Expresii Idiomatice care au ca Suport Lexical Termeni Domeniul Financiar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Expresii Idiomatice care au ca Suport Lexical Termeni Domeniul Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Romana

Extras din document

Pentru toate expresiile la care ne-am referit se poate observa ca valoarea de comunicare si, ulterior, cea de exprimare a unei stari afective sau imaginare rezida in anumite cuvinte, pe baza carora s-a format o anumita expresie sau alta; in utilizrea figurate, acest cuvant sau aceste cuvinte puse in diferite raporturi au valoare de metafora.

Situatia in vocabular a acestor expresiipoate fi apreciata pe baza suportului lexical sau mai bine zis tinand seama de situatia in vocabular a cuvintelor de la baza lor. In incercarea de a sistematiza aceste tipuri de expresii Dumistracel (1980:140) distinge doua clase:

- “A expresiilor a caror support lexical nu poarta o marca precisa a epocii in care au luat nastere”

- si “a expresiilor marcate temporal, cele care se refera la elemente de suprastructura (si cuprind arhaisme) si la diferite aspecte ale vietii contemporane, mai ales din mediul orasenesc (cuprinzand frecvent neologisme)”

Expresiile de care ne-am ocupat in lucrarea de fata pot fi considerate copii ale realitatii deoarece au ca support lexical termeni tehnici. Cu toate acestea exista o serie de expresii care pot fi incadrate in categoria celor asa numite imaginare( termeni ai unor comparatii ireale). Domeniul asupra caruia ne-am indreptat atentia este cel financiar, expresiile discutate in continuare continand termeni tehnici ce caracterizeaza vechea organizare fiscala a spatiului romanesc. Este cunoscut faptul ca pe teritoruil tarilor romane au circulat monede diferite ca provenienta tocmai datorita faptului ca leul este o moneda relativ tanara tarile romane necunoscand moneda proprie pana in epoca moderna.

De asemenea, tot in periada moderna, secolul XIX, romanii s-au constituit intr-un stat independent iar pana in acest moment diferitele ocupatii straine sau regimuri politice impuse pana atunci au adus cu ele propriul sistem de organizare fiscala. Evident ca mare parte din termenii ce caracterizeaza diferitele sisteme de organizare fiscala au ramas in vocabularul limbii romane incadrate fiind in expresii ce sunt si azi folosite in mod curent.

Nu intentionam a clasifica expresiile analizate mai jos in functie de frecventa sau marca temporala a acestora. Am ales a le include in trei categorii si anume:

1. expresii in care se regasesc numele unor vechi monede

2. expresii in care se regasesc termeni ce caracterizeaza organizarea fiscala a spatiului romanesc

3. expresii care au la baza termeni tehnici din negot

expresii in care se regasesc numele unor vechi monede

- gologan s.m. moneda de arama in valoare de 10 bani; p.gener. (sens curent) moneda de valoare mica

a avea gologani – a avea bani ,

a trage gologanul prin barba - a avea speranta ca in viitor vor exista si alte castiguri

- ort moneda de valoare mica , reprezentand a patra parte dintr-un leu vechi (sau un taler) – din pol. Ort, germ. Ort

a (-şi) da ortul popii – a muri

tot doi bani şi –un ort – tot una, la fel de neinsemnat

Fisiere in arhiva (1):

  • Expresii Idiomatice care au ca Suport Lexical Termeni Domeniul Financiar.doc