Copilul in Situatii de Risc Ridicat

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Copilul in Situatii de Risc Ridicat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

În momentul actual în România exista o serie de grupuri sociale de copii - copiii strazii,copii care traiesc cu parintii în strada,copii care provin din familii numeroase ,copii care provin din familii monoparentale , copii care sunt exclusi din toate sferele vietii sociale ,economice si politice .

Conform datelor statistice,incidenta saraciei la copii este cea mai ridicata în raport cu media –29,9%

pentru copiii sub 15 ani,31,9% la tineri între 15-24 ani, fata de 25% pe ansamblul populatiei în anul 2003.

Copii care apartin etniei rromilor prezinta un procent ridicat : 80% se afla în saracie si 43,3% sunt

în saracie severa .

Dezagregarea familiala cuplata cu saracia ,scaderea controlului social si inexistenta unui sistem comunitar adaptate la nevoile acestor copii , au generat o crestere a riscurilor cu care se confrunta copiii: abuzul grav al copiilor în propriile familii si în institutii , saracia extrema,recursul la forme de cersetorie, delicventa juvenila .

Copiii strazii reprezinta un grup social cu risc ridicat de excludere sociala , acesti copii traind în permanenta pe strada într-o adaptare continua la regulile inumane ale strazii;ei îsi procura banii prin munca la negru,cersit,prostitutie si furturi marunte .

Datele furnizate de Comisia Anti-Saracie 2000 indica faptul ca 45% din populatia urbana si

55% din populatia rurala traiesc sub pragul saraciei . Aceasta situatie a condus la pierderea locuintelor de catre familii care au ajuns sa traiasca cu copiii în strada ,sub cerul liber .

Acesti copii sunt implicati la cersit , la încarcat si descarcat de marfa , la vândut ziare ; astfel de activitati , datorita mediului periculos în care au loc cât si perioadei lungi de desfasurare , afecteaza sanatatea si nivelul de instruire al copiilor .

Pentru multi din acesti copii care au trait ani de zile în strada , sansa de recuperare este extrem de mica si sunt relativ pierduti pentru societate .

Distributia pe grupe de vârsta a copiilor aflati în institutii de plasament (martie 2002)*

`Media anuala a respectivei categorii

Sursa : INS

Între copiii cuprinsi în institutii , o pondere mare o au cei de vârsta avansata ; în anul 2003 erau

13.553 copii cu vârste cuprinse între 14-17 ani si 5.150 copii de peste 18 ani .

România se confrunta cu probleme complexe ale integrarii sociale a tinerilor care ies din institutii.

Caracterizati printr-un deficit ridicat de reînscriere sociala , lipsiti de sprijinul familial, acestia nu-si pot solutiona problemele grave si se confrunta simultan cu : lipsa de locuinta,lipsa unui loc de munca si lipsa suportului social . De cele mai multe ori au dificultati de integrare sociala datorita faptului ca nu sunt pregatiti profesional si nu au nici educatia necesara începerii vietii de adult .

O proportie însemnata dintre persoanele de etnie rroma se confrunta cu o situatie de risc ridicat de saracie ,de excludere si de marginalizare , ca rezultat al unui decalaj de dezvoltare cronicizat , întari si de mentinerea unor atitudini discriminatorii .

Lipsa actelor de identitate la un numar însemnat de cetateni rromi constituie o forma grava de excludere sociala , acesti oameni fiind exclusi chiar de la statutul de cetateni care le-ar oferi anumite drepturi .

Aceste lucruri sunt exprimate în procente în tabelul de mai jos .

Factor cauzator / predispozitional Proportia celor exclusi

Nu au nici un act de identitate 3,1% din totalul populatiei de rromi

Nu au buletin desi au peste 14 ani

(si au certificat de nastere) 5,7% dintre cei de peste 14 ani

Nu au mers la scoala deloc 24,4% dintre cei de peste 10 ani

Nu sunt casatoriti legal 39,4% dintre casatoriti legal

Nu au Nu au lucrat nici macar ocazional 52% din cei de peste 14 ani

o slujba Nu au lucrat cu carte de munca 84% din cei de peste 14 ani

Conform raportului privind munca copiilor în România realizat în 2004 de catre Institutul National de Statistica , numarul copiilor implicati în forme grele de munca în mediul urban si rural , este de 70.000;în mediul urban majoritatea acestor copii cersesc pentru a contribui la supravietuirea familiilor ; se estimeaza ca aproape 5.000 se afla în capitala .

Copiii muncesc pe strada mai mult de 8 ore/zi ; 41% dintre ei cersesc , 61% au abandonat scoala , cea mai mare parte a lor sunt în jurul vârstei de 11 ani , 34% sunt analfabeti , iar 40% au cunostinte reduse de scris si citit , 14% fura , 32% nu au acte de identitate ( ANPDC 2000 ) .

Fisiere in arhiva (1):

  • Copilul in Situatii de Risc Ridicat.doc

Alte informatii

Facultatea de teologie ortodoxa