Prevenirea separării copilului de familie

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5145
Mărime: 23.41KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Vasiliu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: balahur

Extras din referat

IDENTIFICAREA SI PREZENTAREA CAZULUI

In luna mai 2010, la compartimentul de asistenta sociala s-a prezentat o tanara de 19 ani, care ne-a spus ca nu stie ce sa faca cu sora ei mai mica,in varsta de 13 ani, eleva in clasa aVIa, deoarece ea doreste sa plece la munca in strainatate si surioara ei ar ramane singura si fara nici un sprijin,mama fiind decedata iar tatal in ultimul timp nu mai are grija de copii.

CULEGEREA DATELOR SI EVALUAREA INITIALA

Toate informatiile care au stat la baza evaluarii cazului au fost culese prin urmatoarele metode si tehnici:

- Interviu;

- Observatie;

- Analiza retelei sociale;

- Ancheta sociala

- Analiza istoricului social.

In urma sesizarii facuta de tanara, m-am deplasat la locuinta acesteia, pentru a evalua situatia socio-materiala a familiei ,a problemelor cu care se confrunta familia si pentru a culege cat mai multe informatii despre problemele acesteia.

Din intrevederea cu familia am observat complexitatea si multitudinea de probleme si neajunsuri cu care se confrunta familia.

DATE DESPRE FAMILIE :

- Mama:

- decedata in anul 2005, la varsta de 42 de ani.

- Tata :

- este in varsta de 51 de ani;

- cu domiciliul pe raza com. Strunga;

- absolvent a 8 clase;

- in prezent nu este angajat;

- religie romano- catolica;

- are o pasiune pentru reparatii radio - tv;

- are o relatie de concubinaj de aproape un an de zile:

- are patru copii:

- a lucrat miner timp de 7 ani.

COPII :

1. O fiica de 20 de ani, absolventa a 10 clase,casatorita intr-o comuna vecina, insarcinata in luna a saptea, locuieste impreuna cu socrii, au o situatie materiala modesta.

2. O fiica de 19 ani, absolventa a 10 clase,necasatorita,locuieste impreuna cu tatal si fratii,nu este angajata,presteaza diferite munci ocazionale,are grija de fratii mai mici si care ne-a sesizat cazul.

3. Un fiu de 16 ani,elev in clasa a VIII a la scoala din localitate,care in ultima perioada frecventeaza scoala din ce in ce mai rar, preferand sa pasca oile unui vecin pentru a-si asigura imbracamintea si cele necesare lui,din cauza faptului ca a vazut ca tata nu se mai implica suficient in a asigura familiei un trai decent, nu are pana la aceasta data carte de identitate.

4. O fiica de 13 ani,eleva in clasa a VI a la scoala din localitate,cu rezultate mai slabe la invatatura in acest an scolar.

LOCUINTA

Familia locuieste in casa proprietatea unei rude, stabilita intr-o comuna vecina,(sora sotiei),casa construita din chirpici,compusa din trei camere si un hol,mobilata modest,utilata cu strictul necesar, electrificata,cu camere podite,bine ingrijita,varuita,camere curate,ordonate,de intretinerea locuintei ocupandu-se fiica de 19 ani,

aprovizionarea cu apa se face de la fantana din coltul casei,incalzirea pe timp de iarna se face cu lemne la soba.

RELATIILE DIN CADRUL FAMILIEI

Relatiile dintre copii si tata sunt tensionate de aproximativ sase luni de zile,motivul fiind acela ca tata nu mai contribuie la cresterea si ingrijirea copiilor minori,neglijandu-si familia si indreptandu-si toata atentia si sprijinul catre concubina si copilul acesteia o fetita de 11 ani,unde petrece o buna parte din timp,timp in care fiica de 19 ani,preia toate responsabilitatile casei.

