos. Identificata de la început ca fiind „semnul Fiului omului” (Matei 24, 30) si stindardul Bisericii (IS. 5, 26), Crucea devine calea de a urma pe Iisus din Nazaret, Împaratul rastignit (Macabei 8, 34 - 35). De-a lungul veacurilor, martirii au aratat ca nu exista experienta a Împaratiei lui Dumnezeu fara Cruce (Fapte 7, 55 - 56). „Pentru Sfântul Ignatie, Biserica îsi are radacina în lemnul Crucii, crestinii fiind ramurile acesteia”2.

Crucea este inerenta întruparii rascumparatoare si iubirii lui Dumnezeu fata de om. Traditia rasariteana n-a separat Crucea de Înviere si tocmai de aceea n-a separat întruparea de îndumnezeire. Numai în lumina Învierii se vede realitatea tragica a Crucii si a pacatului, dar si puterea si stapânirea lui Dumnezeu. Învierea a dat apostolilor adevaratul sens al Crucii, adâncimea sacrificiului, dar si maretia iertarii si iubirii divine. De aceea Crucea este o piatra de poticnire pentru necredinciosi (I Cor.1, 20 - 23).

În pietatea ortodoxa, venerarea Crucii este nedespartita de lauda Învierii: ”Crucii Tale ne închinam, Hristoase, si Sfânta Învierea Ta o laudam si o marim”. Pe de alta parte Crucea descopera starea de pacat a lumii si responsabilitatea omului pentru organizarea infernala a lumii si veacului acestuia.

Pentru Sfântul apostol Pavel, argumentul Învierii se bazeaza pe realitatea hristologica:”ne aflam înca si martori mincinosi ai lui Dumnezeu pentru ca am marturisit împotriva lui Dumnezeu ca a înviat pe Hristos, pe Care nu L-a Înviat, daca deci mortii nu înviaza, nici Hristos n-a înviat” (I Cor. 15, 15 - 16).

Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Inviere si Cruce.doc