Proiectarea rețelei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Rețele
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4289
Mărime: 34.22KB (arhivat)
Publicat de: Airam M.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Tomai
pentru seminar

Extras din referat

Reţele de calculatoare au apărut din necesitatea partajării datelor, şi a resurselor hardware, existente într-o societate între mai mulţi utilizatori. In fiecare societate existau un număr oarecare de fiecare lucrând independent. Cu timpul aceste calculatoare, pentru a putea fi utilizate într-un mod mai eficient, au fost conectate împreună prin intermediul unor dispozitive, dând astfel naştere la o reţea de calculatoare.

O reţea locală poate fi asimilată unui număr de calculatoare, aflate în vecinătate şi interconectate între ele. O reţea locală poate avea o multitudine de întrebuinţări şi poate oferi o serie întreaga de avantaje. Principalul avantaj îl reprezintă posibilitatea de a partaja resursele disponibile pe fiecare calculator cu toţi utilizatorii reţelei locale. In cazul unui disc partajat, utilizatorii reţelei pot face schimb de fişiere- mp3-uri, filme, documente, etc. - în cazul unei imprimante se poate tipări de la orice calculator la sistemul care are disponibilă imprimanta şi chiar se poate scrie/rescrie un CD direct la unitatea inscriptoare existentă în reţea. In plus, se poate partaja conexiunea la Internet în cazul în care există un singur calculator conectat pentru acces Internet. Nu în ultimul rând, într-o reţea locală se pot juca o grămada de jocuri - toate jocurile noi având suport pentru LAN - beneficiind de o serie de alte avantaje majore ale reţelelor locale: viteza sporită şi latentă minimă.

Procesul de proiectare a reţelei este constituit din următorii paşi:

- Analiza nevoilor de comunicare electronica, schimb rapid de informaţii, servicii si resurse la nivelul firmei.

- Stabilirea standardelor si a topologiei reţelei.

- Stabilirea modelului de acces la reţea si a modului de securizare a informaţiei(in special pentru reţelele wireless sau care include segmente wireless, tunele sau legături VPN).

- Selecţionarea echipamentelor active si pasive de reţea.

- Identificarea locaţiilor pentru amplasarea echipamentelor de reţea.

- Identificarea si măsurarea traseelor de cablu si amplasarea prizelor de reţea(in cazul reţelelor cu infrastructura prin cablu).

- Realizarea planului de detaliu al reţelei.

- Realizarea caietului de sarcini pentru construcţia reţelei.

- Crearea politicilor- cadru de acces la reţea si a politicilor de securitate.

Reţele bazate pe server au devenit modelul standard pentru interconectarea în reţea. Un server dedicat este un calculator care funcţionează doar ca server, nefiind drept client sau staţie de lucru. Calculatorul central( serverul) poate fi un calculator obişnuit pe care este instalat un sistem de operare pentru reţea Windows NT. Acest calculator central controlează toate resursele comune(unităţi de discuri, imprimante, plottere, modemuri, fişiere etc.), asigura securitatea datelor şi sistemului, realizează comunicaţii între staţiile de lucru. Serverele se numesc „dedicate” deoarece sunt optimizate să deservească rapid cererile clienţilor din reţea şi să asigure securitatea fişierelor şi a directoarelor. Repartizarea sarcinilor pe diferite servere asigura executarea fiecăreia in cel mai eficient mod posibil. Un sever de reţea şi sistemul de operare lucrează împreună, în mod unitar. Indiferent de cât de puternic sau performant este un server, el este inutil fără sistem de operare care să valorifice resursele sale fizice.

Staţia de lucru(Workstation) este un calculator obişnuit care lucrează sub un sistem de operare Windows NT . O staţie de lucru are în configurare o placa de reţea (NIC- Netware Interface Card) care realizează interfaţa cu reţeaua. Partajarea datelor în cazul reţelelor bazate pe server poate fi administrată şi controlată centralizat. Resursele sunt localizate de obicei într-un server central, fiind mai uşor de detectat şi de întreţinut decât cele distribuite pe diferite calculatoare.

Principalul motiv pentru care se recurge la o reţea bazata pe server îl reprezintă nevoia de securitate. Politica de securitate este stabilită de un administrator, care o aplică pentru fiecare calculator şi utilizator din reţea.

Reţeaua de calculatoare capătă o importantă din ce în ce mai mare în contextul evoluţiei continue a mediului electronic ca suport pentru afaceri. Folosită nu numai pentru acces la internet şi mesagerie electronică, ci şi pentru partajarea resurselor sau pentru aplicaţii distribuite, reţeaua de calculatoare este unul dintre principalele aspecte luate in discuţie în amenajarea unui nou spaţiu.

Neglijarea aspectelor legate de reţeaua de calculatoare şi adoptarea unei soluţii de moment folosind echipamente instalate incorect sau incomplet au de cele mai multe ori consecinţe negative importante. Acestea se manifesta în special prin performanţe foarte slabe ale reţelei, disponibilitate redusă, politici incoerente de securitate şi de acces la resurse.

