Tratare binecuvântarea lui Avraam

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3512
Mărime: 18.41KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
An 1, sem. 1, prim lucrare de seminar din facultate

Cuprins

  1. Cuprins.2
  2. Versiuni ale versetului Facere 22, 17.3
  3. Introducere.4
  4. Binecuvântarea lui Avraam in contextul biblic.5
  5. Superioritatea binecuvântării din Facere 22, 17.6
  6. Concluzii.8

Extras din referat

Versiuni ale versetului Facere 22, 17

Biblia ÎPS Mitr. Bartolomeu Valeriu Anania

„cu binecuvântare te voi binecuvânta, iar pe urmaşii tăi îi voi face numeroşi ca stelele cerului şi ca nisipul de pe ţărmul mării, şi urmaşii tăi vor stăpâni cetăţile duşmanilor lor ;”

Biblia de la Bucureşti 1688

„Cu adevărat blagoslovind te voiu blagoslovi şi mulţind voiu mulţi seminţia ta ca stealele ceriului şi ca năsipul cel dupe ţărmurele, şi va moşteni săminţia ta cetăţile nepriatinilor. ”

La Bible (Louis Segond)

„je te bénirai et je multiplierai ta postérité, comme les étoiles du ciel et comme le sable qui est sur le bord de la mer; et ta postérité possédera la porte de ses ennemis.”

The Holy Bible (King James Version)

„that in blessing I will bless thee, and in multiplying I will multiply thy seed, as the stars of the heaven, and as the sand which is upon the seashore; and thy seed shall possess the gate of his enemies;”

Biblia LXX

„ ἦ μὴν εὐλογῶν εὐλογήσω σε καὶ πληθύνων πληθυνῶ τὸ σπέρμα σου ὡς τοὺς ἀστέρας τοῦ οὐρανοῦ καὶ ὡς τὴν ἄμμον τὴν παρὰ τὸ χεῖλος τῆς θαλάσσης, καὶ κληρονομήσει τὸ σπέρμα σου τὰς πόλεις τῶν ὑπεναντίων·”

Introducere

Istoria vechitestamentară cuprinde personaje marcante în istorie, primele fiind Adam, Noe iar apoi Avraam. Fiecare dintre aceste persoane a făcut ceva important pentru, acţiunile lor fiind capitale în procesul de mântuire a lumii. Adam a fost primul om făcut de Dumnezeu şi cel care a căzut în păcat în urma încercării lui Dumnezeu, Noe a fost cel care a construit corabia prin care s-a reînnoit omenirea pe pământ, iar Avraam este cel care L-a văzut pe Dumnezeu (arătarea de la stejarul Mamvri), dar ce este mai important, a făcut ascultare necondiţionată faţă de Dumnezeu înainte de Teofanie, în timpul acesteia şi după aceasta.

Dumnezeu a încheiat legământ cu Noe, iar pe urmă cu urmaşii săi, Avraam fiind binecuvântat de Dumnezeu printr-un proces mai îndelungat, în mai multe etape.

Versetul 17 din capitolul 22 din cartea Facerii este binecuvântarea adresată de Dumnezeu lui Avraam, o binecuvântare asupra sa şi asupra urmaşilor săi care vor fi ca stelele cerului şi care vor moşteni cetăţile duşmanilor lor, însă trecând dincolo de forma textului, putem observa latura hristologică existentă în acesta. Avraam a fost o slugă desăvârşită a Domnului, fapt pentru care îi descoperă multe, între care robia egipteană , semnul legământului (tăierea împrejur) , descoperirea planului în legătură cu Sodoma şi Gomora , schimbarea numelui lui Avram din numele menţionat anterior in Avraam. Această schimbare a numelui are o valoare signifiantă dacă ţinem seama de schimbările produse în traducerea acestuia.

Numele Avram însemna « cel venit de dincolo de deal », însă Dumnezeu i-a pus numele Avraam care înseamnă « tată a multor popoare », prin această schimbare înţelegându-se mult mai clar universalitatea mântuirii întregii omeniri.

Am ales textul scripturistic Facere 22,17 ca temă pentru această lucrare de seminar fiindcă pe lângă faptul că Dumnezeu îl binecuvântează pe Avraam, este o binecuvântare mai specială din două motive : aceasta nu este prima dată când Dumnezeu îl înştiinţează pe Avraam de binecuvântarea strămoşească ce se revarsă asupra lui ca şi asupra strămoşilor săi, fapt pentru care deducem caracterul de întărire a jurământului lui Dumnezeu atât pentru a-şi arăta dreptatea divină cât şi pentru a-l întări pe Avraam în drumul său, iar al doilea motiv este prezenţa hristologică din acest verset, Hristos ca urmaş al lui Avraam, Hristos ca Împărat moştenitor al pământului .

Am ales ca temă de seminar o binecuvântare deoarece acest fel de blagoslovire este cel mai semnificativ în viaţa omenească a primilor oameni (să ne aducem aminte de numele primilor oameni care aveau ca traducere o binecuvântare sau o legătură între om şi Dumnezeu), binecuvântarea oferită de patriarhi primilor născuţi fiind scutul întregii lor vieţi. Dacă binecuvântarea dată de oameni şi oferită de Dumnezeu acestora este de o importanţă deosebită, cu atât mai mult binecuvântarea adresată de Însăşi divinitatea către Avraam, sluga şi prietenul intim al lui Dumnezeu.

Preview document

Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 1
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 2
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 3
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 4
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 5
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 6
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 7
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 8
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 9
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 10
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 11
Tratare binecuvântarea lui Avraam - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Tratare Binecuvantarea lui Avraam.doc

Alții au mai descărcat și

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Mănăstirea Putna

Asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod...

Arheologie biblică

Arheologia biblică este o disciplină teologică ce expune în mod ştiinţific situaţia naturală, religioasă, socială economică şi culturală a...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Nașterea Bisericii Creștine Române

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii, intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus, numit si Mesia (Mantuitorul) in...

Mănăstirea Cetățuia

Ctitorul Manastirii CETATUIA este domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672. Inscriptia in limba greaca,...

Ai nevoie de altceva?