Referat - Sanatate Publica

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Referat - Sanatate Publica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf.Univ. Dr. Carmen Domnariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Sociologie, Medicina, Stiinta Administratiei

Cuprins

Tema 1
Tema 2
Tema 3:
1. Introducere
2. Durata programului
3. Scopul
4. Obiective
4.1 Obiectivele generale
4.2 Obiectivele intermediare
4.3 Obiectivele specifice
4.4 Obiectivele operationale
5. Rezultate asteptate
6. Implementarea programului
6.1 Organizarea implementării în Spitalul Judetean din Galati, sectia Gastroenterologie
6.2 Structura organizatională a sectiei de neurochirugie
6.3 Responsabilităti
6.4 Planul activ pentru implementare.
7. Estimarea bugetului
8. Măsurare si evaluare
9. Sprijinirea din partea altor organizatii, legătura cu alte programe, generearea de beneficiari secundare sau paralele, cererea pentru produsul sau seviciul oferit
10. Constrângeri
11. Concluzii

Extras din document

Tema 1

Despre sănătate

Nu există o definitie unică, ci o pluralitate de definitii, pluralitate care tine de cunostintele acumulate, de dinamica si specificul valorilor culturale si pentru ca sănătatea are un caracter procesual, evolutiv. De aici rezultă si tentativa de a defini sănătatea multicriterial si de a fi măsurată în functie de niste criterii de referintă.

În lista foarte largă a definitiilor sănătatii se folosesc mai multe criterii pentru definirea sănătatii, fiecare scoala adoptând unul, două sau toate cele trei criterii utilizate cel mai frecvent.

Criteriile utilizate pentru definirea sănătatii:

-bunăstarea functională

-capacitatea organismului de a se adapta la conditiile variate de viată si muncă

-conditia umană care îl face pe individ creativ (criteriul utilizat frecvent de francezi)

Definitia sănătatii individuale din constitutia O.M.S.: "stare de bine completă din punct de vedere fizic, mintal si social si nu numai absenta bolii sau infirmitătii" este cea mai frecvent utilizată.

Caracteristicile acestei definitii sunt:

-este acceptată de toata lumea ca o "aspiratie";

-realizarea ei presupune responsabilitatea societătii;

-subliniază caracterul pozitiv si multiaxial al sănătatii.

Sănătatea grupurilor umane ar putea fi definita ca fiind o sinteza a sănătatilor individuale apreciată intr-o viziune sintetica, globala (ecosistemică).

Obiectul Sănătătii Publice îl reprezintă starea de sănătate a grupurilor umane.Scopul ei este să reducă disconfortul, boala, incapacitatea si decesul la nivelul populatiei.

Identificarea si ierarhizarea problemelor de sănătate este deosebit de importantă pentru a se putea lua măsuri corecte si pentru a se interveni si finanta astfel programe în sectorul sanitar. Distributia si cercetarea bolilor este studiată pentru a se putea canaliza eforturile medicilor si sursele de finantare într-un mod eficient astfel încât să-si gasească efecte pozitive în rândul populatiei unei regiuni sau la nivel national.

În Municipiul Galati principalele probleme de sănătate, identificate în urma studiilor populaţionale, sunt:

- Accidentul vascular – cerebral (AVC);

- Tumori cerebrale;

- Hipertensiunea arterială;

- Diabetul zaharat;

- Infectii urinare.

Acestea au fost determinate pe baza criteriilor de:

- Mortalitate

- Incidenţă mare în populaţie.

- Prevalenţă mare în populaţie

*Accidentul vascular cerebral este prima cauză de deces în România

*Românii mănâncă de 10 ori mai multă sare decât e necesar, iar de aici li se trage moartea înainte de vreme

Peste 5 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, iar 42% dintre aceştia nu ştiu că sunt bolnavi. În plus, 61% dintre cei care se ştiu cu tensiune arterială nu urmează nici un tratament. Nici nu e de mirare că, în aceste condiţii, suntem printre cei care mor cel mai des din cauza inimii. Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se situează pe locul trei în lume în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare şi pe locul doi, după Rusia, la mortalitatea prin accident vascular cerebral - una dintre complicaţiile majore ale hipertensiunii arteriale.

Un miliard de bolnavi de hipertensiune

Tensiunea arterială este presiunea cu care curge sângele prin artere. Hipertensiunea, adică o valoare ridicată a tensiunii, este o boală „tăcută”, care afectează un miliard de oameni în toată lumea şi se estimează că această cifră va creşte la 1,5 miliarde până în anul 2025. Statisticile arată că, până la vârsta de 50 de ani, unul din cinci oameni are hipertensiune arterială, iar după vârsta de 65 de ani, două din trei persoane suferă de hipertensiune. „Factorii de risc pentru declanşarea acestei boli sunt de două tipuri: cei care nu pot fi controlaţi, cum sunt vârsta de peste 40 de ani şi istoricul familial şi cei care pot fi preveniţi, precum fumatul, consumul mărit de sare, sedentarismul, obezitatea, alcoolul şi stresul”, a declarat preşedintele Grupului de lucru Hipertensiunea Arterială din Cadrul Societăţii Române de Cardiologie (SCR), prof. dr. Eduard Apetrei. Referindu-se la alimentaţie, vicepreşedintele SCR, prof. dr. Marius Vintilă, a semnalat că românii mănâncă cam de 10 ori mai multă sare decât este normal. “De la 1,5 grame de sare pe zi, la noi în ţară se ajunge la un consum de 15 grame”, a afirmat profesorul Vintilă

În prezent, în România, populaţia estimată este de 22.215.421 milioane locuitori. Speranţa de viaţă la naştere este de 72,45 ani iar vârsta medie de 37,7 ani (sursa Institutul Naţional de Statistică pentru Sănătate). De asemenea, speranţa de viaţă pentru femei este de 76,16 ani iar pentru bărbaţi de 68, 95 ani.

Structura pe grupe de vârstă este următoarea:

- 0 – 14 ani: 15,5 %

- 15 – 64 ani: 69,7 %

- Peste 65 ani: 14,7 %.

Tema 2

Având în vedere aceste date putem compara cele 5 probleme de sănătate enumerate mai sus astfel:

1. Accidentul vascular – cerebral (AVC)

A. Amploarea problemei

„Statisticile arată că accidentele vasculare cerebrale reprezintă a treia cauză de mortalitate în lume, după bolile cardiovasculare şi cancer. O persoană care a supravieţuit unui AVC are 33% şanse să mai sufere încă un accident de acest gen, dacă nu este supravegheat de un specialist", a precizat dr. James Martin, medic specialist în AVC din Marea Britanie.

În România, se înregistrează aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, faţă de o medie europeană de până în 200 de AVC.

Fisiere in arhiva (1):

  • Referat - Sanatate Publica.doc

Alte informatii

Univeritatea Lucian Blaga- Sibiu Master: Management Sanitar- seria XI