Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6405
Mărime: 273.26KB (arhivat)
Publicat de: Daniela I.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf Univ Dr Daniela Flondor

Extras din referat

Utilizarea eficientă a informațiilor despre medicamente este o abilitate importantă pentru toți farmaciștii indiferent de locul lor de practică. În general, farmaciștii sunt recunoscuți ca experți în domeniul medicamentului și ca furnizori de informații. Prin urmare, este imperativ ca farmaciștii să știe să ofere răspunsuri corecte și complete. Menținerea la curent cu resursele de informare in acest domeniu este o provocare din cauza cantității vaste și a calității variabile a resurselor disponibile.

Tehnologia a adus, de asemenea, informația medicala tot mai aproape de pacient.

Farmaciștii ar trebui să știe ce resurse informaționale sunt disponibile și să poată utiliza aceste surse în mod efectiv și eficient.

Literatura primară este cea mai actuală resursă disponibilă și constă în articole din jurnal de specialitate care raportează cercetări originale, idei noi sau opinii. Aceste resurse sunt utile cercetării, educației și actualizării permanente a informațiilor. Nu toate articolele găsite în reviste sunt considerate literatură primară; de exemplu, articolele „tip review” care rezumă literatura sunt clasificate drept resurse terțiare de informație.

Resursele secundare de informare includ sisteme de indexare și abstractizare care organizează și oferă un acces mai ușor la resursele primare. Sistemele de indexare includ citarea articolului, cu sau fără acces la rezumat; unii includ un link către articolul cu text complet. Sistemele de abstractizare oferă nu numai citarea, ci și rezumatul și adesea o legătură către articolul cu text complet. Exemple de resurse secundare includ MEDLINE (prin PubMed, EBSCO, Ovid), Academic Search Premier, Cochrane Database of Systematic Reviews, Iowa Drug Information Service (IDIS), International Pharmaceutical Abstracts (IPA), Embase/Excerpta Medica, Biosis Previews/Biological Abstracts, CancerLit, SedBase, Reactions, Clin-Alert, Current Contents, and Toxline. O instruire corespunzătoare este necesară pentru utilizarea eficientă a acestor resurse.

Resursele terțiare sunt surse care condensează și rezumă date din literatura primară. Acestea includ nu numai manuale și compendii, ci și baze de date electronice (de exemplu, Micromedex, Lexicomp) și articole de tip recenzie sau review. Cele mai bune resurse terțiare sunt scrise de experți în domeniu și sunt revizuite. Dacă resursa terțiară nu este actuală sau cuprinzătoare, trebuie consultată o resursă secundară pentru a localiza literatura primară pe această temă. Cu toate acestea, la unele întrebări nu se poate răspunde decât folosind surse terțiare de informație.

Exista o explozie de informații disponibile pe internet, atât pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pentru consumatori. Se estimează că 60 de milioane de adulți americani folosesc zilnic motoarele de căutare pentru a explora mai mult de 1 trilion de pagini Web; studiile sugerează că aproximativ 60% dintre adulți caută informații referitoare la sănătate. Conform unor cercetători de top din domeniul Internetului, publicul nu poate găsi informațiile pe care le caută aproape in 50% din timp. Calitatea informațiilor pe care le găsesc este o preocupare separată.

Pacienții se bazează pe internet pentru informațiile despre sănătate și medicamente atunci când este posibil să nu aibă acces la un profesionist în îngrijirea sănătății. Studiile au arătat că populația mai tânără va folosi internetul ca una dintre principalele lor surse de informare. Adulții mai în vârstă (60 de ani și mai mari) preferă să vorbească cu farmacistul sau medicul ca sursă principală de informație, dar acești pacienți vor accesa și internetul. În comparație cu un profesioniștii, pacienții pot avea mai puține abilități pentru a evalua validitatea informației pe care o primesc de pe Internet. National Library of Medicine (NLM) a creat un videoclip de 16 minute destinate să ajute consumatorii să distingă o sursă bună de informații de pe Internet (www.nih.gov/MEDLINEplus/webevalu.html). După cum subliniază videoclipul, oricine poate crea un site Internet și este esențial să se determine creatorul site-ului, credibilitatea creatorului și modalitatea de a contacta organizația care deține proprietatea site-ului.

Ca în orice sursă de internet, farmaciștii ar trebui să evalueze credibilitatea, validitatea și fiabilitatea informațiilor. Profesioniștii din domeniul sănătății se pot baza pe aceleași concepte NLM oferite consumatorilor atunci când caută pe internet. Multe servicii Internet, disponibile gratuit sau prin abonament plătit, pot fi surse neprețuite de informație bazata pe dovezi de înaltă calitate despre medicamente. Multe site-uri oferă profesioniștilor rezultate rapide la întrebările din domeniul medico-farmaceutic și chiar acces la reviste profesionale. Abilitatea cercetătorului este esențială pentru a obține cele mai bune informații, iar studiile au documentat că nivelul de calificare poate face diferența în calitatea informațiilor obținute, fie de pe site-uri comerciale, fie de pe site-uri profesionale gratuite, cum ar fi PubMed.

Preview document

Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 1
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 2
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 3
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 4
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 5
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 6
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 7
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 8
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 9
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 10
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 11
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 12
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 13
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 14
Analiza critică a surselor de informații din domeniul medico - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analiza critica a surselor de informatii din domeniul medico.pdf

Ai nevoie de altceva?