Analiza Evolutiei Fenomenelor Demografice - Natalitate, Fertilitate, Mortalitate Infantila

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Analiza Evolutiei Fenomenelor Demografice - Natalitate, Fertilitate, Mortalitate Infantila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Carmen Domnariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Sociologie

Cuprins

Introducere 3
CAP. I Evoluția principalelor fenomene demografice 4
1.1 Natalitatea 4
1.2 Mortalitatea infantilă 7
1.3 Fertilitatea 10
CAP. II Analiza SWOT a sectorului de sănătate 13
CAP.III Concluzii şi recomandări 15
3.1 Concluzii 15
3.2 Recomandări 15
BIBLIOGRAFIE 17

Extras din document

Introducere

Sănătatea este un sector prioritar în procesul de aderare a României la UE. În ultimii ani, Autorităţile Locale au devenit responsabile de administrarea sistemului de sănătate, dar actul medical continuă să fie responsabilitatea Ministerului Sănătăţii şi organismele medicale special create.

Conform Programului Naţional de Dezvoltare al României 2007 -2013 “În domeniul sănătăţii, măsurile care se urmăresc a fi întreprinse în perioada 2007-2013 vizează continuarea reformei în sistemul sanitar în scopul creşterii calităţii vieţii şi apropierii de indicatorii de sănătate şi demografici ai ţărilor civilizate, în acelaşi timp cu scăderea patologiei specifice ţărilor subdezvoltate. Se va urmări cu precădere îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prin reabilitarea infrastructurii serviciilor de sănătate şi prin creşterea capacităţii şi calităţii sistemului medical de urgenţă la nivelul fiecăreia din cele 8 regiuni ale ţării.”

Problemele de sănătate din zonele urbane, ca Municipiul Sf.Gheorghe, sunt în mare măsură probleme naţionale şi sunt foarte asemănătoare în întreaga ţară. Prin urmare, analiza sectorului de sănătate al municipiului Sf.Gheorghe ar putea fi realizată în paralel cu factorii cheie caracteristici pentru sectorul sănătăţii publice şi în comparaţie cu situaţia la nivel naţional.

CAP. I Evoluția principalelor fenomene demografice

În ultimii ani populația tarii, precum si cea a județului Covasna, a înregistrat o tendința constanta de scădere ca rezultat al evoluției nefavorabile a natalității, mortalității si migrației externe. Începând cu anul 1990 populația a scăzut an de an, reducere datorata atât sporului natural negativ (datorita comportamentului demografic al cuplurilor de a-si reduce dimensiunea familiei) cât si soldului negativ al migrației externe. Astfel, la Recensământul Populației si al Locuințelor din 2002 populația României a fost cu peste 700 mii locuitori mai mica

1.1 Natalitatea

Natalitatea în România este în scădere drastică, de la 16,0 născuţi vii la 1000 de locuitori în anul 1989, la 5 în anul 2000 şi 10,0‰ în anul 2004. Această perioadă înregistrează cei mai scăzuţi indicatori de natalitate şi fertilitate din istoria modernă a României, fenomen demografic de mare gravitate şi cu impact socio-economic major pe termen mediu şi lung. Din cele 8 regiuni de dezvoltare, la nivelul anului 2004, cea mai mare natalitate se înregistrează în regiunea Nord – Est (11,7 născuţi-vii la 1000 locuitori), cea mai mică fiind în regiunea Sud – Vest (8,9 născuţi-vii la 1000 locuitori) şi în Bucureşti (9,0 născuţi-vii la 1000 locuitori).

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Covasna, în judeţ în 2007, rata natalităţii a fost de 3,3 ‰, sub media regiunii Centru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Evolutiei Fenomenelor Demografice - Natalitate, Fertilitate, Mortalitate Infantila.doc

Alte informatii

ULB Sibiu