Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 3320
Mărime: 15.85MB (arhivat)
Publicat de: Oana I.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Sfantul apostol Andrei, cel intai chemat

Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, era din Betsaida ( In.1, 44), localitate situata pe malul vestic al Lacului Ghenizaret. Impreuna cu fratele sau, Simon Petru, si tatal lor, Iona, erau pescari.

In aceasta perioada Sfantul Ioan Botezatorul incepuse sa propovaduiasca in regiunea Iordanului un botez de pocainta spre iertarea pacatelor (Lc. 3,1). Andrei si Ioan faceau parte dintre discipolii Sfantului Ioan Botezatorul. Atunci cand Sfantul Ioan Botezatorul le-a atras atentia discipolilor sai asupra Mielului lui Dumnezeu (In. 1, 36) , Cel ce ridica pacatul lumii (In. 1, 29), Andrei si Ioan L-au urmat pe Iisus. Cei doi s-au apropiat de Iisus din propie initiativa si El nu i-a respins, cum s-a intamplat cu altii care au dorit sa I se alature ( Mt. 8, 19-20; Lc. 9, 57-58). Iisus chiar i-a incurajat sa-L urmeze spunand: ,, Veniti si veti vedea ..si au ramas cu El in ziua aceea” (In. 1, 39).

Dupa acea zi cand L-a ascultat pe Iisus, Andrei se reitoarce si il gaseste mai intai pe fratele sau, Simon Petru, caruia ii va spune ca ,, a aflat pe Cel pe care-L asteapta intregul Israel, pe Mesia, cel ce se talcuieste Hristos” (In. 1, 41). Astfel se arata ca Andrei este primul dintre ucenicii Mantuitorului pe care Sfantul Duh il lumineaza pentru a intelege adevarata Persoana ce se ascunde sub chipul lui Iisus din Nazaret, reusind asta dupa doar cateva ore sau o noapte in care a stat alaturi de El si mai cu seama inainte sa fi savarsit macar o minune. Andrei ii spune fratelui sau Simon de acel Mesia , unicul proorocit de profeti.

Chemarea lui Andrei si a fratelui sau Simon Petru ca ucenici (Mt.4, 18-20; Mc. 1, 17) se petrece dupa ce Ioan Inaintemergatorul a fost intemnitat de catre Irod si dupa ce Iisus din Nazaret a revenit in Galileea, cand a inceput sa vesteasca apropierea Imparatiei Cerurilor (Mt. 4, 12-13). Din acest moment Sfantul Andrei este nedespartit de Mantuitorul, urmandu-L in toata perioada de formare spiritual a ucenicilor.

Noul Testament ne indreptateste sa credem ca Sfantul Apostol Andrei se afla permanent in apropierea Domnului Iisus Hristos deoarece la inmultirea painilor (In. 6, 8-9) el este cel ce spune Mantuitorului ca exista un baiat care are cinci paini si doi pesti. De asemenea pe el il alege Apostolul Filip pentru a media impreuna intrevederea Mantuitorului cu grecii veniti in pelerinaj la Ierusalim cu ocazia Pastelui iudaic si care doreau sa-L vada (In. 12, 20-22). Va suferi alaturi de ceilalti apostolic si ucenici calvarul prinderii, al suferintelor si al rastignirii pe cruce a Celui ce fusese Invatatorul lor. Apostolul Andrei se va bucura de Invierea Mantuitorului si va primi -ca ultima porunca- sa predice Evanghelia la toate neamurile.

Dupa plinirea fagaduintei Mantuitorului de a trimite Apostolilor Sai pe Mangaietorul, adica dupa pogorarea Duhului Sfant in ziua Cincizecimii, Apostolii au purces la implinirea ultimii porunci a lui Iisus Hristos, pedicarea Evangheliei neamurilor plini de curaj. Sfintii Apostoli, personal si prin ucenici, multi dintre ei alesi dintre cei ce urmasera si pe Mantuitorul (FA. 6, 3-7), au incercat mult timp convertirea populatiei iudaice din Ierusalim, urmand apoi cea din Samaria, precum si cea din diaspora: Fenicia, Cipru, Antiohia.

Dupa pogorarea Sfantului Duh asupra Apostolilor fiecare a tras la sorti pentru a afla teritoriile in care urmau sa impartaseasca invatatura Mantuitorului. Traditia, despre ,,impartirea Sfintilor Apostoli si ucenici ai Mantuitorului”, consemnata in scris de catre Eusebiu de Cezareea, arata ca ,, Toma a fost ales pentru Parti, Andrei pentru Scitia, Ioan pentru Asia ., asa dupa cum spune Origen in Comentariile sale la Facere”. Cu toate ca unii cercetatori, citati si de D. Manolache contesta faptul ca Sfantul Andrei a ajuns in Scitia, informatia lui Eusebiu de Cezarea are credibilitate chiar daca a fost preluata din traditie. Ca o confirmare a afirmatiei lui Eusebiu de Cezareea este si sustinerea lui Hipolit Romanul in lucrarea sa ,,Despre cei doisprezece Apostoli” unde afirma ca ,, apostolul Andrei a vestit scitilor si gotilor”.

