Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 16521
Mărime: 216.35KB (arhivat)
Publicat de: Smaranda Dinu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa,ca reacţie împotriva parnasianismului,a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă.Considerat din perspectiva social-istorică,simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea.Numele curentului a fost dat de poetul Jean Moreas,care în 1886,a publicat un celebru articol-manifest,”Le symbolisme”.În acelaşi an s-a constituit gruparea care s-a autointitulat „simbolist㔺i în fruntea căreia s-a găsit poetul Stephane Mallarme.Tot atunci,Rene Ghil înfiinţează şcoala „simbolist-armonistă”,devenită apoi „filozofico-instrumentistă”.Alţi poeţi de orientare antiparnasiană îl considerau şef de şcoală pe Paul Verlaire;ei şi-au luat,în semn de sfidare,numele de „decadenţi”.Reprezentanţi de frunte ai decadenţilor sunt Arthur Rimbaud,Tristan Corbiere,Jules Laforgue.Aceşti poeti şi mulţi alţi începuseră să scrie cu mult înainte de constituirea grupărilor în care s-au încadrat. Astfel ,elemente ale curentului simbolist au luat naştere nu în 1886,ci mult mai devreme, cuprinzând pe toţi poeţii de orietare antiparnasiană,uniţi în efortul de a descoperi esenţa poeziei.

Curentul parnasian,apărut la începutul celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea,ca reacţie împotriva romantismului,dusese versul la perfecţiune formală,dar deliricizase poezia,golind-o de emoţei.Simbolismul restituie poeziei sensibilitatea şi emoţia,însă nu la modul direct(pe calea efuziunii spontane,prin enunţuri de idei ,descriei sau naraţiune),ci recurgând la aluzie,la analogie,la sugestie,utilizând un limbaj poetic inedit,comunicând îndeosebi senzaţii neobişnuite,stări sufleteşti imprecise,vagi,vaporoase.

Poezia simbolistă românească apare la sfârşitul secolului al XIX-lea,perioadă măcinată de adânci contradicţii sociale.Pe fondul înapoierii industriale şi al unei agriculturi ce mai păstra rămăşiţe feudale,contradicţiile dintre clase se ascut.Creaţia literară de la sfârşitul secolului trecut şi începutul secolului nostru exprimă o stare de spirit antiburgheză.Scriitorii devin tot mai sensibili la suferinţele „dezmoştenitorilor” , ei dezvăluie exploatarea şi asuprirea,comunică exasperarea provocată de monotonia vieţii provinciale din acea vreme.Ca şi în Franţa ,simbolismul este şi la noi produsul oraşuli,el se naşte împotriva inflaţiei de poezie minoră a epigonilor eminescieni şi a semănătorismului,cum făcea abuz de teme morale,de limbaj ţărănesc,de „ţărănism sectar”(Ovid Densusianu).Reprezentaţii curentului vor fi simbolişti şi „decadenţi”: cele două feţe ale mişcării simboliste apar,interferenţe,la Ştefan Petică,D. Anghel,Ion Minulescu,D. Iacobescu,George Bacovia.

„Simbolismul românesc parcurge o etapă estetico-teoretică,începând din 1880,prin Al. Macedonski,o perioadă de căutări şi experienţe(1892-1908),una de plenitudine(1908-1914)şi,în sfârşit,una de declin(1914-1920)”.

Poezia românească premergătoare simbolismului nu-şi pierde lirismul aşa cum

s-a întâmplat cu poezia parnasiană franceză,ci,dimpotrivă,ea s-a înviorat sub pana lui Eminescu,Macedonski şi Coşbuc.Mihai Eminescu a însemnat,istoriceşte,pentru poezia românească ceea ce a însemnat Baudelaire pentru poezia franceză.De aceea,

s-a spus că simbolismul românesc derivă din Eminescu şi că,în faza lui iniţială,este eminescianizat.Mihai Eminescu,deşi format la şcoala romantică germană,sub impulsul „spiritului epocii”vine în poezie cu o muzică apropiată de cea simbolistă („Melancolie”,”Se bate miezul nopţii”).Faptul e de înţeles,dat fiind că unul din izvoarele simbolismului a fost tocmai romantismul german.Curentul simbolist românesc este eterogen,de aceea avem mulţi reprezentanţi:Ştefan Petică,Iuliu Cezar Săvescu,D. Anghel,I. Minulescu,G. Bacovia,D. Iacobescu,I.M. Raşcu,Emil Isac, Al.T.Stamatiad,N. Davidescu,Elena Farago.Ceea ce au comun este efortul de a lărgi tematica poeziei,prin exploatarea universului urban,şi de a înnoi expresia lirică.

Ideologia şi estetica simbolismului . Simbolismul reprezintă o reacţie antipozitivistă şi antiraţionalistă.Poeţii simbolişti vor prelua din şcolile anterioare tot ce se potrivea spiritului lor neliniştit şi dornic de „altceva” decât ceea ce le putea oferi mediul ambiant şi vor fi receptivi la tot ce este nou în domeniul filozofiei,al picturii,al muzicii,al ştiinţelor şi al artelor în general.Sunt preţuiţi în special Vilon ,Racine , Chateaubriand,Nerval,Lamartine.Simbolişti preiau idei filozofice din Fichte,Hegel, Schelling,Schopenhauer,sunt atraşi de poezia lui Novalis,a lui Poe şi Whitman,de arta orientală.Având multe asemănări cu simbolismul francez, simbolismul românesc nu este o simplă variantă a lui.El a apărut şi s-a dezvoltat în cu totul alte condiţii social-istorice şi mai ales în cu totul alt context literar.Simbolismul românesc nu a avut un caracter antiparnasian,ci şi-a asimilat parnasianismul.

