TCM - SPSS - One-Way Anova

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie TCM - SPSS - One-Way Anova.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Corneliu Munteanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Statistica

Cuprins

Obiective 3
One Way Analysis of Variance 4
Exemplul 1. One-Way ANOVA cu aplicarea testului Levene 7
Exemplul 2. Comparatii multiple post-hoc în pereche si teste de serie 11
Exemplul 3. Teste de contrast între medii 16
Bibliografie 20

Extras din document

Obiective

1. La sfârsitul celor 40 de minute de prezentare 90% dintre studentii prezenti se vor familiariza cu succesiunea operatiilor pentru ANOVA.

2. Circa 90% dintre studenti vor putea sa faca diferenta între variabila independenta si variabila dependenta.

3. Aproape 70% dintre studenti vor sti sa precizeze cum se calculeaza statistica F.

4. Circa 40% dintre studenti vor putea sa explice metoda comparatiilor multiple (Bonferroni si Tukey).

5. Aproximativ 25% dintre studenti vor sti sa interpreteze corect output-urile obtinute în urma analizei ANOVA din diverse exemple.

6. Cam 15% dintre studenti vor fi capabili sa realizeze teste de contrast între medii.

7. Aproximativ 15% dintre studenti vor fi capabili sa realizeze integral o analiza ANOVA.

One Way Analysis of Variance

Cea mai simpla analiza dispersionala, numita analiza dispersionala unidimensionala sau unifactoriala (numita în literatura engleza si “one-way ANOVA”) sau “experiment complet aleator”, “experiment cu grupuri paralele”, corespunde testului t de analiza a doua esantioane independente si compara doua sau mai multe grupuri.

Utilizarea testelor t este o metoda de determinare a diferentelor dintre mediile a doua esantioane independente (esantioanele provin din populatii cu medii egale). Prin ANOVA se extinde compararea la mediile mai multor esantioane.

Procedura One-Way ANOVA (ANOVA unifactoriala) consta în analiza variantei (dispersiei) pentru o variabila dependenta cantitativa luând în considerare o singura variabila independenta (factor). Analiza dispersionala este folosita pentru a testa ipoteza potrivit careia mai multe medii sunt egale. ANOVA este considerata o extensie a testului t pentru doua esantioane.

ANOVA unifactoriala este un procedeu de analiza a variatiei considerând un singur factor cauza. Permite compararea valorilor tipice cu scopul de a determina daca exista diferente semnificative între ele.

În ANOVA totalul dispersiei provine din doua surse:

- dispersia din interiorul fiecarui grup format - varianta intragrup,

- dispersia între mediile grupelor si media totala (pe ansamblul grupelor formate) - varianta intergrup.

Dispersia intragrup se datoreaza fluctuatiilor esantionului ales pentru studiu, în timp ce dispersia intergrup apare mai ales ca urmare a influentei variabilei independente. Statistica F construita pentru a testa ipoteza egalitatii mediilor grupurilor se obtine prin raportarea (împartirea) variantei intergrup la varianta intragrup.

Daca varianta intragrup e slaba si varianta intergrup e puternica ne putem astepta ca mediile grupelor populatiilor sa difere între ele. Nu acelasi lucru se intampla si daca varianta intragrup este puternica la aceeasi variabilitate între grupe. Pentru a verifica daca variabilitatea mediilor de la o grupa la alta este datorata factorului cauza de grupare trebuie sa facem raportul între masura dispersiei dintre medii si a dispersiei din interiorul grupelor.

Pentru verificarea ipotezei nule în ANOVA se foloseste statistica F - raportul Fisher, care se calculeaza ca raport între cei doi estimatori ai variantei: estimatorul variantei intergrup si estimatorul variantei intragrup.

Fisiere in arhiva (1):

  • TCM - SPSS - One-Way Anova.doc