Poema Chiuvetei de Mircea Cărtărescu

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 766
Mărime: 15.90KB (arhivat)
Publicat de: Bogdan M.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Tema si viziunea despre lume si viata

Postmodernismul reprezinta din punct de vedere cultural epoca in care traim sau lumea contemporana fiind simultan cu aparitia societatii de consum. El vine in descendenta modernitatii, prefixul “post” insemnand pe de o parte o relatie temporala, pe de alta parte o relatie de reactive, de departare in ceea ce priveste viziunea despre lume si viata.

Mircea Cartarescu este personalitatea cu cel mai mare impact asupra contemporanilor.Pe langa poezie, se remarca si ca si prozator( romanul “Orbitor”) si eseist: studiul “Postmodernismul romanesc”.

“Poema chiuvetei” face parte din volumul “Totul”, poezie ce ilustreaza trasaturile poemului postmodern, teoretizate de Cartarescu in studiul citat.Poezia are character hibrid si anume prezinta un amestec de elemente poetice si nepoetice.Este present un presupus scenario epic, care urmareste povestea de dragoste a chiuvetei.Unele nume proprii sunt scrise cu litera minuscula “dacia”, “dambovita”.Alteori este prezenta scrierea cu litera minuscula dupa punct reliefand abaterea de la normele literare, si are rol de a aduce o noua viziune poetica.Este prezenta de asemnea si intertextualitatea prin care autorul face trimiteri la opere precumm “Luceafarul” si “Riga Crypto si Lapona Enigel”.

Titlul implica trimiterea la oda, specie cultivate in pasoptism, si parodiaza prin alegerea unui destinatar care nu reprezinta un erou sau model, ci desemneaza un element banal din existent cotidiana “chiuveta”.Particularitatea postmodernista a titlului este data de alaturarea surprinzatoare a unui cuvant poetic, expresiv cu un cuvant din universal prosaic, comun.

Tema ilustreaza o iubire imposibila abordata intr-o maniera inedita, postura de indragostita fiind preluata de catre o chiuveta. De fapt, poetul parodiaza teme din trecutul literarin mod special face referire la poemul “Luceafarul” prin ideea iubirii dintre doua entitati incompatibile.Poetul realizeaza un dialog livresc in spirit ludic, al jocului, cu literature trecutului.Asocierea cu ‘’Luceafrul” este sesizata prin prezenta unor elemente commune: aspiratia spre o stea, invocatia catre stea: “Cobori In jos”/ “Da-te jos”, ideea cuplului incompatibil( aprtin unor lumi diferite), imposibilitatea depasirii conditiei, finalul care presupune asumarea conditiei, resemnare.

Poezia poate fi structurata in patru secvente.Prima secventa ilustreaza lumea cotidiana si infiriparea sentimentului de dragoste.A doua secventa contureaza declaratia de dragoste a chiuvetei catre stea.A treia secventa prezinta resemnarea chiuvetei data de expresia “dar, vai!”, care anticipeaza presupusa drama a iubirii neimplinite.A patra secventa aduce in prim plan “vocea narativa”

Preview document

Poema Chiuvetei de Mircea Cărtărescu - Pagina 1
Poema Chiuvetei de Mircea Cărtărescu - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • Poema Chiuvetei de Mircea Cartarescu.docx

Alții au mai descărcat și

Tema iubirii în literatura universală

Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii...

Te-ar putea interesa și

Poezia Postmodernistă

Justificarea temei Consider că am ales această temă dintr-un motiv foarte întemeiat; în ultimele decenii au apărut în literatură nume noi care...

Ai nevoie de altceva?