Religia

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Religia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Religie, Sociologie

Extras din document

Definirea religiei şi importanţa ei

“Diversitatea credinţelor şi organizaţilor religioase este atât de imensă astfel încât oamenii de ştiinţă au întâmpinat mari dificultăţi pentru a ajunge la o definiţie unanim acceptată a religiei.În Occident ,majoritatea oamenilor identifică religia cu creştinismul-credinţa în Fiinţa Supremă,care ne porunceşte să ne comportăm într-o manieră morală şi ne promite viaţa de apoi.Dar cu siguranţă nu putem defini religia în general,îin aceşti termeni.Aceste credinţe, şi multe alte aspecte ale creştinismului, lipsesc din majoritatea religiilor lumii.”

Religia înseamnă un ansamblu coerent de credinţe şi practici religioase născute din percepţia individului sau a comunitaţilor că se află în legătură directă cu Divinitatea ce stăpâneşte Universul şi de care depinde în totalitate destinul fiinţei umane.

Într-o lume superinformatizată ce vehiculeză termeni precum virtualizarea şi globalizarea,pentru un neiniţiat poate părea surprizător interesul crescând pentru religie.

Religia este cu adevărat o istorie a culturii şi civilizaţiei umane, înţelegerea şi asimilarea ei este o condiţie esenţială pentru omul modern.pentru tineri în special.

Fiecare generaţie îşi caută rădăcinile,originile ,existând aşadar permanent o nostalgie a originilor , permiţândui tânărului să-şi consolideze credinţa prin identificarea asemănărilor şi deosebirilor cu sau de celelalte religii,iar aces dialog inter-religios fiind un punct de referinţă în plămădirea universului său spiritual.

Religia face permanent apel ,prin valorile pe care le vehiculează, la înţelegerea între oamnei, la toleranţă ,la pace,la iubire,la armonie, în esenţă la apropierea dintre suflete printr-o cunoaştere mai aprofundată a omului în fascinanta sa complexitate,la efortul său de a se apropia de lumea sacră.

Încă din cele mai vechi timpuri religia a ocupat un loc fruntaş în viaţa omului dar presupune şi legătura omului cu sacralitatea şi care-i permite acestuia să se poată defini ca om religios pentru a nu se simţi pierdut într-o lume pe care nu o va înţelege şi nu o va stăpâni niciodată complet

Deşi se presupune că odată cu dezvoltarea societăţilor moderne,religia nu va mai ocupa locul de până acuma în viaţa omului,aceasta rămnând să “ocupe doar o mică parte din viaţa individului”

Marile Religii Monoteiste-Islamismul,Iudaismul şi Creştinismul

Islamismul a apărut în secolul a VI-lea p.Ch în lumea arabă şi s-a strructurat şi răspândit în timp ca o “religie universală” ,fiind considerată astăzi una dintre marile religii ale lumii.

Naşterea acestei religii a fost încărcată de semnificaţii multiple,ea venind ca o reacţie împotriva politeismului triburilor arabe,a dominaţiei străine,a dezvoltării unui nou orizont cultural,economic,social şi politic ,noua religie islamică având în acest context rolul de “liant a unei culturii şi civilizaţii arabe unice”

Prin monoteismul său,islamismul a realizat o unitate a lumii arabe,a structurat o doctrină religioasă ce gravitează în jurul ideii de Dumnezeu sau mai bine zis Allah,a dat o carte sfântă şi anume Coranul şi a transformat,în urma războiului sfânt,istoria lumii mediteraneene si orientale.

Iudaismul este,alături de islamism si creştinism, a treia religie monoteistă a lumii,reprezentând aşadar religia unui popor răspândit azi în întreaga lume şi din care s-a plămădit conceptual de mântuire universală promovat de creştianism.

Deşi ştim că evrei sau poporul ales au avut cel mai mult de suferit de-a lungul istoriei,dar care a renăscut ca pasărea Phoenix,prin religie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Religia.doc