Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII)

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2374
Mărime: 38.09KB (arhivat)
Publicat de: Florian Mihai V.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Eusebiu Borca

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. MARIAM 4
  3. PĂCATUL 5
  4. JUDECATA 5
  5. URMAREA PĂCATULUI 6
  6. RUGĂCIUNEA 6
  7. ISPĂȘIREA ȘI VINDECAREA. 7
  8. ÎN LOC DE ÎNCHEIERE 7
  9. BIBLIOGRAFIE 8

Extras din referat

INTRODUCERE

Referatul de față își propune să ne poarte înapoi în timpurile veterotestamentare, fiind o călătorie în timp și în spațiu, dar - mai ales - înspre unul dintre popasurile evreilor aflați în călătoria către țara promisă, după ieșirea acestora din Egipt.

Protagoniștii - Mariam, Aaron și Moise - sunt personaje biblice care nu mai au nevoie de nicio prezentare, fiind emblematice pentru ceea ce a constituit plecarea poporului evreu din Egipt către țara promisă.

Pe întreg parcursul capitolului al XXII-lea din cartea Numerelor, care a constituit motivul referatului, nu putem să nu observăm, străbătând ca un fir roșu, impunerea dorinței lui Dumnezeu, care reacționează atunci când puterea Sa, învestită în alesul Său, Moise, este subminată și pusă sub semnul îndoielii. Dumnezeul vechi-testamentar intervine și pedepsește, conform propriilor Sale indicații din legile date cu puțin timp înainte, în cartea Ieșirii și a Leviticului. Observăm, de asemenea, câteva dintre calitățile care l-au făcut pe Moise să devină figura cea mai importantă din Vechiul Testament, pentru evrei, și anume: blândețea, puterea de a ierta, smerenia.

Pe scurt, întâmplarea are loc chiar în debutul capitolului, când, ,,din pricina soției sale (nu se știe dacă este vorba de Sefora, sau dacă Moise s-a însurat a doua oară; oricum, nimic nu indică un al doilea mariaj al acestuia), Moise a fost vorbit de rău ” chiar de către sora și fratele lui, Mariam și Aaron. Acest fapt a constituit intriga întregii desfășurări epice ulterioare, stârnind mânia lui Dumnezeu, Care a lovit-o deîndată pe Mariam cu lepră. La rugăciunea lui Moise, au fost amândoi iertați, iar Mariam s-a vindecat de lepră după șapte zile.

MARIAM

,,Femeile din perioada biblică cu un statut de conducere sunt foarte puține. Mult mai frecvent, personajele biblice feminine se poartă ca niște conducători, fără să aibă, însă, un titlu oficial - ele sunt curajoase, autoritare, capabile să influențeze viața oamenilor și a întregii societăți. Biblia prezintă și câteva femei al căror principal talent a fost manipularea. O privire aruncată asupra modelelor pozitive ca Debora, Miriam sau Maria Magdalena, dar și asupra celor pe care Biblia le prezintă negative, ca Isabela sau Vasti, ne poate ajuta să înțelegem standardul scripturistic pentru autoritatea feminină.”

Pe de o parte, protectoare a familiei, pe de altă parte, o răzvrătită, Mariam - sora lui Aaron și a lui Moise - dădea dovadă de un caracter complex. Mariam era, deopotrivă, lider și proorociță: - Mariam proorocița, sora lui Aaron, a luat timpanul în mâna sa, și toate femeile au ieșit după ea cu timpane și dănțuind. Și Mariam făcea'nceputul, zicând:

„Să-I cântăm Domnului, căci cu slavă S'a preamărit;

cal și călăreț, în mare i-a aruncat!“- (Iș, XV, 20-21).

,,Impresia pe care o face asupra istoriei iudaice este atât de puternică, încât legenda țesută în jurul ei a continuat să o prezinte drept parte a experienței iudaice timp de secole după moartea ei.”3

,,Micul necrolog” ne spune că Mariam a murit în Cadeș, în mijlocul israeliților, cu puțin timp înainte de sfărșitul călătoriei spre Pământul Făgăduinței (Nm., XX, 1).

Bibliografie

1. „Biblia sau Sfânta Scriptură”, versiune diortosită după Septuaginta, redactată și adnotată de Bartolomeu Valeriu Anania, E.I.B.M.B.O.R., Buc., 2001.

2. „Septuaginta 1”, volum coordonat de Cristian Bădiliță, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu, Dan Slușanschi, în colaborare cu pr. Ioan-Florin Florescu, Ed. Polirom, Iași, 2004.

3. CHIRILĂ Ioan (coordonator), Pr. Prof. Univ. Dr., „Introducere în Vechiul Testament”, Ed. Basilica, Buc., 2018.

4. FEINBERG VAMOSH Miriam, „Femei în timpurile biblice”, Ed. Societății Biblice Interconfesionale din România, Buc., 2009.

5. GRIGORIE DE NYSSA, „Despre viața lui Moise sau despre desăvârșirea prin virtute”, în col. P.S.B., vol. 29, trad. Pr. Prof. D. Stăniloae și Pr. Ioan Buga, E.I.B,M.B.O.R., Buc., 1982.

6. MacDONALD William, „Comentariul biblic al credinciosului”, traducere din engleză Doru Motz, Ed. Lampadarul de Aur, Oradea, 2002, http://www.emanuelcalvarychapel.com/wpcontent/uploads/2011/12/ComentariulBiblic-al-credinciosului-VT-de-William-MacDonald.pdf.

7. USCA Ioan Sorin, Preot, „Vechiul Testament în Tâlcuirea Sfinților Părinți. IV. Numerii”, Ed. Christiana, Buc., 2003.

8. WHITE Ellen G., „Patriarhi și profeți”, trad. D. Popa și D. Florea, Ed. Viață și sănătate, Buc., 1999.

Preview document

Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 1
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 2
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 3
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 4
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 5
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 6
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 7
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 8
Mariam pedepsită pentru răzvrătirea împotriva lui Moise (Nm. XII) - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Mariam pedepsita pentru razvratirea impotriva lui Moise (Nm. XII).docx

Ai nevoie de altceva?