Magda Isanos și Poezia Angajată

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5244
Mărime: 32.33KB (arhivat)
Publicat de: Costel Banu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Boldea Iulian

Cuprins

  1. 1. Viaţa şi activitatea Magdei Isanos 3
  2. 2. Poezia Magdei Isanos 6
  3. 2.1. Poezia angajată 9
  4. 3. Concluzii 13
  5. 4. Bibliografie 15

Extras din referat

1. Viaţa si activitatea Magdei Isanos

Mihail Isanos si Elisabeta Bălan s-au căsătorit în 1915 şi şi-au început cariera ca medici psihiatri la Spitalul Socola din Iaşi. În anul 1916 pe data de 17 Aprilie s-a născut fiica lor Magda. La vâsta de un an şi şase luni s-a înbolnăvit de poliomielită şi a fost salvată numai datorită grijei deosebite a mamei, despre care poeta spunea mai târziu: „Mama m-a născut a doua oară”. Schelele bolii au fost reduse la minimum, a rămas numai cu o sănătate delicată şi cu o vizibilă dificultate la mers.

De mic copil Magda avea o pasiune adevărată pentru lectură, citea zi şi noapte din biblioteca părinţilor şi din biblioteca şcolii. A urmat liceul la Chişinău, pasionând-o chiar de la început româna şi istoria, iar, mai târziu, filosofia. În această perioadă a vieţii Magdei Isanos se afirmă şi pasiunea pentru literatură.

Fiind elevă a liceului Eparihal din Chişinău în anul 1932 publică în revista liceului de băieţi , Licurici, an. I, Nr. 2 din 28 mai poezia Aş vrea un basm şi Primăvara. În 1933 tot în revista Licurici, an. II, nr. 2 din 1 aprilie apare poezia Gelozie. În acelaşi an ia fiinţă pe lângă Liceul Eparhial de fete din Chişinău Societatea culturală „Iulia Haşdeu”, la înfiinţarea căreia aportul Magdei Isanos a fost dterminant. Poeta participă, împreună cu late colege, la concursul organizat anula de Societatea „Tinerimea Română” la Bucureşi. Obţine premiul II la tema privind drepturile femeilor. La solemnitatea înînerii premiilor, preşedintele Societăţii, profesorul Nae Dumintrescu, declară: „ De dumneata sînt convins că am să mai aud! Ai mari posibilităţi”.

În 1934 publică în Viaţa Basarabiei, anul III, nr. 3, martie poezia Ploaie. În Crai nou, an I, nr. 3 din 31 martie poezia Toporaşi. Contribuie la apariţia revistei Ghiocei,, organul Societăţii culturale a şcolii, având ca redactor pe Magda Isanos. În acelaşi an publică în aceeaşi revistă (Ghiocei) schiţa Creionări, recenzii asupra reistei Crai nou, iar în mai poezia Macii şi schiţa Inseparabilele. Ţine o conferinţă cu tema „Femeia în literatura noastră”. În toamna aceluiaşi an îşi începe la Iaşi studiile universitare. Iniţial, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie, urmând paralel cursurile Facultăţii de Drept. În cele din urmă, renunţă la Litere, hotărându-se să urmeze Dreptul.

În 1935 locuia la familia avocatului M. Călinescu, lângă grădina „Copou”, într-un cartier liniştit şi foarte aproape de Universitate. La 18 septembrie se căsătoreşte la Chişinău cu Lev Panteleev. (Acesta îşi făcuse studiile la Iaşi, umrând limbile clasice. Avea calităţi inteleczuale remarcabile, scria poezii şi era şi el cititor pasionat.) Viaţa lor ca soţ şi soţie nu a funcţiont şi astfel la 31 ianuarie 1936 căsătoria lor s-a desfăcut prin consens.

Magda continuă să publice în Viaţa Basarabiei, devine colaboratoare a revistei Însemnări ieşene şi paralel publică în Cugetul moldovenesc, Pagini basarabene, poezii ca Dorinţa, Grădinărie, Atavism, Toamnă, Caisul, Cuvântul Evei, Jucărie şi altele. Locuieşte împeună cu sora sa Silvia, studentă la medicină, într-o vilă pe Aleea Greceanu, ulterior într-un apartament pe strada Sărăriei, în apropierea casei care a fost ultima locuinţă a lui Topîrceanu.

În această perioadă se apropie de studenţii cu concepţii democratice, întegrându-se în Frontul Democrat Studenţesc. În vara anului 1936 Magda participă la conferinţe şi la strângeri de fonduri pentru ajutorarea poporului spaniol.

În anul 1937, ziarul Lumea este prima publicaţie în care se remarcă talentul poetei, „descoperirea preţioasă a Însemnărilor ieşene”. În 26 decembrie, acelaşi ziar anunţă „ un nou talent în plină ascensiune, acel al d-rei M. I. (Magda Isanos), poetă a preocupărilor transcendentale, minunat redate în vesuri de o temeritate care depăşeşte feminismul. După acesta anul 1938 este unul foarte intens. Colaborând la mai multe reviste publică multe poezii. La 31 martie se căsătoreşte cu Eusebiu Camilar. În vara anului 1938, camilar o duce pe Magda la Udeşti, unde-i cunoaşte familia, prietenii şi locurile copilăriei.

Participă la şdeinţele Societăţii „Noua Junime”, înfiinţată din iniţiativa lui G. Călibescu, citind din poeziile ei. Toamna îşi is licenţa în Drept. La 13 ianuarie 1939 se înscrie în Baroul de Iaşi ca avocat stagiar. Colaborează la Jurnalul literar, an I, nr. 1 din 1 ianuarie, cu recenzia la Moldovenii de Georgeta Mircea Cancicov, în nr. 2 din 8 ianuarie cu recenzia Vulpea la Marz Webb, şi poezia Dimineaţa. Dra pe lăngă faptul că ea are un succes liteara publicând în revista Jurnalul literar, ea are un succes răsunător şi în avocatură.

Preview document

Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 1
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 2
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 3
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 4
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 5
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 6
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 7
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 8
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 9
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 10
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 11
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 12
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 13
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 14
Magda Isanos și Poezia Angajată - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Magda Isanos si Poezia Angajata.doc

Alții au mai descărcat și

Tema iubirii în literatura universală

Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii...

Ai nevoie de altceva?