Comunicatii si Retele Wireless

Imagine preview
(6/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Comunicatii si Retele Wireless.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Paul Cristea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Retele

Extras din document

În cautarea raspunsului istoric, am ajuns la un altul legat de tehnologia mobila Bluetooth, care ne înconjoara astazi de pretutindeni. Caci la fel precum regele danez Harald I (940-986) Dinte Albastru sau Blaatinge (Bluetooth), suc-cesorul lui Gorm cel Batrân (900-cca.940), parintele fondator al dinastiei dane-ze, a reusit tactic sa-i cucereasca pe anglo-saxoni, fara ca acestia sa-si dea sea-ma, noi folosim resursele radio mobile scandinave pentru a copia date, fara sa deranjam pe cei din jur.

Evolutia comunicatiilor wireless s-a realizat în strânsa dependenta cu dez-voltarea domeniului retelelor de comunicatie. Conform definitiei deja consacra-te, o retea WLAN (Wireless Local Area Network) reprezinta un sistem flexibil de comunicatii de date, folosit ca extensie sau alternativa a unei retele LAN (Local Area Network) prin cablu, într-o cladire sau grup de cladiri apropiate. Fo-losind undele electromagnetice, dispozitivele WLAN transmit si primesc date prin aer, eliminând necesitatea existentei cablurilor si transformând reteaua într-un LAN potential mobil. Astfel, daca o firma poseda o retea WLAN, mutarea în-tr-un alt sediu nu presupune operatii de cablare si gaurire a peretilor, ci doar mu-tarea calculatoarelor. Imediat dupa aceea reteaua poate fi folosita.

Accesarea informatiilor folosind tehnici si dispozitive de tip wireless cu-noaste, în acest moment, o dezvoltare fara precedent. Punctul forte al acestei tehnologii este utilizarea sistemelor de acces radio în locul metodei clasice, ba-zata pe cabluri. Alegerea solutiei wireless evidentiaza si alte avantaje: instalare foarte rapida, investitie initiala mica si amortizare rapida a investitiei, costuri de întretinere reduse, flexibilitate în administrare, mobilitate si scalabilitate, elimi-narea dificultatilor care apar atunci când se încearca utilizarea tehnicilor de ca-blare în zone greu accesibile (mlastini, munti) etc.

WLAN folosesc unde electromagnetice din domeniul radio si infrarosu. Primul tip este si cel mai des utilizat, deoarece undele radio trec prin pereti sau alte obiecte solide, în timp ce radiatia infrarosu nu poate strapunge obiectele o-pace si are o raza de acoperire mult mai mica. Totusi, pentru retele aflate în inte-riorul unei camere sau în situatia în care nu exista obstacole ce ar putea bloca undele din domeniul infrarosu, cea de-a doua solutie este frecvent luata în consi-derare pentru proiectare si implementare.

Retelele wireless ofera o înalta performanta si flexibilitate pentru conecta-rea sistemelor de calcul de tip desktop si notebook, a statiilor de lucru si a altor dispozitive de retea. Ele ofera, de asemenea, o alternatia flexibila si ieftina pen-tru conectarea mai multor cladiri într-un complex de tip campus sau corporatie. Aplicatiile pentru retele wireless includ acces Internet, productie, puncte de vân-zare cu amanuntul, domeniul medical, educatie si utilizare de uz general la bi-rou.

În general, comunicatiile care nu sunt intermediate de fire sau cabluri sunt generic intitulate comunicatii wireless sau cordless. Wireless este un termen care descrie telecomunicatiile în care undele electromagnetice poarta semnalul catre alte dispozitive. Primele transmisii wireless au avut loc la începutul secolului 20 prin intermediul radiotelegrafiei (codul Morse). Mai târziu, cu aparitia modulati-ei, care a facut posibila transmiterea vocii si a muzicii, mediul prin care se trans-mitea s-a numit radio. O data cu aparitia televiziunii, a faxului si a comunicatii-lor de date si folosirea acestora pe un spectru mai larg, termenul de wireless cu-noaste o "reînviere". Cordless reprezinta acelasi lucru, numai ca aplicabilitatea acestei tehnologii este valabila în cazul perifericelor de calculator (mouse, tastatura, gamepad, imprimante, etc).

Bluetooth permite conexiunea wireless pentru dispozitivele personale, prin crearea unei "personal area network" (PAN), o retea în care dispozitivele sunt capabile "sa comunice" între ele. Concret, aceasta tehnologie iti va permite sa te conectezi la mai multe dispozitive de calcul sau telecomunicatii rapid si simplu, fara a avea nevoie de cabluri sau fire. De exemplu, Bluetooth iti permite sa conectezi castile sau imprimanta la calculator sau orice altceva, cu ajutorul u-nui microcip Bluetooth cu radio transmitator încorporat într-un dispozitiv digi-tal.

Ca fiinte umane acceptam fara oprelisti ca avem capacitatea de a comuni-ca, ca daca vorbim sau scriem conform unui set predefinit de reguli lingvistice reusim sa transmitem unul altuia informatii. Mijloacele comunicarii umane oda-ta învatate devin reflexe. Singura limitare a acestor procese fizice este posibilita-tea efectiva a fiecaruia de a traduce propriile gânduri, idei în propozitii spuse ori scrise care sa aiba înteles. Atunci când vine vorba de comunicarea prin mijloace electronice lucrurile se schimba, putine pot fi luate ca atare. Comunicatia între dispozitivele electronice se poate face doar în situatia în care acestea respecta si ele un set de reguli predeterminate si standarde, un prim exemplu în acest sens fiind modelul OSI (Open Systems Interconect) pentru stivele de protocoale din alcatuirea sistemelor comunicante, acesta constituind de fapt baza, punctul de plecare pentru multe altele. Aceste standarde trebuie sa acopere toate aspectele procesului de comunicatie, de la modul de manipulare a datelor la cel mai înalt nivel, pâna la modul de utilizare a mediului fizic  la nivelul inferior.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicatii si Retele Wireless.doc