Metode de cercetare sociologică

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1082
Mărime: 25.26KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

Cercetarea sociologica se bazeaza pe cat mai multe intrebari posibile despre umanitate. Descoperirile sociologilor nu se pot termina deoarece sunt intrebari complexe si gradul de implicare a mai multor parti este deja luat in calcul.

Intrebarile pe care reusesc sa si le puna sociologii in urma a mai multor studii stiintifice sunt in mare parte intrebari bazate pe experiment.

Pentru a avea eficienta cat mai mare in cautarile noastre trebuie sa analizam metodele de cercetare ce pot fi aplicate intr-un anumit studiu, devenind astfel cea mai buna modalitate de analizare a rezultatelor obtinute.

Investigatia bazata pe experiment (empirica) se ocupa de felul in care se petrec lucrurile , desi sociologia nu este bazata pe adunarea unor fapte indiferent de importanta acestora.Cei mai multi sociologi se concentreaza pe cercetarea empirica, chiar daca actiunile lor sunt greu de inteles.

Toate cercetarile pornesc de la o dilema.Orice cercetare incepe de obicei trecand prin mai multe etape care de fapt incep din momentul investigatiei si se termina doar daca descoperirile au o relevanta anume.In urma strangerii de informatii urmeaza un nou stadiu de cercetare mai avansat.

Chiar daca problema a fost identificata, urmatoarea etapa a procesului de cercetare se bazeaza pe analizarea dovezilor deja existente. Este posibil ca alte cercetari sa se fii ocupat de lucruri asemenea deja si sa fii rezolvat o mare parte din dilema.

In a treia etapa deja se stie foarte bine problema si daca exista documentatii sau notiuni clare prin care poate fi abordata problema.Iar daca se ajunge eventual la o concluzie o sa se poata da dovezi sustinatoare.

In urmatoarea etapa sociologul trebuie sa urmeze studiul materialelor deja adunate si sa abordeze printr-o multime de metode alegearea uneia dintre obiectivele studiului.

Deja putem vorbi despre cercetarea efectiva, unde desi nu ne putem astepta poate aparea oricand o alta problema, spre exemplu daca cumva studiul tau poate afecta o companie, un stat, etc deja trebuie regandit planul sau schimbat subiectul.

Dupa ce am reusit sa adunam suficiente rezultate nu s-a terminat momentul in care intelegem implicatiile informatiilor adunate putem continua de fapt.

In cele din urma toata informatia adunata trebuie publicata sub forma unui articol sau revista prin care sa atragem cititorul indiferent de tema abordata, spre exemplu prin adaugarea a unei intrebari care sa starneasca atentia.

Preview document

Metode de cercetare sociologică - Pagina 1
Metode de cercetare sociologică - Pagina 2
Metode de cercetare sociologică - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Metode de cercetare sociologica.docx

Alții au mai descărcat și

Creștinismul în Esența Sa și Sub Aspectul Actualității Sale

Crestinismul ca religie oficiala „Initial o miscare reformatoare, asociata cu o figura charismatica de catre evreii din zona rurala, a devenit...

Două Perspective Sociologice privind Rolul Religiei în Lumea Contemporană

Între diagnosticul pesimist a lui Nietzsche: „ Dumzeneu a murit” şi prognosticul optimist al lui Malraux: „Secolul următor sau va fi religios sau...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Ai nevoie de altceva?