Învățământul teologic în perioada comunistă

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8459
Mărime: 41.88KB (arhivat)
Publicat de: Valentin A.
Puncte necesare: 7
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Faculatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iaşi

Cuprins

  1. Cuprins 2
  2. Introducere 3
  3. I. Situaţia învăţâmântului teologic în perioada comnunistă 4
  4. II. Seminariile în perioada comunistă 7
  5. 1. Seminarul din Bucureşti 7
  6. 2. Seminarul Teologic “Veniamin Costachi” de la Mânăstirea Neamţ 8
  7. 3. Seminarul Teologic „Kesarie Episcopul” 11
  8. 4. Seminarul Teologic „Ioan Popasu” 12
  9. 5. Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca 14
  10. 6. Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” 15
  11. III. Facultăţile de teologie în perioada comunistă 17
  12. 1. Facultatea de Teologie din Bucureşti 17
  13. 2. Facultatea de Teologie din Sibiu 18
  14. Încheiere 20
  15. Bibliografie 21

Extras din referat

Introducere

Nu pot începe această prezentare fără a face apel la experienţa teologică a Bisericii şi la ceea ce însemnă în general „a face teologie”. În cursurile noastre spunem, cu nedisimulată smerenie, că numai trei personalităţi au fost numite de-a lungul istoriei „teologi”: Sf. Ioan Teologul, Sf. Grigorie Teologul şi Sf. Simeon Noul Teolog. Cu toate acestea, toţi cei care urmează cursurile de teologie se numesc, mai mult sau mai puţin impropriu, „teologi”. „A face teologie” înseamnă a „sta cu capul pe pieptul lui Iisus, adică a cunoaşte pe Dumnezeu prin experienţă”, a „nu confunda teologia cu tehnologia, adică a discerne între trăirea autentică a lui Dumnezeu şi abilitatea de a răsuci cuvintele” şi „a-L vedea pe Dumnezeu în lumină, prin lacrimile pocăinţei”, forma cea mai înaltă de teologie.

Teologia presupune capacitatea de a transmite prin cuvânt şi faptă „ceea ce am văzut cu ochii noştri, ceea ce am privit şi mâinile noastre au pipăit” (I Ioan 1,1-2).

Sf. Grigorie Palama împarte pe teologi în trei cete: sfinţii, respectiv cei care-L văd pe Dumnezeu prin experienţă, cei ce cred pe sfinţi, adică slujitorii cuvântului şi cei ce nu-i cred pe sfinţi şi nu posedă profunzimea trăirii. În adevăratul sens, numai primii pot fi numiţi „teologi”. Profesorilor de teologie le rămâne să se plaseze în cea de-a doua categorie, a celor care-i cred pe sfinţi şi transmit profunzimile învăţăturii dumnezeieşti, pentru că cea de-a treia categorie o reprezintă „tehnologii”, vorbitorii fără conţinut, între care se pot număra şi ereticii. Acest al doilea nivel ar putea fi standardul pregătirii în şcolile de teologie, pentru că el constă în a deprinde capacitatea de a transmite mesajul sfinţilor cu exactitate ştiinţifică.

A face teologie presupune angajarea întregii fiinţe umane, nu numai a raţiunii, ci şi a intuiţiei duhovniceşti şi înţelepciunii în actul vorbirii despre Dumnezeu.

Studiul teologiei nu poate pretinde a fi ştiinţa despre Dumnezeu sau cunoaşterea lui Dumnezeu, ci mai degrabă reacţia pozitivă a omului la revelaţia lui Dumnezeu (Ioan 1,18), pentru că El nu este un obiect al cunoaşterii discursive, ci subiect dinamic, interactiv. A face teologie, deci, înseamnă a avea harismă, a accepta misterul ca formă de manifestare a dumnezeirii, a purcede la un drum al purificării personale şi a ajunge la isihie. Teologia trebuie să conducă deci la descoperirea adevărului (I Timotei 2,4 şi Ioan 17,3) şi trăirea lui prin discernerea duhurilor acestei lumi (I Ioan 4,1 şi Matei 16,3).

Teologia nu este adevărul, ci exprimarea sau mărturia pe care o aducem despre adevăr, pentru că Adevărul în mod absolut este Dumnezeu, necunoscut şi nepătruns.

În ceea ce urmează voi încerca să prezint situaţia învăţământului teologic românesc în perioada comunistă, o perioada nefastă pentru Biserica Ortodoxă Română.

I. Situaţia învăţâmântului teologic în perioada comnunistă

Regimul comunist a fost instaurat în România sub presiunea directă a forţelor sovietice de ocupaţie, împotriva voinţei poporului român, în conjunctura geopolitică apărută dupa terminarea celui de al doilea război mondial. După cum se ştie, în contextul ocupaţiei militare sovietice a ţărilor din centrul şi sud-estul Europei, după al doilea război mondial, în aceste ţări au fost transplantate regimuri comuniste. Aceste regimuri, in momentul cand au preluat complet puterea, au distrus elita intelectuală, procedând cu violenţă la reprimarea şi exterminarea fizică, în închisori şi lagăre, a unui mare număr de membri ai vechii clase politice. Totodată, au desfigurat cultura naţională a ţărilor respective şi au impus, printr-o directivă ideologică dogmatică, o "noua cultură", sub deviza "internaţionalismului proletar".