O dovada a faptului ca scitii auzisera cuvantul invataturii lui Dumnezeu este marturisirea din Coloseni 3,11 unde Sfantul Apostol Pavel spune ,, unde nu mai este elin si iudeu, taiere imprejur si netaiere imprejur, barbar, scit, rob ori liber, ci toate si intru toti Hristos”, adica ca erau increstinati inca din anii 61-63. O alta confirmare a patrunderii crestinismului in aria geto-dacilor este realizata de catre Iustin Martirul si Filozoful si de Tertulian, care in 196, in tratatul sau ,, Adversus Judaeos” spune: Hristos ,,stapaneste” si in ,,tinuturile sarmatilor, dacilor, germanilor si scitilor”.

Propovaduirea Evangheliei de catre Sfantul Apostol Andrei la sciti si la goti a fost relatata si de catre aghiografi, care au preluat traditia istorica. ,,Sinaxarul din Constantinopol” din secolul al X-lea , arata ca Sfantul Andrei ,,a predicat in Pont, Tracia si Scythia”: ,, Lui Andrei, celui intai chemat, i-au cazut la sorti Bitinia, partile Pontului Euxin si ale Propontidei, cu cetatile Calcedon si Bizant, Macedonia, Tracia si regiunile care se intend pana la Dunare, Tesalia, Elada, Ahaia si cetatile Aminsos, Trapezunt, Heracleea (Pontului) si Amastris”.

Epifanie Monahul mentionase predica Sfantului Apostol Andrei ,,la sciti” in lucrarea sa ,,Viata Sfantului Apostol Andrei” in secolul al VIII-lea.

Ceva mai tarziu, in secolul al XIV-lea, Nichifor Calist, istoric bizantin, scria ca Sfantul Apostol Andrei a plecat la propovaduire din Capadocia, Bitinia si Galatia in ,,pustiurile scitice”. Zona la care se face referire poate reprezenta atat Scitia Maior, adica nordul Pontului Euxin (Marea Neagra), cat si Scitia Minor, adica Dacia Pontica. Tot el a afirmat ca Sfantul Apostol Andrei a plecat apoi spre sud prin Tracia, a trecut prin Bizant, viitorul Constantinopol, iar de aici s-a indreptat spre Macedonia, Tesalia, ajungand in orasul Patras din Ahaia.

Ajuns in Patra vindeca mai multi bolnavi, invie un tanar ucis si increstineaza multi pagani. Vindeca de o boala incurabila pe Maximila, sotia proconsulului roman Egeatus, o converteste la crestinism, iar in absenta proconsulului il va boteza si pe fratele acestuia, Stratocles. Din ordinal proconsulului Egeatus, care lezat fiind de patrunderea crestinismului in propia casa, Sfantul Apostol Andrei este rastignit pe o cruce in forma de ,,X”, cunoscuta si pana astazi drept ,,Crucea Sfantului Andrei”. Nu se stie cu exactitate anul mortii, insa se presupune ca a fost martirizat in timpul persecutiei lui Nero (64-67) sau spre sfarsitul primului secol in timpul lui Domitian (81-96).

Bibliografie

Surse bibliografice

Biblia, ed. Institutului biblic si de misiune al BOR, Bucuresti,1991

-Evanghelia dupa Matei;

-Evanghelia dupa Ioan;

-Coloseni;

- Faptele Apostolilor;

- Evanghelia dupa Luca;

Eusebiu de Cezareea, Istoria bisericii crestine,

D. Manolache, Andrei apostolul lupilor, ed. Anastasia, Bucuresti, 2000

D.Gh. Theodor, Crestinismul la Est de Carpati de la origini pana in secolul al XIV-lea, ed. Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1991

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, vol.1, ed. Inst. Biblic si de misiuneal BOR, Bucuresti, 1982

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu, Sfintii Daco-Romani si Romani, ed. Trinitas, Iasi, 1994

Ovidiu Barlea, Mica enciclopedie a povestilor romanesti, ed Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti,1976

Ion Aurel Candrea, Folclorul medical roman comparat. Medicina magica, ed Polirom, Iasi,1999

Ion Ghinoiu, Sarbatori si obiceiuri Romanesti, ed. Elion, 2002

Artur Gorovei, Credinte si superstitii ale poporului roman, ed. ,,Grai si suflet - Cultura Nationala”, Bucuresti, 1995

Elena Niculita Voronca, Datinile si credintele poporului roman adunate si asezate in ordine mitologica, ed Polirom, Iasi 1998

Marcel Olinescu, Mitologie romaneasca, ed. 100+1Gramar, Bucuresti, 2004

Tudor Pamfile, Sarbatorile la romani, ed. Saeculum I.O., 1997

http://wwwcrestinortodox.ro

www.myshared.ru

Preview document

Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 1
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 2
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 3
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 4
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 5
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 6
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 7
Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei.docx
  • Sfintii oglinditi in imagini - Sfantul Apostol Andrei.pptx

Alții au mai descărcat și

Începuturile creștinismului pe teritoriul Dobrogei

Despre inceputurile crestinismului pe teritoriul tarii noastre si in special pe teritoriul care a fost vechea provincie Dacia lui Traian s-a mai...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Sfinții martiri daco-romani

1. Climat general Raspandirea crestinismului pe teritoriul tarii noastre a fost o tema indelung dezbatuta si cercetata de istorici care au...

Originile Apostolice ale Creștinismului Românesc

Creştinismul românesc se află astăzi în aceeaşi zonă gri, în care România este lăsată de mai multe decenii din punct de vedere politic, economic şi...

Mănăstirea Putna

Asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Nașterea Bisericii Creștine Române

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii, intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus, numit si Mesia (Mantuitorul) in...

Ai nevoie de altceva?