Totul despre Retele

Referat
5/10 (1 vot)
Domeniu: Rețele
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1164
Mărime: 6.74KB (arhivat)
Cost: 2 puncte
Referat:"Totul despre retele

Extras din document

TOTUL DESPRE RETELE

Inceputul

Retelele sunt clasificate in retele peer-to-peer si retele bazate pe server. Intr-o retea peer-to-peer nu exista servere dedicate si nici o organizare ierarhica a calculatoarelor - toate calculatoarele sunt egale. De aceea se si numeste retea peer-to-peer (de la egal la egal). Fiecare calculator are atat rol de client cat si de server. Eveident ca acest lucru inseamna ca nu exista un administrator care sa se ocupe de retea, ci fiecare utilizator trebuie sa aiba grija de propriul sistem (fiecare utilizator este atat administratorul propriei masini cat si utilizatorul acesteia). Costul unei astfel de solutii este in general mic, nefiind nevoie de a achizitiona un sistem care sa joace rolul de server. O retea peer-to-peer poate fi formata din minim 2 calculatoare. De obicei o retea peer-to-peer este mai ieftina decat o retea bazata pe server. Un server este un calculator dedicat care nu este folosit pe post de client si care raspunde la cererile clientilor. O retea bazata pe server ofera o securitate mai buna decat o retea peer-to-peer si de aceea daca securitatea este un factor important este recomandat sa se implementeze o retea bazata pe server.

Topologii...

Termenul de topologie se refera la dispunerea spatiala a calculatoarelor intr-o retea. Mai jos voi prezenta doar tipurile principale de topologii si caracteristicile lor fara sa intru in detalii si explicatii cu privire asupra modului in care sunt transportate datele in retea.

Daca calculatoarele din retea sunt legate unul dupa altul si sunt conectate la un singur cablu topologia este numita bus. Aceasta topologie este cea mai simpla metoda de a conecta calculatoarele in retea.

O alta topologie este topologia star. In aceasta topologie calculatoarele din retea sunt conectate la un dispozitiv central numit hub. O caracteristica a acestei topologii care trebuie mentionata este ca in momentul in care un calculator din retea se defecteaza aceasta problema nu afecteaza restul calculatoarelor din retea reteaua ramanand utilizabila. In schimb daca se defecteaza hub-ul reteaua nu mai functioneaza.

Daca calculatoarele sunt conecatete printr-un cablu care formeaza o bucla inchisa topologia se numeste ring. In aceasta topologie nu exista capete libere si fiecare calculator actioneaza pe post de repetor (un dispozitiv care regenereaza semnalul). Deoarece semnalul traverseaza toate calculatoarele (in sensul acelor de ceas) defectarea unui calculator duce la defecarea retelei. In momentul de fata mai sunt folosite si topologii combinate cum ar fi bus-star si ring-star.

Mai multe tipuri de cabluri?

Evident ca trebuie sa apelam si la cabluri. Cele mai des folosite cabluri sunt: cablurile coaxiale, cablurile torsadate si cablurile de fibra optica.

Cablu coaxial subtire (10Base2)

Acesta este cablul care este folosit de cand ma stiu eu pentru televiziune. Cum arata acest cablu cred ca stie toate lumea asa ca nu o sa intru in detalii inutile.

Acest tip de cablu poate transmite semnalul pe o distanta de aproximativ 180 metri si este folosit de obicei in retelele bus. Grosimea lui este de aproximativ 6 mm si este relativ ieftin.

Cablu coaxial gros (10Base5)

Diferenta dintre cablul coaxial subtire si cablul coaxial gros este, evident, diamentrul cablului. Daca in cazul cablului coaxial subtire, dupa cum am vazut ca grosimea acestuia nu depaseste 6 milimetri, in cazul cablului coaxial gros diamentul este de aproximativ 12 milimetri. Fiind mai gros este logic ca acesta poate fi utilizat pentru retele ceva mai mari, putand conecta calculatoare care sunt la distante de aproximativ 500 metri. De obicei cablul coaxial gros este folosit in calitate de cablu principal al unei retele bus.

Cablurile coaxiale folosesc conectori BNC (British Naval Connector). Exista trei conectori BNC care sunt folositi pentru a realiza o retea bazata pe cablu coaxial.

Un conector de cablu BNC, un conector BNC T (care conecteaza placa de retea la cablul coaxial) si un terminator care indica un capat al retelei. Fara aceste terminatoare retelele tip bus nu pot functiona.

Cabluri torsadate (UTP sau STP) (10BaseT)

Daca nu stiti cum arata un cablu torsadat neecranat uitati-va la cablul care face legatura dintre cablul telefonic si modem-ul din calculatorul dvs.. Conectorul acestui cablu se numeste RJ-11 si este folosit pentru cabluri torsadare cu patru fire. In cadrul retelelor se foloseste conectorul RJ-45 care contine conexiuni pentru opt fire. Exista doua tipuri de cablu torsadat:

- Unshielded Twisted Pair - UTP (cablu torsadat neecranat)

- Shielded Twisted Pair - STP (cablu torsadat ecranat)

Cablul UTP este cel mai ieftin cablu, dar spre deosebire de cablul STP, cablurile coaxiale si cablul de fibra optica acesta este sensibil la interferente. Cablul STP are un invelis protector care protejeaza datele transmise de eventuale interferente.

Preview document

Totul despre Retele - Pagina 1
Totul despre Retele - Pagina 2
Totul despre Retele - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Totul despre Retele.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea Rețelelor de Telecomunicații Aferente Sectorului Electroenergetic

Introducere.13 1. REŢELELE DE TELECOMUNICAŢII ŞI ESENŢA OPTIMIZĂRII LOR.16 2. PROBLEMA ŞI NECESITATEA OPTIMIZĂRII REŢELELOR DE TELECOMUNICAŢII...

Retele VPN Bazate pe MPLS

1. Conceptul MPLS (MultiProtocol Label Switching) Defineste o noua paradigma de comutare de nivel 2 (legatura de date) si nivel 3 (retea)...

Modelarea Traficului pe o Placa de Retea a unui PC cu Ajutorul Proceselor Stocastice Autosimilare

INTRODUCERE Unul din cele mai avansate domenii a tehnologiilor informationale, ce s-a dezvoltat mult in ultimul timp, este domeniul retelelor de...

Retele WiMAX

1. Vedere de ansamblu Reţelele de tip wireless au cunoscut o dezvoltare semnificativă pe plan mondial, ele reprezentând o soluţie alternativă...

Studiul Retelelor LAN Cablat

Local Area Networks Acest proiect are rolul de a vă familiariza cu elementele fundamentale caracteristice reţelelor locale, prezentând aspecte...

Intra Net Retele

Realizarea unei retele intranet in cadrul unei societati comerciale Introducere. Sistemul informational este definit ca obiectiv dezirabil în...

Rețele de Telecomunicații

Este evident faptul că reţeaua de telecomunicaţii evoluează către ISDN (reţea digitală cu integrarea serviciilor). Sunt prezentate aici...

Proiect Prelucrarea Semnalului Vocal - Sistemul GSM

PRINCIPIILE DE BAZA ALE TELEFONIEI CELULARE Conceptul de telefonie celulara a fost inventat in Statele unite la Bell Laboratories in 1947. Au...

Ai nevoie de altceva?