Simbolul . Termenul de „simbolism” provine din cuvântul grecesc „symbolon ” ,intrat în limbă prin filieră franceză.Simbolul este un substituent,el înlocuieşte expresia directă,vorbirea noţională,mediind cunoaşterea pe calea analogiei şi a convenţiei.O dată cu evoluţia limbajului,simbolul a devenit tot mai complex, folosindu-se în toate domeniile culturii,iar în literatură este un mod de constituire a imaginii artistice.

Simbolul literar concentrează în imagini elemente ale realului cu un grad mai mic sau mai mare de generalizare.În cuprinsul romantismului,simbolul rămâne însă, ca în literatura premergătoare nu se diferenţiază foarte net de alegorie.În simbolism raportul dintre simbol şi realitate este sugerat.Cureantul de diferenţiază de alte curente tocmai prin faptul că dă imaginilor poetice funcţia implicit şi nu explicit simbolică.

Sugestia . La baza tehnicii simboliste stă sugestia,corespondenţele,clar-obscurul ,spleen-ul,starea de inefabil,simbolul se realizează prin sugestie,de aceea Baudelaire numea poezia „o specie de vrăjitorie evocatoare”.Rolul sugestiei în realizarea simbolurilor este foarte mare.Mallarme susţine că „a numi un obiect este a suprima trei sferturi din plăcerea poemului”şi adaugă „a sugera,iată visul!”.Urmând acest principiu,poeţii simbolişti nu descriu,nu narează,nu relatează.Ei resping anacdotica ,fabula,reportajul.D. Anghel nu descrie florile,în volumul „În grădină”,nici Ştefan Petică fecioarele,în”Fecioara în alb” .Ei comunică mai ales senzaţii (olfactive, vizuale) corespunzătoare unor stări sufleteşti.Ion Minulescu descrie corăbii mari,insule,faruri spre a-şi exprima aluziv,pe cale de sugestie,dorul de călătorii,tentaţia depărtărilor.

Corespondenţele. Corespondenţele sunt un mod de sondare,de luminare a zonelor ascunse ale realităţii.Ideea fundamentală a simbolismului constă în exprimarea unor raporturi între eul poetului(universul mic)şi lume(universul mare)care se traduc la nivelul receptivităţii prin simboluri.Ele tind să exprime relaţiile ce există,pe baza unor afinităţi secrete,între părţile componente ale totului cosmic,în categoria corespondenţelor intră şi analogiile dintre senzaţii,emoţii,imagini de naturi diferite.

Preview document

Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 1
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 2
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 3
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 4
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 5
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 6
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 7
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 8
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 9
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 10
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 11
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 12
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 13
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 14
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 15
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 16
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 17
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 18
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 19
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 20
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 21
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 22
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 23
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 24
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 25
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 26
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 27
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 28
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 29
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 30
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 31
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 32
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 33
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 34
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 35
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 36
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 37
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 38
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 39
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 40
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 41
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 42
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 43
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 44
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 45
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 46
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 47
Curente culturale-literare în secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Curente Culturale-Literare in Secolul al XIX-lea - Inceputul Secolului al XX-lea.doc

Alții au mai descărcat și

Romantismul

I. Definitia Romantismului Romantismul, curent literar de amploare europeana, aparut in Franta si Germania in prima jumatate a secolului al XIX-...

Curente Literare - Romantismul

Curent literar-artistic, aparut in prima jumatate a sec. XIX, in Anglia, ca reactie impotriva rationalismului si a clasicismului rigid. Aparitia...

Clasicism și Romantism în Operele unor Scriitori Pașoptiști și Postpașoptiști

1. Introducere Încadrându-se curentului naţional popular al Daciei literare, scriitorii Gr. Alexandrescu, C. Negruzzi, V.Alecsandri sunt...

Romantismul

Curentul literar este greu de definit el desemnand o realitate (cea artistica) de o complexitate uriasa in continua prefacere si reasezare in...

Tema iubirii în literatura universală

Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii...

Te-ar putea interesa și

Școala ardeleană între conservatorism și inovație - cale a valorilor europene moderne

INTRODUCERE MOTO: „ chinuiţi de cugetul foarte lucid că trebuiau, în răstimpul unei vieţi, să ridice un popor, rămas cu secole în urmă, la...

Discursul liric bacovian - estetică, stil, configurație poetică

ARGUMENT Motto: „A fost odată...Va fi odată... Nu spune zarea, dar spune omul- Numai acuma e niciodată... Adânc, prezentul închide...tomul.”...

Comicul de limbaj în opera lui I L Caragiale

ARGUMENT Meritul lui Caragiale este de a fi cel mai mare creator de viaţă din întreaga noastră literatură. Şi fără să exagerăm putem să spunem că...

Calculul lingvistic

ARGUMENT. Înainte de toate, cum este şi firesc, vom încerca să spunem care sunt motivele pentru care am ales acest subiect care poate părea puţin...

Diversitate tematică, stilistică și de viziune în poezia interbelică

Argument Tema studiului nostru de caz se refera la Diversitate tematică, stilistică şi de viziune în poezia interbelică. Acesta l-am obţinut in...

Interferența curentelor literare în proza lui Barbu Stefanescu Delavrancea

ARGUMENT Personalitate polivalentă, de o largă deschidere spre temele cele mai diferite ca şi spre modalităţile cele mai diverse, Barbu...

Studiu de caz - limba română

I. DINAMICA POEZIEI INTERBELICE SAU SIMBIOZA INCONFUNDABILĂ A CURENTELOR LITERARE Diversitatea tematică stilistică și de viziune artistică în...

Cultura în Epoca Modernă

Epoca modernă,deosebit de importantă prin realizările ei îşi are începuturile în secolul al XVII-lea şi durează până către sfârşitul secolului XIX....

Ai nevoie de altceva?