Copiii au o relatie de sprijin si ajutor intre ei, intelegandu-se foarte bine,au o relatie buna cu bunica materna, in varsta de 71 ani, pensionara,care locuieste in imediata apropiere, a treia casa, impreuna cu fiica sa de 30 de ani,divortata,care nu lucreaza si are un baietel de 5 ani.

Bunica materna a sprijinit familia atat moral cat si material, pana cand fiica ei cea mica a divortat si s-a mutat la ea,in urma cu un an.

De atunci,nu mai are timp si nici posibilitati financiare sa-si ajute nepotii,considera ca a ajutat cat a putut dupa decesul fiicei sale, iar acum copiii sunt mari si tata (ginerele) se poate descurca singur, daca si-ar vedea de familia lui si nu de familia concubinei.

RELATIILE FAMILIEI CU COMUNITATEA

Din discutiile purtate cu vecinii, familia este cunoscuta ca fiind o familie care nu creeaza probleme comunitatii,o familie credincioasa,respectuoasa si respectata in comunitate,o familie cu o situatie materiala modesta, muncitoare,care nu are relatii apropiate,de prietenie cu alte familii din comunitate,fiind mai retrasa,copiii sunt bine educati,respectuosi,nu prea comunicativi, muncitori,copiii mai mari ori de cate ori sunt solicitati ajuta la muncile in gospodarie sau la muncile campului pe vecini, in schimb primind produse alimentare,bani.

SITUATIA ECONOMICA A FAMILIEI

Veniturile familiei sunt constituite din alocatiile de stat a celor doi copii minori in cuantum de 84 lei, alocatia de sustinere pentru familia monoparentala in cuantum de 80 lei, bursa de orfan a fiicei de 13 ani in cuantum de 45 lei si din veniturile ocazionale realizate de copiii mai mari, venituri declarate de ei in suma de 200 lei.

Familia munceste suprafata de 0,25 ha teren agricol ce apartine surorii mamei, in acest an cultivandu-l cu porumb pentru a avea ce le da de mancare celor 10 pasari pe care le au in gospodarie.

IDENTIFICAREA PROBLEMELOR

In acest caz am identificat urmatoarele probleme:

- neglijarea copiilor de catre tata;

- un risc major al copiilor de a abandona scoala,din cauza neimplicarii tatalui in educatia copiilor si a situatiei financiare ale familiei;

- un risc major de abandonare a familiei de catre tata din cauza faptului ca acesta petrece o parte a timpului la concubina.

STABILIREA OBIECTIVELOR

- Responsabilizarea tatalui cu privire la obligatiile parintesti pe care le are;

- Mentinerea copiilor in sistemul de invatamant;

- Mentinerea unitatii familiale,imbunatatirea relatiilor dintre tata si copii;

- Eliberarea cartii de identitate pentru fiul de 16 ani.

DISCUTAREA ALTERNATIVELOR DE INDEPLINIRE A OBIECTIVELOR

Impreuna cu familia am discutat diferite alternative de solutionare a problemelor cu care se confrunta, tinand cont de punctele forte ale familiei.Astfel am analizat urmatoarele optiuni :

- Familia poate ramane unita,daca tata impreuna cu copii si cu sprijinul unui psiholog,vor discuta pe larg despre relatia sa de concubinaj, pentru a - i determina pe copii sa inteleaga ca aceasta relatie de concubinaj nu va afecta in nici un fel relatia de familie,atata timp cat copiii o vor accepta;

- Copiii minori pot fi ocrotiti in plasament familial la bunica materna sau la sora mai mare casatorita;

- Copii minori pot fi ocrotiti printr-o masura de plasament in asistenta maternala .

SELECTAREA ALTERNATIVELOR DE APLICAT SI PLANIFICAREA INTERVENTIEI

Tata a devenit extrem de ingrijorat in urma discutiilor purtate cu noi,cand a realizat ca fiica lui de 19 ani,a sesizat asistentul social cu privire la problemele cu care se confrunta familia sa, ca el nu a constientizat faptul ca fiica sa intampina aceste greutati in timpul cat el lipseste din familie,fiind la concubina,ca problemele sesizate de fiica sunt reale si ca putea sa-si piarda familia.

