Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9194
Mărime: 51.08KB (arhivat)
Publicat de: Ion Maxim
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cojocaru

Extras din referat

Rezumat

Scopul proiectului propus este diminuarea fenomenului de delincvenţă juvenilă,în judeţul Iaşi.Proiectul va avea o durabilitate de şase luni şi are următoarele obiective :

-crearea unui sistem de consiliere şi reeducare a minorilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani,din cadrul « Şcolii de Reeducare »din municipiul Târgul-Frumos ;

-dezvoltarea unei reţele de voluntari,formată din 50 de tineri care doresc să se implice în reintegrarea socio-culturală a tinerilor delincvenţi din judeţul Iaşi care şi-au săvârşit pedeapsa în ultimii doi ani ;

-cunoaşterea de către toţi elevii din judeţul Iaşi a mijloacelor folosite de delincvenţii adulţi pentru atragerea minorilor în acţiuni organizate de furt,tâlhărie etc. ;această campanie de informare se va desfăşura în primele 3 luni de derulare a proiectului ;

-reintegrarea în câmpul muncii a 30 de tineri din jud.Iaşi care au comis acte infracţionale şi şi-au săvârşit pedeapsa în ultimele 12 luni.

Pentru atingerea,măcar parţială a obiectivelor,se vor desfăşura numerose activităţi,dintre care amintim :

-şedinţe de consiliere ;

-activităţi socio-culturale :vizionare de filme,piese de teatru,plimbări,jocuri sportive etc.beneficiarii vor fi însoţiţi de un asistent social şi de voluntari,aceştia ajutîndu-I să comunice,săsocializeze cu ceilalţi şi să se comporte in mod civilizat ;

-campanii de informare prin distribuire de pliante şi alte materiale informative ;

-activităţi în vederea paşilor ce trebuie urmaţi pentru angajare dar şi intermedierea angajării propriu-zise,de către personalul care se ocupă de aceste activităţi.

În cazul în care rezultatele acestui proiect vor fi cele aşteptate,se propune extinderea proiectului şi în alte zone ale ţării,unde fenomenul de delincvenţă în rândul tinerilor este la fel de extins.

OBIECTIVE

Nr.crt. Obiectiv

1. Crearea unui sistem de consiliere şi reeducare a minorilor între 14-18 ani din cadrul « Şcolii de Reeducare »din municipiul Târgul-Frumos,în decursul celor 6 luni de derulare a proiectului.

2. Dezvoltarea unei reţele de voluntari la nivelul judeţului Iaşi,formata din 50 de tineri(elevi sau studenţi)care doresc să se implice în reintegrarea socio-culturală a tinerilor delincvenţi din jud.Iaşi care şi-au săvârşit pedeapsa în ultimii 2 ani,pe parcursul celor 6 luni ale proiectului.

3. Cunoaşterea de către toţi elevii din şcolile generale şi liceele din judeţul Iaşi,a mijloacelor folosite de delincvenţii adulţi pentru atragerea minorilor în actiuni organizate de furt.tâlhărie etc.,în primele 3 luni de derulare a proiectului.

4. Reintegrarea în câmpul muncii a 30 de tineri din jud.Iaşi care au comis acte infracţionale şi şi-au săvârşit pedeapsa în ultimele 12 luni,la sfârşitul celor 6 luni de derulare a proiectului.

JUSTIFICARE :

Asistăm pe plan internaţional la o tendinţă ascendentă a infracţionalităţii în rândul minorilor,însoţită de agravarea pericolului social şi creşterea violenţelor faptelor săvârşite de către aceştia.

Fenomenul delincvenţei juvenile nu este nou,el are doar trăsături specifice epocii contemporane,conţine particularităţi proprii diferitelor modele culturale,ale mediului economic,social,politicetc.Este caracteristic societaţilor tulburate de mari schimbări sociale,aflate în tranziţie,care se confruntă cu o amplificare a acestui fenomen,ca urmare a cresterii de devianţă sociala.

În România,modificarea substanţială a condiţiilor sociale în perioada postdecembristă a determinat schimbări radicale în viaţa multor familii şi implicit,în dezvoltarea minorilor.Unii provin din familii cu multi copii şi cu posibilităţi de viata scăzute iar numărul copiilor exploataţi sub o formă sau alta,este în creştere.

Există şi părinţi care le oferă copiilor prea mult din punct de vedere material însă,din punct de vedere educational,aceşti copii sunt lipsiţi de supraveghere corespunzătoare.

E destul de dureros să ne confruntăm la tot pasul cu situaţii în care copiii suferă,iar părinţii nu sunt capabili să le ofere îngrijire şi siguranţă.De aceea,copiii îşi folosescpropriile resurse pentru a supravieţui şi a face faţă haosului zilnic,lipsei de siguranţă,indiferenţei,respingerii şi exploatării lor de către adulţi.

Într-un amplu studiu(I.Pitulescu-“Delincvenţa juvenilă”),autorul arată că începând cu 1990,delincvenţa juvenilă se înscrie pe o linie ascendentă,fiind înregistrate cele mai înalte cote din ultimii 40 de ani.Din totalul lor,43% sunt elevi,iar în ultimii ani,numărul lor s-a dublat.Principalele imfracţiuni,în ordinea frecvenţei sunt:furt,tâlhărie,tentativă de omor,omor şi lovituri cauzatoare de moarte.

După ce am prezentat foarte pe scurt amploarea şi gravitatea acestui fenomen,amintesc că scopul proiectului propus vizeaza tocmai combaterea acestui fenomen.Proiectul este unul destul de amplu,avand mai multe grupuri-ţintă pentru că se propune atat informarea cu privire la amploarea fenomenului,până la integrarea socio-profesională a câtorva tineri care şi-au săvârşit pedeapsa şi vrem să le dăm o şansă pentru că şi EI sunt copiii noştri!

Preview document

Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 1
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 2
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 3
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 4
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 5
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 6
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 7
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 8
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 9
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 10
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 11
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 12
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 13
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 14
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 15
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 16
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 17
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 18
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 19
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 20
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 21
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 22
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 23
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 24
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 25
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 26
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 27
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 28
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 29
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 30
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 31
Diminuarea Fenomenului de Delincvență Juvenilă în Județul Iași - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Diminuarea Fenomenului de Delincventa Juvenila in Judetul Iasi.doc

Alții au mai descărcat și

Delicvența juvenilă

Delincventa juvenila reprezinta o forma speciala de devianta sociala,ridicand o serie de probleme metodologice,teoretice si preventive pentru...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?