Principii și standarde privind protecția victimelor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 937
Mărime: 23.21KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Cuprins

1. Descrieți pilonii centrali ai asistenței acordate victimelor (4 elemente).

2. Descrieți categoriile principale ale victimelor în funcție de gradul de implicare și de responsabilitate ale acestora în comiterea infracțiunii.

Extras din document

1. În declarația de principii fundamentale de justiție referitoare la victimimele criminalității și victimele abuzului de putere , adoptată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 40/30 din 29 decembrie 1985, se identifică patru puncte esențiale în capitolul care tratează în mod expres asistența acordată victimelor.

A. Victimele trebuie să primească sprijin material, asistență medicală, psihologică și socială necesară, prin mijloacele guvernamentale, voluntare sau comunitare.

Fondurile necesare pentru acordarea compensației financiare pentru victimele infracțiunilor se asigură de la bugetul de stat , prin bugetul Ministerul Justiției.

Asistența medicală este gratuită și garantată victimelor

Victimele au dreptul la asistență socială și psihologică în mod gratuit și poate fi asigurată atât din partea personalului specializat al Centrelor de asistență și protecție a victimilor, cât și de către organizațiile neguvernamentale, independent sau în colaborare cu autoritățile publice (cf. Legii 678/2001)

Asistența juridică se acordă la cerere ( dacă victima a împlinit vârsta de 18 ani), cu condiția probării calității de victimă, dacă venitul lunar al victimei pe membru de familie este cel mult sau egal cu salariul de bază minim brut pe țară.

Conform legii 678/2001 asistența juridică este obligatorie în cazul victimelor traficului de persoane, fără nici o apreciere din partea organelor judiciare.

B. Victimele trebuie să fie informate cu privire la serviciile sociale, și de sănătate ce le au la dispozitie și despre alte forme de asistență la care au acces imediat.

Asistența medicală este garantată victimelor în cadrul Centrelor de asistență și protecție a victimelor conform legii 678/2001.

Victimele au dreptul la informații incă de la primul contact cu autoritățile competente ( cum ar fi autoritățile publice locale care prestează servicii sociale, poliție, instanțe judiciare).

Cu privire la drepturile procesuale ale persoanei vătămate, părtii vătămate și părții civile, precum și a serviciilor de care pot beneficia se face de către judecătorul, procurorul, ofițerul sau agentul de poliție la care se prezintă victima.

C. Poliția, Justiția, serviciile de sănătate și alte instituții interesate trebuie să fie pregătite pentru a-și oferi sprijinul sau asistența promptă și eficientă victimelor.

Victimele dar în special victimele traficului de ființe umane pot beneficia, la cerere, de protecție din partea Ministerului Internelor și reformei Administrative dacă sunt părți în procesul penal intentat împotriva traficanților.

Centrele de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane pot oferi si ele servicii de protecție a victimelor.

D. În acordarea de servicii și asistență victimelor, atenția trebuie îndreptată spre cei care au nevoi speciale din cauza vătămărilor sau a unor factori de tipul celor mentionați anterior.

În categoria victimelor cu nevoie speciale pe langa persoanele care au anumite dizabilități fac parte femeile abuzate sau copiii victimă a diferitelor atrocități. Aceștia beneficiază de aceleași drepturi, în plus o protecție sporită față de infractor.

Preview document

Principii și standarde privind protecția victimelor - Pagina 1
Principii și standarde privind protecția victimelor - Pagina 2
Principii și standarde privind protecția victimelor - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Principii si standarde privind protectia victimelor.docx

Alții au mai descărcat și

Consiliere in Asistenta Sociala - Studiu de Caz

1. EVALUAREA INIŢIALĂ A CAZULUI DATE DE IDENTIFICARE A COPILULUI NUME: G. PRENUME: L. M. DATA NAŞTERII: 29.07.1996 LOCUL NAŞTERII: Satul C....

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Ai nevoie de altceva?