Intr-o reţea locala, posta electronica poate ajuta foarte mult, utilizatorii putând comunica fara a fi nevoiţi sa se ridice de la birou.

Impartirea resurselor - toate programele, datele si echipamentele sunt disponibile pentru orice utilizator al reţelei, indiferent de localizarea fizica a resursei sau a utilizatorului.

Fiabilitate sporita prin accesul la mai multe echipamente de stocare alternative (fişierele pot fi stocate de doua-trei echipamente, asigurând accesul la date chiar daca unul dintre echipamente se defectează).

Extensibilitate, reţeaua se poate extinde uşor prin conectarea altor echipamente, iar realizarea unui up-grade intr-o zona a reţelei nu influenteaza negativ schimbul de date in celelalte zone.

O reţea de calculatoare este mult mai fiabila si mai ieftina decât un supercalculator.

DEFALCAREA CHELTUIELILOR

1. Reţele de calculatoare;

Avem nevoie pentru realizarea unei reţele de aproximativ 58 calculatoare, care ne costă vreo 28000$( 500$/ calculator: configuraţie Procesor INTEL Pentium 520 2800MHz; Placa de baza Via PT880 LGA775 Asrock; Cooler P4 INTEL; RAM 128Mb DDR 333; Placa video Radeon 7000 32Mb; Miditower 450W KME gri cu miner; Sunet, sATA, Firewire; HDD 40/7200 Maxtor, FDD, boxe Keyoffice, tastatura Keyoffice, mouse A4Tech 1 scroll + Monitor).

Necesarul de placi de reţea :58= 1450 $(25$/buc).

1.1.

• Mufare cablu UTP / patch cord (la ambele capete) 1.5 €/ buc;

• Instalare echipamente de reţea pasive

-priza UTP simpla aplicata 2 €/ buc

-priza UTP dubla aplicata 3.5 €/ buc

-Rack / cabinet metalic 40 €/buc

-Patch-Panel 16 / 24 porturi 10 €/ buc

-Patch-Panel 48 Porturi 18 €/ buc

• Pozare cablu UTP

-direct pe suport / perete (fara canal de cablu) 0.5€/ m.l.

-in canal PVC de cablu 3 €/ m.l.

• Instalare echipamente de reţea active

-Switch: 8 / 16 porturi 12 €/ buc

-Switch: 24 / 48 porturi 18 €/ buc

2. Software;

Avem nevoie de licenţe la Windows NT 100$/licenţa.

-configurare Staţie WNT/W2K/WXPPRO ALL 20 €/staţie

-configurare Server WIN ALL 75 €/server

-alte aplicaţii specifice de reţea 25€

Preview document

Proiectarea rețelei - Pagina 1
Proiectarea rețelei - Pagina 2
Proiectarea rețelei - Pagina 3
Proiectarea rețelei - Pagina 4
Proiectarea rețelei - Pagina 5
Proiectarea rețelei - Pagina 6
Proiectarea rețelei - Pagina 7
Proiectarea rețelei - Pagina 8
Proiectarea rețelei - Pagina 9
Proiectarea rețelei - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Retelei.doc

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Rețelei de Canalizare a Apelor Uzate Menajere

Orasul Ungheni se afla în partea de vest a Republicii Moldova. Este întins pe o suprafata aproximativ de 16 km² cu o populatie de pîna la 40000 de...

Proiectarea unui generator de semnal sinusoidal pentru domeniul de audiofrecvență

Tema proiectului Proiectati un generator de semnal sinusoidal pentru domeniul de audio-frecventa. Date: Oscilatorul va fi realizat cu ajutorul...

Tehnologii Agroambientale și Calitatea Solurilor

INTRODUCERE Cadastrul general este sistemul unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică prin care se realizează descrierea şi...

Proiectarea Rețelei de Comunicații Mobile GSM 1800

INTRODUCERE Reţelele de telefonie mobilă oferă ca serviciu de bază serviciul telefonic mobil MTS (Mobile Telephone Service). Primul MTS s-a...

Proiectarea rețelei 3G

UMTS-ul, care se mai cheama si 3G sau WCDMA (pentru ca este bazat pe tehnologie CDMA, ca Zapp-ul), emite în 2100 Mhz. In aceasta frecventa,...

Proiectarea rețelei de comunicații GSM 900 pentru orașul Chișinău

Introducere GSM (Global System for Mobile Communications) este un sistem de telefonie mobilă digitală, ce funcţioneaza în frecventele 900 MHz (GSM...

Proiectarea rețelei urbane de telecomunicații a orașului Criuleni cu prelucrarea întrebării protecția cablului telefonic de tensiune înaltă și curenți paraziți

INTRODUCERE Problemele cele mai mari de construcţie a progresului în ţara noastră este înfiinţarea unei temelii trainice moralo – tehnică....

Proiectarea rețelei telefonice urbane

INTRODUCERE În ştiinţă şi în tehnică descoperirile şi inovările sunt numeroase şi de importanţă valoroasă. O treaptă important în acest sens este...

Ai nevoie de altceva?