Comunicarea nonverbală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3365
Mărime: 28.97KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Cuprins

Comunicarea nonverbală 1

1.Introducere 2

2.Definire 3

3.Comunicarea 4

4.Expresia faciala 5

5.Miscare 8

6.Concluzie 10

7.Bibliografie 11

Extras din document

1.Introducere

Putem defini comunicarea nonverbală drept totalitatea comportamnentelor și caracteristicilor care transmit semnificații fără a utiliza cuvinte/limbaj. Are un impact puternic deoarece uneori cel mai mic gest-o privire, un ton călduros pot transmite mesaje indubitabile despre noi înșine.

Atât de mult din ceea ce putem afla despre gândurile și sentimentele oamenilor nu se bazează neapărat pe ascultarea cuvintelor, a ceea ce spun ei de fapt, ci pe observarea limbajului corporal care în general „îi dă de gol” dacă ceea ce vorbesc nu este de fapt ceea ce gândesc. Uneori cuvintele sunt inutile, căci în anumite situații este suficient doar un simplu gest pentru a spune totul. Putem deci urmări expresiile faciale, observăm cum se mișcă și ce gesturi fac oamenii, le remarcăm postura și contactele vizuale. Toate aceste comportamente transmit uneori extrem de multe informații, mult mai clare și suficient de vizibile cu privire la oameni,în moduri mult mai eficiente și chiar subtile. De exemplu la ora de limba și literatura română, postura elevului care stă cu capul pe bancă denotă clar că aceste nu este interesat de ceea ce se discută în clasă fără a mai fi nevoie de a folosi cuvintele.

Atunci când medicul de familie încearcă să-ți explice care este situația în legătură cu starea ta de sănătate după consult, tonul liniștit, calm al vocii sale și expresia facială mulțumită deja îți comunică faptul că totul este în regulă și că nu trebuie să te îngrijorezi.

Deci comportamentele asociate cu comunicarea nonverbală însoțesc adesea mesajele verbale pentru a le clarifica sau a le consolida. De exemplu, cineva întreabă unde este biblioteca, iar tu îi răspunzi „E pe acolo!” , comportamentul nonverbal (indicatul cu mâna) clarifică înțelesul mesajului verbal, însă dacă i-ai răspunde doar „ E pe acolo” fără să-i arăți direcția cu mâna atunci acesta nu ar înțelege în ce direcție trebuie să meargă, iar mesajul verbal nu ar fi deeloc util. La aceeași întrebare adresată dacă ridici din umeri fără să spui nimic, persoana respectivă deja a înțeles că tu nu știi în ce direcție se află biblioteca.

2.Definire

Comunicarea nonverbală este extrem de importantă pentru persoanele care nu dispun de abilități lingvistice dar totodată și invers, cum ar fi copiii care pot vocalizadoar fără cuvinte sau persoanele cu anumite probleme neurologice și care nu pot utiliza limbajul,deasemenea și în cazul în care aceștia pot utiliza limbajul însă nu vorbesc aceeași limbă și depind doar de comportamentul nonverbal pentru a se putea înțelege.

Chiar și modul în care se îmbracă oamenii sau mirosul lor pot transmite informații/mesaje despre aceștia. Când privești în jur îți poți da seama care dintre persoane este polițist, doctor, jandarm etc după uniforma pe care o poartă. La o nuntă poți deosebi proaspeții căsătoriți după vestimentație. Mirosul fumului dee țigară la o persoană poate sugera faptul că aceasta este fumătoare.

„Dintre toate canalele comunicării nonverbale probabil că vă este cel mai dificil să vă dați seama ce legătură există între miros și comunicarea umană. Se pare că simțul mirosului numit olfacție, acționează în mod subtil ,dar intens, influențându-vă reacțiile față de alte persoane. De fapt, două elemente esențiale pentru experiența umană și pentru comunicare-memoria și atracția sexuală- sunt profund influențate de miros. Amintirile. Mirosurile ne pot schimba comportamentul comunicațional influențându-ne amintirile și dispoziția. Ați mirosit vreodată o anumită aromă,poate o anumită mâncare sau un parfum și v-ați adus aminte de o anumită persoană un eveniment petrecut din viața voastră sau un anumit loc? Poate că aroma checului cu banane vă aduce în minte bucătăria bunicii sau mirosul de ulei de motor vă evocă un unchi care obișnuia să repare mașini. Aceste conexiuni sunt exemple de asocieri olfactive, tendința mirosurilor de a evoca amintiri specifice. Din ce motiv asocierile olfactive sunt importante pentru comunicare? Amintirile sunt asociate adesea cu emoții specifice, prin urmare, când un miros ne amintește de o anumită persoană ori de un loc sau eveniment, are potențialul de a ne influența dispoziția și comportamentul.”

Deci un miros plăcut de parfum venind de la o persoană de sex opus ne atrage și spune mult mai multe lucruri decât prin cuvinte, iar în același timp evidențiază și gusturile persoanei respective și cât de „cochetă” și îngrijită este aceasta, pe când un miros neplăcut ne oferă dezgustul.

Aerul curat dintr-o zonă ne sugerează faptul că locurile sunt naturale, pline de vegetație și nepoluate.

Bibliografie

Chelcea, Septimiu, Comunicarea nonverbală: gesturile și postura, București, Edit. Comunicare.ro, 2005

Pânișoară,Ion,Ovidiu,Comunicarea eficientă:ediția a IV-a, București,Edit. Polirom 2008

Cameron, Milton. Comunicarea prin gesturi si atitudini . iasi: polirom, 2005.

Chelcea, Septimiu. Comunicarea nonverbala : gesturi si postura. Bucuresti: comunicare.ro, 2005.

Ovidiu, Ion. Comunicarea eficienta . Bucuresti: polirom, 2008.

Preview document

Comunicarea nonverbală - Pagina 1
Comunicarea nonverbală - Pagina 2
Comunicarea nonverbală - Pagina 3
Comunicarea nonverbală - Pagina 4
Comunicarea nonverbală - Pagina 5
Comunicarea nonverbală - Pagina 6
Comunicarea nonverbală - Pagina 7
Comunicarea nonverbală - Pagina 8
Comunicarea nonverbală - Pagina 9
Comunicarea nonverbală - Pagina 10
Comunicarea nonverbală - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea nonverbala.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cartier

Conceptul de comunicare Ce este comunicarea- Comunicarea este o componenta esentiala a vietii, componenta care trebuie inteleasa cat mai corect...

Un experiment social - cum influențează etnia și limbajul non-verbal actul de a da bani cerșetorilor

1.Introducere În ultimii ani, un fenomen ce a luat amploare a reușit să stăpânească întreaga lume. Cerșetoria, mai exact subcultura stradală,...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Sociologia Modei - Vestimentația ca Forma de Exprimare

1. Vestimentaţia – formă de comunicare Omul, ca fiinţă socială este predispus la comunicare, modalităţile prin care aceasta se poate concretiza,...

Ai nevoie de altceva?