Violenta Domestica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Violenta Domestica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Sociologie

Cuprins

1. MITURI DESPRE VIOLENTA DOMESTICA
2. CE ESTE VIOLENTA DOMESTICA
3. INFLUENTE ASUPRA DEZVOLTARII COPIILOR
4. LEGE IMPOTRIVA VIOLENTEI DOMESTICE
5. PROIECTE PENTRU LUPTA IMPOTRIVA VIOLENTEI DOMESTICE
6. DATE DESPRE VIOLENTA DOMESTICA

Extras din document

1. Mituri despre violenta domestica

-Este un fenomen izolat.Apare numai la anumite categorii sociale, mai ales in familiile sarace, cu un nivel scazut de educatie.

-Victima e cea care il provoaca pe atacator, deci merita sa fie abuzata.

-Orice cuplu are probleme si conflicte.

-Abuzatorul este o persoana bolnava psihic, este iritat si agresiv tot timpul.

-Alcoolul si problemele maritale sunt cauza violentei domestice.

-Barbatul violent nu se poate controla.

-femeie poate oricand sa isi paraseasca sotul, daca isi doreste acest lucru.

-Victimele exagereaza abuzul.

-Este o problema personala si nimeni nu ar trebui sa se amestece.

-Barbatii violenti sunt asa pentru ca au fost abuzati/maltratati in copilarie sau provin din familii violente.

-La un moment dat, barbatul violent va inceta sa mai fie astfel.

-Violenta este un lucru rau si nicidecum o solutie pentru rezolvarea problemelor familiale.

2. Ce este violenta domestica?

Din punct de vedere clinic o definiţie larg acceptată a violenţei domestice este aceea formulată de Stark si Flitcraft:

”Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoţit de intimidări sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care aparţin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potenţiale surse de sprijin; ameninţări făcute la adresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului şi a altor surse de îngrijire şi protecţie”.

Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Deşi până de curând s-a presupus că femeia este cel mai adesea victima violenţei în familiei, în urma unor cercetări s-a descoperit că de fapt numărul bărbaţilor agresaţi este destul de mare. Experţii care cercetează această problemă sunt de acord că violenţa este un fenomen larg răspândit, mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate poliţiei sau spitalelor.

Familia care constituie un teren de manifestare a violenţei domestice devine mai puţin transparentă şi deschisă mediului social imediat: familia lărgită, vecinii, prietenii, colegii. Este evidentă izolarea socială a acestor familii. Ele capătă o stigmă în ochii celorlalţi şi în acelaşi timp un sentiment de stigmă şi culpă care le face să se izoleze.

Soţul violent nu doreşte ca soţia lui să întreţină relaţii sociale în cadrul cărora să-şi poată mărturisi suferinţa şi eventual să poată primi un sprijin.

Pe de altă parte, bărbaţii violenţi au ca şi caracteristici de personalitate lipsa abilităţilor şi a bucuriei de a comunica. Pentru partenerii violenţi, a comunica, în mediul intim al căminului, devine mai mult un prilej de a-l ataca verbal pe celălalt, în vreme ce, la locul de muncă rămâne o rutină de relaţionare superficială cu ceilalţi, un rol jucat în limitele orelor de serviciu.

De pe urma violenţei domestice au de suferit mai ales femeile - fiice, nurori, surori, soţii sau foste soţii, (foste) concubine sau (foste) iubite. Făptaşii sunt (cu câteva excepţii) bărbaţi din familie. Această formă de violenţă îndreptată asupra femeilor transcede toate graniţele: atât cele culturale, cât şi cele religioase şi regionale. Să privim unele exemple:

-violenţă fizică - lovituri corporale, tras de păr, opărire, ardere, înjunghiere, ucidere;

-violenţă psihică - atacuri verbale, izolare de familie şi prieteni;

-privare de resurse fizice şi economice.

Cele mai multe dintre victimele violentei domestice, dar si martorii abuzurilor, nu ştiu cum sa procedeze în caz de agresiune. Atunci când aceasta s-a produs, victimele rămân, de obicei, în incinta locuinţei familiei, păstrând tăcerea sau căutând compasiunea prietenelor si rudelor. Aceasta nu este o soluţie. Exista dispoziţii legale care sa protejeze si sa pună victima la adăpost de agresor, pentru a împiedica repetarea violentelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta Domestica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE