Retele Wireless

Imagine preview
(7/10 din 16 voturi)

Acest referat descrie Retele Wireless.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ZOTA Daniel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domenii: Retele, Calculatoare

Cuprins

1. Conceptul de retele wireless
2. Functionarea unei retele Wireless
3. Viteza de transfer
4. Avantaje WLAN
5. Instalarea WLAN
6. Configuratii
7. Factori de considerat pentru alegerea unei retele
8. Retele Wireless cu acoperire mare
9. Legaturi la mare distanta
10. Securitatea retelelor Wireless
A. Concept
B. Metode de securizare
C. Metode de securizare a retelelor wireless pentru situatii speciale
D. Securitatea in mediu enterprise

Extras din document

Viteza de transfer

O problema interesanta pentru utilizatorii unei retele fara fir este latimea de banda pe care o au la dispozitie. Standardul 802.11b prevede viteze de transfer de 11, 5.5, 2 si 1Mbps. Viteza de conectare este fie prestabilita de catre utilizatori, fie rezulta in urma unei negocieri intre cele 2 echipamente fara fir. Datorita faptului ca la fiecare pachet receptionat se transmite un pachet de confirmare a receptiei (acknowledge) - adica pentru un pachet de date transmis e nevoie de doua pachete - viteza de transmisie se reduce la jumatate. Astfel, daca viteza de conectare este de 11Mbps se pot transfera informatii la o viteza medie de 4.5Mbps.

Folosind echipamente conforme cu standardul 802.11g - care prevede aditional viteze de 54, 36, 33, 24, 22 si 12 Mbps - se poate atinge o viteza medie de transfer de 20Mbps. Din pacate, aceasta este o situatie ideala in care echipamentele se conecteaza la viteza maxima si nu apar erori de transmisie. Atunci cand canalul pe care se incearca comunicarea este perturbat de alte echipamente - de exemplu aparate cu microunde, telefoane mobile pe 2.4 Ghz, echipamente bluetooth - viteza de conectare poate scadea si apar retransmisii de pachete care reduc latimea de banda. Ca atare este important sa stim daca avem alte echipamente wireless si ce canale folosesc acestea. Un aparat foarte util in astfel de situatii ar fi un analizor de spectru, care ne poate da informatii despre perturbatiile de pe fiecare canal. Din pacate pretul unui astfel de echipament este prohibitiv, asa ca cea mai simpla metoda este schimbarea canalului in cazul in care avem probleme de comunicare pe un anumit canal.

Un alt factor de care trebuie sa tinem cont in estimarea latimii de banda disponibile este numarul de echipamente wireleess care comunica simultan intre ele. Deoarece un access point este similar cu un HUB de retea, latimea de banda disponibila se imparte intre toate echipamentele care comunica simultan. Daca avem 10 clienti care incearca simultan sa transfere informatii la viteza de conectare de 11Mbps, vom avea o latime de banda teoretica de 1.1Mbps. Latimea de banda reala va fi de 450Kbps. Comparat cu o retea cu fir 100Tx - care foloseste de exemplu un switch ca echipament activ - vom avea o viteza de 20 de ori mai mica. In plus, din cauza coliziunilor ce pot aparea intre doua sau mai multe pachete - adica doua sau mai multe echipamente incearca sa transmita simultan informatii - latimea de banda reala va scadea si mai mult. De aceea se recomanda ca pentru fiecare access point folosit sa avem maxim 10 clienti. In acest sens trebuie sa tinem cont si de recomandarile fabricantului access point-ului. Exista access point-uri la care recomandarile ajung pana la 100 clienti, dar preturile pentru astfel de echipamente sunt in consecinta - in general sunt folosite de furnizorii de Internet.

Avantaje WLAN

Fata de o retea LAN clasica, folosirea unei retele WLAN aduce avantaje importante:

* legatura se face prin aer, pe calea undelor radio. Nu se va mai intampla niciodata sa se impiedice cineva de un fir de retea. E ca si cum ati avea un switch, diferenta este ca firele sunt invizibile;

* utilizatorii nu mai sunt dependenti de cablul tras in birou, sunt liberi sa se miste oriunde in aria de acoperire.

* numarul maxim de utilizatori este sensibil mai mare decat folosind un switch intr-o retea pe cablu, conventionala;

* o retea wireless ofera compatibilitate cu cele mai noi tehnologii din domeniul IT&C. De exemplu, se pot conecta PDA-uri, laptop-uri, cele mai noi modele de telefoane VoIP, etc;

* daca sediul firmei se muta, reteaua wireless se poate muta in acelasi timp si nu are nevoie de modificari majore la noul sediu (in cazul retelelor conventionale banii folositi pentru cablare sunt pierduti in cazul mutarii);

* o retea wireless este gata de folosire mult mai repede decat una conventionala (daca o cablare poate dura zile sau chiar saptamani, un access point wireless poate fi gata de functionare si in cateva minute).

Fisiere in arhiva (1):

  • Retele Wireless.doc

Alte informatii

Referatul contine o prezentare generala a retelelor wireless, cu definire, avantaje, instalare, configurare, concepte privind securitatea retelelor wireless, etc. A fost prezentat la ASE, facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica si am obtinut punctaj maxim pe el.