În România, anul 1948 este unul de răscruce, întrucât atunci s-a trecut la o politică sistematică de comunizare a societăţii, sub aparenta legitimitate a noului for legislativ şi a legilor de esenţă comunistă. Din acest moment, regimul comunist a declanşat acţiunea de naţionalizare a intreprinderilor economice şi de colectivizare a agriculturii, iar în plan politic şi cultural a început o represiune sălbatică faţă de reprezentanţii vechii clase politice şi intelectuale, în paralel cu un program de sovietizare a culturii.

În acelaşi an 1948, cenzura ideologică s-a instituţionalizat, cu efecte asupra tuturor domeniilor de creaţie sau de activitate culturală. Au fost stabilite liste cu publicaţii, opere sau autori care pot vedea lumina tiparului, şi liste cu publicaţii şi opere care trebuiau interzise, cu autori care trebuiau scoşi din circuitul public. Bibliotecile publice au fost epurate de lucrările interzise, dar au fost invadate de traduceri din literatura rusă, filmele ruseşti au invadat ecranele, editurile şi ziarele au fost trecute sub un sever control ideologic.

Învăţământul teologic universitar în România este o creaţie a epocii moderne.

Pregătirea clerului în Biserica Ortodoxă Română se face în şcoli speciale, de nivel mediu şi de grad universitar. Până în 1948, şcolile teologice de toate gradele erau sub tutela directă a statului, Bisericii lipsindu-i atât posibilitatea selectării corpului didactic cât şi a fixării programelor analitice. Biserica prelua asfel clerici pregătiţi de stat, potrivit cu optica unor miniştrii care adesea nu aveau nimic în comun cu Biserica. Accentul se punea mai ales pe partea teoretică, încât sub raport pastoral şi practic, clericii ieşeau cu totul nepregătiţi pentru misiunea lor.

Din 1948, învăţământul religios pentru pregătirea clerului a revenit, firesc, sub conducerea Sfântului Sinod şi al ierarhilor locali. S-a alcătuit un „Regulament al învăţământului teologic” şi s-a trecut la reorganizarea şcolilor de cântăreţi bisericeşti, a seminariilor teologice şi a institutelor teologice universitare, aşa încât toate aceste şcoli au vechime considerabilă, în care timp au căpătat profile precise, îmbunătăţite de la an la an. Profesorii şi cadrele de conducere se recrutează şi se numesc de către Biserică, şi tot în sarcina Bisericii cad programele analitice, orientarea practică-pastorală, organizarea examenelor, eliberarea diplomelor şi apoi repartizarea absolvenţilor la parohii sau în învăţământul teologic, sau în munci administrative bisericeşti. În general, atât elevii cât şi studenţii erau bursieri ai eparhiilor care îi şcolarizează.

Preview document

Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 1
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 2
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 3
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 4
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 5
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 6
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 7
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 8
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 9
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 10
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 11
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 12
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 13
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 14
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 15
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 16
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 17
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 18
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 19
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 20
Învățământul teologic în perioada comunistă - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Invatamantul Teologic in Perioada Comunista.doc

Alții au mai descărcat și

Cateheza în zilele noastre

INTRODUCERE Așa cum biune se știe catehizarea este o operă misionară și duhovnicească a Bisericii noastre ce are în vedere prompovăduirea...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Biserica ortodoxă în timpul comunismului

Biserica Ortodoxa Româna în perioada comunista si urmarile acesteia Vorbim frecvent despre mostenirea perioadei comuniste. Dar va exista si o...

Mănăstirea Putna

Asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Nașterea Bisericii Creștine Române

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii, intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus, numit si Mesia (Mantuitorul) in...

Mănăstirea Cetățuia

Ctitorul Manastirii CETATUIA este domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672. Inscriptia in limba greaca,...

Te-ar putea interesa și

Biserica ortodoxă și regimul comunist

Biserica Ortodoxă Română şi regimul comunist (1945-1964) Introducere Relaţiile dintre Biserică şi Stat au prezentat de-a lungul timpului, şi...

Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Asistența Socială din Mediul Rural

Introducere Activitatea de asistenţă socială nu este o preocupare nouă în orizontul grijii faţă de aproapele nostru, întrucât Biserica şi-a făcut...

Evanghelizare și misiune creștină în mass-media

Un pedagog contemporan spunea că este într-adevăr "un privilegiu fantastic a ne putea exprima prin cuvinte, a comunica mai ales cu ajutorul unor...

Disputa dintre Știință și Religie

Acestea sunt catevai intrebari la care vom incerca sa raspundem în acest referat. Stiinta a facut OARE ! ? ca religia sa nu mai fie plauzibila ,...

Biserica Ortodoxă

Ca instituţie divină întemeiată de Domnul nostru Iisus Hristos pentru mântuirea lumii şi pentru continuarea lucrarii Sale până la sfarşitul...

Spiritualitatea ortodoxă românească în mileniul al ii-lea și la începutul mileniului al iii-lea

1. Cadrul general al organizării bisericești în ținuturile românești ( a doua jumătate a secolului al XIX-lea - secolul al XX-lea) 1.Țara...

Istoria românilor 1919-2000

ISTORIA CONTEMPORANĂ A ROMÂNIEI, CURS 1; Marcela Sălăgean Integrarea noilor provincii unite. Principalele măsuri legislative. Dezbateri de idei -...

Ai nevoie de altceva?