Familia in Societatea Romaneasca

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Familia in Societatea Romaneasca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

Definirea notiunii de FAMILIE comporta cel putin doua directii de abordare: sociologica si juridica. Din punct de vedere sociologic, familia ca forma specifica de comunitate umana, desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie, filiatie sau rudenie, ce se caracterizeaza prin comunitate de viata, de sentimente, interese si aspiratii. În sens juridic, familia desemneaza grupul de persoane între care exista drepturi si obligatii, care-si are originea în acte juridice precum casatoria, rudenia, înfierea sau în raporturi asimilate relatiilor de familie. Din aceasta perspectiva, familia ne apare ca o realitate juridica bine definita si reglementata de imperative ale legii.

Cele doua sensuri ale notiunii de familie, de regula, se suprapun dar exista în realitate si situatii în care nu apare aceasta corespondenta. De exemplu, în cazul desfacerii casatoriei prin divort, relatiile de fapt, în sens sociologic, înceteaza, între soti nemaiexistând comunitate de viata si interese. Cu toate acestea, unele drepturi si obligatii ramân valabile, relatiile de familie în sens juridic continuând sa existe. Ele se manifesta în administrarea bunurilor comune, mentinerea numelui în unele cazuri, întretinerea copiilor, cresterea si educarea lor. Este necesar a se face distinctie între raporturile sociologice de familie si raporturile juridice, cu atât mai mult cu cât viata demonstreaza ca oamenii se asociaza si în uniuni consensuate (concubinaje) ale caror consecinte sunt eludate juridic de cele mai multe ori.

Familia a cunoscut o permanenta evolutie în timp, asupra sa punându-si amprenta transformarile din viata economica si sociala, moravurile, traditiile si obiceiurile. Putem spune ca între familie, pe de o parte, si viata sociala în ansamblul ei, pe de alta parte, are loc un permanent proces de influentare, de conditionare, de ajustare. La nivelul vietii de familie, în relatiile dintre parteneri, schimbarile nu au aceeasi esenta si profunzime ca cele din viata sociala, si mai ales, se instaureaza în timp.

Factorii care influenteaza elementele definitorii ale familiei sunt: economici, sociali, morali, juridici, ei având o înrâurire deosebita asupra constituirii familiei, încheierii casatoriei, relatiilor dintre soti, relatiilor dintre parinti si copii în ansamblul vietii de familie.

Familia nu poate subzista izolat de restul societatii, ea este o componenta a societatii, un organism viu care traieste si respira o data cu ea. Ca urmare, crizele din societate se reflecta în viata de familie, în relatiile dintre membrii acesteia, influentând comportamentul partenerilor si desfasurarea raporturilor dintre parinti si copii, dintre soti precum si a raporturilor acestora cu ceilalti membri ai societatii. Faptul ca societatea de astazi se confrunta cu grave probleme economice si sociale determina acutizarea crizelor familiale, cresterea violentei între membrii familiei, a numarului de abandonuri si, din pacate, amplificarea îngrijoratoare a infractionalitatii, acest fenomen acaparând tot mai mult minorii si tinerii, care de multe ori pasesc în viata lovindu-se de rigoarea legii, ratând astfel sansa de a evolua în societate, încadrându-se în ceea ce statisticile numesc "esecuri ale procesului de socializare primara". Cauzele sunt multiple si sunt adesea invocate chiar de catre noi, avocatii, în circumstantierea si apararea celor ce se fac vinovati de savârsirea faptelor antisociale si pedepsite de legea penala: saracia, consumul de alcool, dezechilibre psihice provocate de starile de stres, nesiguranta sau anxietate, consumul de droguri, provenirea din familii dezorganizate.

Fara a avea pretentia ca facem statistici sau analize sociologice, din experienta noastra profesionala putem afirma faptul ca, în general, la baza formarii comportamentului delincvent al indivizilor stau: educatia precara, abaterile grave de la etica si morala, care au fost permise înca din mediul familial, un sistem distorsionat de valori.

Normalitatea vietii de familie nu este numai o expresie preluata din cartile de sociologie care desemneaza manifestarea functiilor familiei în vederea asigurarii armoniei conjugale, a integrarii indivizilor în viata sociala, a stabilirii si coeziunii membrilor sai, ci trebuie sa reprezinte un scop în sine, un obiectiv al celor decisi sa-si întemeieze o familie care îsi asuma raspunderea de a avea descendenti si de a-i forma pentru viata, de a-i integra în societate. Problematica pe care o comporta familiile confruntate cu disfunctionalitati si deficiente, este deosebit de complexa, antrenând o serie de consecinte negative pentru individ, în particular si pentru colectivitate în general. Cele mai multe dintre aceste probleme pot fi considerate esecuri ale procesului de socializare, altele, tulburari de comportament care se manifesta la minorii infractori care provin din familiile cu parinti alcoolici, agresivi, dezechilibrati, violenti. Aceste tulburari se concretizeaza în fuga de acasa, vagabondaj, abandon scolar, semnele de început ale unei conduite predelincvente si apoi agravarea lor prin savârsirea infractiunilor de furt, tâlharie, vatamare corporala savârsita cu deosebita violenta etc. Conduitele care încalca normele morale ale societatii se încadreaza în ceea ce se numeste "predelincventa juvenila" si, în anumite conditii, pot fi indiciile unei viitoare cariere infractionale.

Situatia socio-economica precara a familiei datorata insuficientei veniturilor, relatiile familiale tensionate, consumul excesiv de alcool, pot conduce pe un fond vulnerabil si în cazul unor indivizi labili, la conflicte acute, abandon, violenta. Crescând într-un astfel de mediu, procesul normal al dezvoltarii personalitatii minorilor este perturbat, creându-se grave carente în conduita acestora, fapt ce duce, nu de putine ori, la formarea unui infractor primar, cu "sanse" reale de a deveni un infractor recidivist.

În concluzie, complexitatea relatiilor de familie este strâns legata de nivelul de dezvoltare al societatii, de modul de organizare sociala, de factorii politici, economici, culturali si sociali. Familia, ca produs al societatii, s-a dezvoltat paralel cu aceasta si s-a modificat continuu în functie de transformarile economice, sociale si morale. Problematica deosebit de complexa cu care se confrunta familia în toate ipostazele existentei ei, începând de la constituire si parcurgând etapele în care sunt antrenate deopotriva relatiile dintre parteneri si relatiile dintre generatii, se reflecta în societate, existând o permanenta interdependenta între transformarile si manifestarile petrecute la nivelul societatii si cele din cadrul microclimatului familial.

Fisiere in arhiva (1):

  • Familia in Societatea Romaneasca.doc