Impreuna cu tatal si cu copiii, in cadrul sedintelor de consiliere,ajutand pe fiecare dintre ei sa-si identifice punctele forte si sa le expoateze, familia a ajuns la concluzia ca familia poate ramane unita, ca fiul si fiica sa pot urma cursurile scolare, ca se va implica cu ajutorul nostru ca fiul sau sa aiba carte de identitate, astfel incat familia sa depaseasca situatia de criza in care se afla la data sesizarii cazului.

Asfel, au fost luate in considerare urmatoarele puncte forte ale familiei:

- au o locuinta pentru care nu platesc chirie,sora sotiei in urma discutiilor purtate cu noi, fiind de acord,daca situatia din familie se va imbunatati,sa le faca acte de vanzare - cumparare.

- copiii mai mari au o relatie de sprijin si ajutor intre ei;

- exista o relatie buna intre bunica materna si copii;

- tatal nu este dependent de alcool sau alte vicii;

- exista deschidere din partea familiei pentru a primi sprijin si ajutor din partea specialistilor,tata fiind dispus inca de la prima intrevedere sa participe la sedinte de consiliere;

- tatal isi iubeste copii,avand grija singur de ei dupa moartea sotiei;

- tatal este un om muncitor;

- pasiunea tatalui pentru reparatii radio - tv

Impreuna cu beneficiarul ( familia),am analizat alternativele si de comun acord cu acesta, vom aplica urmatoarea interventie:

Preview document

Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 1
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 2
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 3
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 4
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 5
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 6
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 7
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 8
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 9
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 10
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 11
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 12
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 13
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 14
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 15
Prevenirea separării copilului de familie - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Prevenirea separarii copilului de familie.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz în asistență socială

Studiul de caz a fost realizat la cererea Spitalului de Urgenţă al Judeţului Iaşi, în vederea monitorizării clientului la ieşirea din spital....

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Interviul Calitativ

INTERVIUL – poate fi definit ca o tehnică de cercetare prin întrebări şi răspunsuri, a informaţiilor verbale de la indivizi şi grupuri umane în...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Educării Copilului în Vederea Cunoașterii Drepturilor Sale

Capitolul I. Consideraţii generale privind copilul şi evoluţia drepturilor sale Secţiunea I : Evoluţia drepturilor copilului în plan...

Protecția copilului în legislația română și internațională

Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naștere prima mișcare preocupată de aspecte...

Drepturile Copilului în Legislația Română

INTRODUCERE Am ales ca tema de licenţă "Drepturile copilului în legislaţia română" deoarece am considerat ca este importantă având în vedere ca...

Adopția - forma a ocrotirii alternative a copilului

INTRODUCERE Prin lucrarea de faţă, am încercat să dezbat unele aspecte privind subiectul adopţiei care reprezintă unul dintre cele mai actuale şi...

Cunoașterea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului ca Document Juridic

Introducere Perioada cuprinsa între 1997 şi 2004 a reprezentat timpul reformei radicale în domeniul protecţiei drepturilor copilului în România....

Centrul de Zi pentru Copiii Proveniți din Familii Aflate în Dificultate

Capitolul I. Politici sociale de prevenire a instituţionalizării 1.1. Serviciile sociale. Scurt istoric Serviciile de asistenţă socială fac...

Analiza evaluării personalului în cadrul serviciului protecție de tip rezidențial, integrat în aparatul propriu al DGASPC Iași

1. DATE DE IDENTIFICARE A INSTITUŢIEI: Activitatea de protecţie socială a copilului şi familiei în judeţul Iaşi s-a cristalizat la nivel...

Supervizarea în asistența socială

In this paper, is treated the subject case supervision, containing: definition of the term supervision, the role of supervision, the difference...

Ai nevoie de altceva?