Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2006
Mărime: 23.79MB (arhivat)
Publicat de: Alin Milea
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA BUCUREŞTI FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Extras din referat

Prezentare generală

Spitalul Obstetrică şi Ginecologie Brăila aparţine domeniului public al Consiliului Judeţean Brăila şi este o unitate sanitară ce intră în categoria spitalelor de specialitate din România, regiunea de Sud-Est. Spitalul a fost dat în folosinţă încă anul 1984 suferind în timp modificări atât că număr de paturi cât şi ca structură a secţiilor.

Spitalul OG Brăila deţine următoarea structură pe secţii de spital şi felul acestora în cadrul specialităţilor medicale:

1. Obstetrică I - 60 paturi-Medic Şef Secţie - Dr. SALCUDEAN CIUCIU VASILE

2. Obstetrică II- 35 paturi-Medic Şef Secţie - Dr. TUDOSA VICTORIA

3. Ginecologie- 55 paturi-Medic Şef Secţie - Dr. CAPRARIU STEFAN LUCIAN

4. Nou-Născuţi- 80 paturi-Medic Şef Secţie - Dr. CRISTESCU MIHAI

5. ATI(Anestezie,Terapie Intensuvă) - 20 paturi-Medic Şef Secţie - Dr. BREBEANU ADRIANA

Din punct de vedere al resurselor umane, Spitalul Obstetrică Ginecologie îşi desfăşoară activitatea cu un număr de 342 angajaţi din care 335 în spital şi 7 în ambulatoriu; din totalul personalului 30 sunt medici, 154 cadre medii sanitare, 6 alt personal superior medical şi 152 reprezintă alt personal şi personal auxiliar. Spitalul funcţionează cu 4 linii de gardă.

Conform situaţie actuale a spitalului, detaliată de Consiliu Judeţean Brăila, acesta este singură unitate de profil din judeţul Brăila, “deservind o populaţie feminină de 190.000 persoane, reprezentând 51% din populaţiei judeţului de circa 350.000 locuitori”.

Grupul ţintă căruia se adresează Spitalul OG Brăila este format dintr-un număr mediu anual de 11.000 pacienţi/an, potrivit fluxului din perioada 2005-2007(conform datelor furnizate de Spitalul Obstetrică şi Ginecologie Brăila – Anexa 1).

De asemenea, în conformitate cu statisticile Spitalului de Obstretică şi Ginecologie Brăila (Anexa1), numărul şi structura pacienţilor care au necesitat de specialitate au fost in total (2005-2007) 35299, din care urban 21806 şi rural 13493, reprezentând un procent de 62% urban respectiv 38% rural. Astfel, se poate observa o arie amplă de acoperire a numărului de pacienţi la nivel judeţean, fiind sigura unitate de specialitate.

Managementul unităţii medicale încearcă să îndeplinească obiectivele Planului strategic al Ministerului Sănătăţii Publice (2008-2010), care „urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi realizarea unui sistem de sănătate modern şi eficient, compatibil cu sistemele de sănătate din UE, pus permanent în slujba cetăţeanului.” Astfel, creşterea accesibilităţii la serviciile medicale şi creşterea calităţii serviciilor medicale sunt principalele obiective ale Spitalului OG Brăila.

În consecinţă, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, ca unul din obiectivele planului strategic, vizează asigurarea continuităţii actului medical prin creşterea ponderii serviciilor de specialitate acordate în cadrul Spitalului.

În ultimii ani, managementul spitalului a desfăşurat activităţi de atragere de fonduri europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurarea a activităţii medicale. Astfel, în 2001 Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Brăila a accesat fonduri de investiţii în cadru programului Phare “Reabilitare şi modernizare Spitalul Obstetrică şi Ginecologie Brăila”, care a avut ca principale rezultate: reabilitarea unor spaţii construite de cca 2500mp, recompartimentarea a 20 de saloane a câte 6 paturi şi transformarea acestora în 40 de saloane cu 2 paturi, montarea unor utilaje şi echipamente moderne în centrală termincă.

În prezent, se urmăreşte continuarea atragerii de investiţii prin proiecte de accesare fonduri structurale europene, având ca obiectiv principal creşterea calităţii serviciilor medicale asigurate în Spital, prin:

- reducerea numărului cazurilor ginecologice de îmbolnăviri, prin susţinerea dezvoltării serviciilor de medicină preventivă şi depistarea timpurie a maladiilor

- reducerea mortalităţii perinatale, cu scopul de atinge pragul de 50% până în anul 2015, vizat de Strategia naţională de sănătate publică.

Aceste iniţiative de investiţie si consolidare au fost sprijinite de Consiliul Local şi au determinat şi alte spitale, cum ar Spitalul Judeţean Brăila, să acţioneze în vederea accesării fondurilor europene pentru consolidarea infrastructurii medicale. Totodată, în plus faţă de beneficiile imediate de care s-a bucurat Spitalul OG Brăila, au mai existat şi alte beneficii pe termen lung şi anume autofinanţarea. Şi anume, îmbunătăţind condiţiile de spitalizare s-au realizat şi anumite condiţii de cazare pentru eventualii doritori, de exemplu dacă o proaspătă mamică doreşte să fie insoţită şi de soţul sau o altă rudă apropiată, aceştia din urmă pot închiria un pat şi vor putea sta împreuna cu pacienta într-un salon de două paturi şi un pătuţ pentru bebeluş, cu baie proprie si televizor.

Prin urmare, investind în calitatea serviciilor medicale se pot obţine şi beneficii administrative ce pot reprezenta o sursă de autorfinantare pe termen lung. Astfel, conform statisticilor interne în anul 2008, sursele de autofinanşare au reprezentat 7,2% din veniturile Spitalului, procent considerabil mai mare faţă de 2,4% în anul 2007.

Preview document

Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 1
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 2
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 3
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 4
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 5
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 6
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 7
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 8
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 9
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 10
Spitalul de obstretică și ginecologie Brăila - calitatea serviciilor medicale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Spitalul de Obstretica si Ginecologie Braila - Calitatea Serviciilor Medicale.doc

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?